Reklama

Reklama

Černé díry: Horizont poznání

(festivalový název)
  • Česko Horizont poznání (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Černé díry stojí na hranici lidského vědění. Za účelem prozkoumání této hranice znalostí propojuje dalekohled Event Horizon Telescope observatoře po celém světě a simuluje přístroj o velikosti Země. Tímto nástrojem tým sleduje vůbec první obraz černé díry, jehož výsledkem je obraz viděný miliardami lidí v dubnu 2019. Hawking a jeho tým mezitím útočí na paradox černé díry v samém středu teoretické fyziky – fungují prediktivní zákony stále, dokonce i v těchto masivních narušeních prostoru a času? (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (6)

kill-tec 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo podané v trochu jiné formě, jak to jen říci slušně, prostě ve formě pro "debily", asi by se mi to líbilo více. Takhle jsem jen počítal rovnice, které neumím spočítat a kochal se obrázky černé díry, které neumím docenit. Co je černá díra tak nějak vím, více jsem se toho ale nenaučil. I tak, slušná práce všech vědátorů, máte můj obdiv a podporu! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

The Edge of All We Know není dokument o černých dírách, ale dokument o vědcích, kteří černé díry zkoumají. Konkrétně o skupině astrofyziků, kteří poprvé v lidské historii dokázali nafotit skutečnou supermasivní černou díru nacházející se v galaxii M87 vzdálené zhruba 54 mil světelných let od Země. Což je samo o sobě pecka a bezpochyby hodné velkého uznání. Dokument samotný je to ale spíše skromný, nemainstreamový, dalo by se skoro říct až nezáživný - až mě překvapilo, co něco takového vůbec na Netflixu dělá. A rovnou případného diváka varuju, že pokud se na to chce dívat s tím, že se pokochá pěknými animacemi a zároveň se u toho něco nového o černých dírách dozví, tak ať raději hledá jinde. Je to skutečně spíše osobní dokument o lidech a jejich výzkumu, než-li nějaká vymazlená popularizace. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Moc vědátorské a málo mainstreamové, či snad alespoň uchopitelnější pro klasické civily. I tak ale nelze nepochválit nadšení tvůrců a ještě větší nadšení vědců, kteří jsou ochotni poznání vesmíru zasvětit v podstatě celý svůj život. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Peter Galison byl coby aktivní účastník vědeckého výzkumu i členem jednoho ze čtyř týmů (konkrétně týmu č. 1), které nezávisle na sobě skládaly možnou podobu pozorované černé díry. Galisonovi se jako jedinému z účastníků podařilo za účelem natočení dokumentu proniknout k ostatním týmům, musel ale přislíbit absolutní mlčenlivost a zdržet se jen na krátký čas. Největší množství záběrů tak pochází zejména z práce Galisonova „domovského“ týmu č. 1. (Komiks)

Související novinky

55. ročník AFO již klepe na dveře

55. ročník AFO již klepe na dveře

14.09.2020

Populárně-vědecký filmový festival Academia Film Olomouc v říjnu vrací úder a nabídne divákům k prasknutí nacpaný soutěžní program v online podobě. Od 1. do 15. října se na stránkách VOD platformy… (více)

Reklama

Reklama