Reklama

Reklama

Úplně vzhůru

  • USA Wide Awake
Trailer

Filmový režisér indického původu M. Night Shyamalan (nar. 1970) se proslavil po celém světě svým třetím snímkem Šestý smysl (1999), promyšleně vybudovaným psychothrillerem s nečekanou závěrečnou pointou, po němž následovaly další divácké hity (Vyvolený, Znamení, Vesnice). Za pozornost ovšem stojí i jeho předchozí tvorba, autobiografický příběh Inda, který se vydává poznat zemi svých rodičů, Modlit se s hněvem (1992), v němž sám vytvořil hlavní úlohu, a zejména jeho druhý film Úplně vzhůru (1997), jehož hrdinou je desetiletý chlapec hluboce zasažený smrtí dědečka. Malý Joshua (výborný Joseph Cross) se nedokáže vyrovnat s tím, že jeho prarodič (Robert Loggia), který mu byl mnohem bližší než jeho příliš zaměstnaní rodiče (Dana Delanyová a Denis Leary), zemřel na rakovinu. Začíná si klást otázky o smyslu života, neodvratnosti smrti a také hloubá nad tím, zda existuje Bůh a jestli ano, jaký vlastně je (chlapec navštěvuje katolickou školu). Přes vážnou problematiku a záměrně pomalé vyprávěcí tempo Shyamalan dokázal vytvořit působivý snímek, který se dokázal vžít do psychiky jeho malého hrdiny, aniž by sklouzával do karatelského tónu či nikam nevedoucích hlubokomyslných meditací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je to s tebou?“ – „Myslím, že mám biologickú reakciu.“ Veľmi veselý film o veľmi smutných veciach. Film rozpráva o chlapcovi, ktorý po dedkovej smrti začne pátrať po Bohu, aby sa ho spýtal na pár vecí. Jedná sa o v poradí druhý celovečerný počin M. Nighta Shyamalana, budúceho autora ŠIESTEHO ZMYSLU a DÁMY VO VODE a už v ňom Shy ukazuje výbornú prácu s detskými hercami (v tomto sa mu vyrovná snáď len Spielberg), tvorí hravú atmosféru a je pozoruhodné, že hoci je hlboko veriaci človek a viera (nie a priori viera v Boha, skrátka viera v Niečo) hrá často kľúčovú rolu v jeho strhujúcich príbehoch (minimálne v majstrovských ZNAMENIACH), dokáže ju podať nepateticky, dokonca až hravo. Mierne nadpriemerný filmový zážitok, ale mne sa viac páčil neskorší, spriatelený projekt Dannyho Boylea MILLIONS. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl tak trochu jiný film. Skoro by se dal označit za film dětský, protože hlavním hrdinou je chlapec Joshua, který chodí do páté třídy na katolickou školu. Nedávno mu zemřel dědeček, kterého velmi miloval a s jehož smrtí se nemůže smířit, a tak se snaží celý rok hledat Boha, aby se ho zeptal, jak se dědečkovi tam nahoře daří. Úžasný film, který má v sobě zároveň trochu mystiky a jehož konec je velmi tajemný a alespoň ve mne vyvolal nejednu otázku. Ano, už ve svém druhém filmu, který natočil před svým oceňovaným filmem Šestý smysl, Shyamalan dokazuje, že slabost pro mystiku měl vždycky a vložil ji i do tohoto oddechového filmu pro celou rodinu. Netřeba dodávat, že Shyamalan si k tomuto filmu napsal i scénář, a ten se mu jednoznačně povedl, dějově byl film velmi zajímavý a já jsem od něj nemohl odtrhnout oči, protože to bylo zase něco nového, něco zajímavého, něco originálního. Herecky se jedná o skvěle zvládnutý film a hlavně Joseph Cross si s hlavní rolí poradil výborně. A celou dobu během sledování filmu jsem uvažoval, odkud tohoto herce v hlavní roli znám. A pak jsem na to přišel. Ten samý herec si zahrál hlavní roli ve vánoční rodinné komedii Jack Frost. Takže bylo potěšující vidět tohoto malého sympaťáka ještě v nějaké jiné dětské hlavní roli. Jinak ze zajímavých jmen lze v tomto filmu vidět ještě Julii Stiles a potom Dana Lauriu, který je znám díky roli v seriálu Báječná léta. Takže celkově se jedná o velmi povedený film, který mne velmi příjemně překvapil a rád se něj určitě kouknu znovu. Je to za čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Blondsky 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film. Ačkoliv mě jeho sledování moc nebavilo (ať už kvůli nadmíře křesťanské vaty), ale jakmile film skončil, uvědomil jsem si, že to není úplně basic rodinnej film, a přece to bylo trochu víc. Jinak výborná hudba Edmonda Choie. Jako sonda do klukovských let, kde jsem přemýšlel o těchto věcech, možná až moc, to funguje skvěle. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mě to prostě dojalo skoro až k slzám. Shymalan je opravdu šikovný režisér. Tohle je pátý film, který jsem od něj viděl a žádný nebyl ani trošičku debilní. Tento si navíc dovolím shledat tím nejpovedenějším. Vše je celkem příjemně zahráno dětskými herci. Děj je poutavý a má výborný spád. A vyzdvihnutí do nebes si zaslouží hudební doprovod, který k tomuto filmu sedl, jako cigán za mříže. Moc rád od tohoto režiséra uvidím více. Pokud udělal v 28 letech takový film, tak se bojím představit si s čím příjde třeba v 50. Odpouštím i toho andílka v závěru a pálím sem 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak na začiatok to teda nebola žiadna sláva. Wide awake je naivný, detský film s mysterióznymi prvkami, ktorý je zaujímavý iba tým, že uvádza na scénu jeden z režisérskych zázrakov prelomu tisícročí. Cítiť v ňom už profilovanie vlastného vizuálneho a rozprávačského štýlu režiséra, ako aj jeho slabosť pre transcendentálno. Čistých 50%, ale vzhľadom na to, čoho bol tent filmík základom, zaokrúhľujem hore. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení běhu se zúčastnili studenti místní školy, kde probíhalo natáčení, a jejich rodiny. (HellFire)
  • Uvedení filmu do kin se protáhlo o několik let kvůli neshodám při postprodukci, do které nechvalně zasahoval producent Harvey Weinstein. (HellFire)

Reklama

Reklama