Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 3
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (89)

Nach 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nic pro milovníky věrné historie (řadím se k nim). Nenaleznete tu pranic skutečného, ba dokonce vám snímek předkládá, že Rusko 18. století bylo multikulturním centrem, kde bojaři byli indové, běloši a černoši. Samozřejmě i to je maximálně zkreslené a nevěrohodné. Ovšem pokud chcete více věrnou historii Ruska 19. století, sáhněte raději po minisérii Vojna a mír od BBC z roku 2016. Na druhou stranu je veliká kvalitní britskou komedií, kde je přítomen černý humor a excelentně napsané a zahrané postavy. V tom musím tomuto seriálu smeknout a svým způsobem ho mám i rád. Ano, budu mít k němu navždy výhrady, ale i tak jde o koukatelné komediální dílo, které už pro ten neotřelý humor si zaslouží můj palec nahoru a pozornost u možné další série. 80% ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Simply FABULOUS! Od dob Gilmore Girls tu nebyly kulometnější dialogy s takhle precizními pointami (čestnou výjimkou Mrs. Maisel - což je ze stejné tvůrčí "stáje"). The Great pravděpodobně nesedne každému a přízemní remcalové budou mručet nad historickými nepřestnostmi (čti odvážným autorstvím). Pro takové mám jediné doporučení. Výbušnou hlavní dvojku na vás! S01: 80% ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh z paralelního vesmíru. 1) Především si musíme uvědomit, že seriál NENÍ historický ani zbla. Historické postavy zde slouží jen jako marketingový tahák jak nalákat diváky. Dílo se tak řadí do skupiny k Hanebným panchartům (úspěšný atentát na Hitlera v pařížském kině), Andersonovým Třem mušketýrům (létajícím v balónu) nebo třeba Petersenově Tróje (prakticky všechno ve filmu). Zneužívání historie k reklamě se mi hrubě nelíbí, ale nic s tím neudělám._____ 2) Zpočátku mě nevycválaný vulgární humor přiváděl trochu do rozpaků. Postupně jsem si však zvykl a začal oceňovat onu atmosféru totálního zmaru, jak ji tvůrci označili (i když ahistorickou)._____ 3) Dílo opravdu působí jako historikova noční můra. Nesedne snad ani jedna postava, ať už jde o její charakter, časové zařazení či příbuzenské vztahy. Tvůrci z Grigorije Orlova (organizoval převrat) udělali Orla a dodali mu indický původ. Z gubernátora hraběte Rostova udělali černocha stejně jako z velitele stráže či švédského vyslance. Ruského v seriálu, kromě jmen, není vlastně nic._____ 4) Po svěžím prvním díle se tempo snížilo a někde v polovině první řady doslova stagnovalo. Ke konci se to opět zlepšilo. Nicméně navzdory všem výhradám mě seriál zaujal._____ 5) Rozhodující roli, troufám si tvrdit, na tom mají herci. 31letý přitažlivý Nicolas Hoult (car Petr), 37letý Gwilym Lee (šlechtic Grigor, jeho ženu car šuká), 28letý pěkňoučký Sebastian De Souza (milenec Leo Voronskij), 19letý Louis Hynes (sluha Vlady), 36letý Sacha Dhawan (Orlo) či 31letý Freddie Fox (švédský král Hugo)._____ 6) Zasvěcený koment: xxmartinxx***. ()

Klajnik

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo jako favoritka, určitě bych to dokoukal, ale tohle za ten čas nestojí. Nebyl bych proti, kdyby tvůrci seriálu překroutili historii kvůli kvalitám samotného díla. Tarantinovo překrucování mě přivádí v úžas, špičkově baví a konkrétně v Tenkrát v Hollywoodu to dává i smysl, protože takhle by všichni Američani chtěli, aby se to stalo. The Great by však byla lepší, kdyby se držela více historie, protože by ten příběh mohl být zajímavý. Trocha satiričnosti by do toho padla, ale humor vyžaduje cit, kterého je jak šafránu. Vtip Veliké je založený na stylu celého projektu, kterému se ve svém chování podřizují jednotlivé postavy. Někdo píše, že je to vylouhované, ale já bych to rád rozvedl. Celé je to protkáno jakousi rokokovou nedramatičností. Nic se tu nebere vážně. Celé se to nese v takovém "haha" dojmu, ale je to spíše nudné a otravné. Postavy tu na sebe můžou být vrcholně hnusné, ale nikdo si z ničeho nic nedělá. Je to samoúčelně nadsazené pro účel vtipného vyznění, které se však nedostavuje? Asi tak. Veliká svůj humor zakládá na bezohlednosti cara Petra III. (jenž je zde vylíčen jako rozmazlený a neschopný egomaniak, ačkoliv takový ve skutečnosti nebyl) jehož činy mají sloužit jeho vlastnímu pobavení i přes ponížení druhých. Car šouštá manželku nějakého svého pobočníka prakticky vedle něj a on si to nechává líbit - přijímá to, protože carovi se musí vyhovět. Naivní carovna očekává cara v loži o svatební noci a povídá služce, jaké moře rozkoše očekává (o čemž básní asi 30 vteřin a divákovi je jasné, že to dopadne k jejímu zklamání). Car jí během minuty napustí, zatímco se baví se svým pobočníkem o rybách. Carovna pak jen pronese, že byla trochu naivní a jede se dál. Tyhle situace mají být vtipné, ale nejsou. Celému tomu pak chybí uvěřitelnost a drama, protože všechny postavy jsou tak nerealisticky nadnesené svojí volností ke všeho dění. Nic z toho, co se během prvních tří dílu dělo, nemělo sílu. Je to fakt strašně vyprázděné. Dál se na to dívat nebudu, protože nevěřím v kvalitativní nárůst. Ztráta času. 1/5. Anglicky mluvící ruská šlechta taky nepůsobí dobře. Má mluvit francouzky! Rusky ne - Ruština byla jazykem pro plebs. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hneď v prvej časti sú samé historické nezmysly a ono sa to vlečie v tomto duchu ďalej. Ono je to podané zábavnou formou, ale opomína sa tú fakt, že Peter bol absolútne neschopný sexu ešte niekoľko rokov po sobáši, takže k situácii, kde hovorí akože v svadobnú noc "dúfam, že moje semeno nevyjde nazmar", je absolútnou fantáziou scenáristu, ktorý si nenaštudoval základné fakty. Okrem Katarínu nazývajú cárovná, keď ešte cárovnou vôbec nebola... A celkovo pasáže, kde dochádza k týraniu mladej Kataríny manželom sú tiež nijako nepodložené až takmer vylúčené. Pritom samotní tvorcovia pyšne propagujú tento seriál ako "Neobyčajne pravdivý príbeh". Chápem, že má ísť o pseudosrandu, ale takým spôsobom len tlačíme mládeži do hlavu dejinné nezmysly, ako sú černosi v Rusku pred 250 rokmi. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama