Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (89)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

přilákalo mě jméno Tonyho McNamary a i když tohle není Favoritka a na můj vkus je tu hlavně ve druhé půlce až moc hlušších míst,nakonec mě tahle alternativní verze historie bavila.Pro historiky to sice nebude zrovna to pravé a obecně mi v historických filmech/seriálech vadí to násilné roubovaní černochů tam kde prostě být nemohli,ale nakonec sem to překousnul a přistoupil na hru tvůrců protože to je tady nakonec to nejmenší "provinění" proti historii a je nutné celou Velikou brát s obrovskou rezervou.Velkou zásluhu na tom má Nicholas Hoult,jehož Petr se pohybuje na hraně karikatury a úplného magora a upřímně jsem litoval jeho proměny někdy v polovině seriálu.A to i přes to,že ve druhé polovině má ke svému reálnému předobrazu přeci jen o něco blíž...70% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Zajíček a mírně pohublé prasátko v ústředních rolích historické potřeštěné komedie. Takže klasické synonymum pro HBO "Krev a kozy" je překonáno termínem "Lascivní a oplzlé". To je zřejmě momentální filmařský trend. V bizarním panoptiku obsazených afroameričanů v napudrovaných parukách, Indů, Číňanů a indiánů na dvoře Petra Malého chybí už jen Věrka Mikulcová, přesto je to chvílemi i zábavné. S historií to má pramálo společného a jelikož zastávám názor, že obsazovací výstřelky dávno překročily racionální mez, kdy i liberálně smýšlející tolerant non plus ultra vytočeně špačkuje nad černochy mezi zasněženými břízami, protože intuitivně cítí, že tento způsob rádoby zábavné provokace fakt nasere už i úplného salámistu, čili výsledkem nebude, že si lidi zvyknou, nýbrž příkop se prohlubuje a za to tedy velký palec dolů. Už jsme to tady měli v Louskáčkovi, v Bídnících, prostě do háje. V záležitosti o Kateřině Veliké, byť je to komediální přemrštěná šaráda by se tohle dít nemělo. Pakliže by se tam někdy nějaký ebenovec vyskytl, byl by s obojkem na krku vedle medvěda v kleci, určitě by nehrál dvorní dámu. Taková to byla příšerná doba. No a samozřejmě vykreslení mladé Káči je taky kapitola na elaborát, ale pal to čert. Pokud je to bráno jako satira, budiž, je však zoufale laciná. Kostýmy, výprava ujdou, i ta Ella vcelku hraje. Hlodavec si naposledy zahrál ve svetru s duhou, tam to lepší nebude, za tři, ale to jsem laskavost sama. ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Simply FABULOUS! Od dob Gilmore Girls tu nebyly kulometnější dialogy s takhle precizními pointami (čestnou výjimkou Mrs. Maisel - což je ze stejné tvůrčí "stáje"). The Great pravděpodobně nesedne každému a přízemní remcalové budou mručet nad historickými nepřestnostmi (čti odvážným autorstvím). Pro takové mám jediné doporučení. Výbušnou hlavní dvojku na vás! S01: 80% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Občas pravdivá historie, je ještě velmi nadsazené "tvrzení", ostatně stejně jako děj. Veliká by se ve skutečnosti měla odehrávat ve fiktivní zemi a vlastně i časech, do kterých se nějakým nedopatřením dostalo několik skutečných jmen. Příběhové přepálení je mi ale sympatické, některým hercům doslova padne (samozřejmě Nicholas Hoult), přesto si ho tvůrci mohli alespoň občas odpustit. Dramatické scény totiž především díky němu nepůsobí tak silně, jak mohly, ono když je každá nakonec svým způsobem zlehčena, je rázem po dramatu. To je vzhledem k hlavnímu tématu série velká škoda, přeci jen například takové rozdávání zákusků a mnohé další. Patrné je to především v druhé polovině, kde humor částečně ustupuje a vyprávění díky tomu slábne. Naopak velkým kladem je obsazení a samozřejmě prostor pro vedlejší postavy, který například Adam Godley, či Douglas Hodge využili na výbornou. Jako velké překvapení vnímám i zde výbornou Elle Fanning, v této roli jsem si ji dovedl představit snad nejméně a právě sem mi nakonec sedla nejlépe! Otázkou je, jak tomu bude v další sérii, ve které její Kateřina jistě projde velkou změnou. Ovšem celá série stojí a padá (takže v tomto směru nepadá) s famózním Nicholasem Houltem! Pokud tvůrci hodlají Petra zabít, budou mít do budoucna hodně velký problém. Taková oslava na počest raněných vojáků, otrava, či procházka po paláci v císařových nových šatech, to jsou vyloženě jeho scény a podobných je tu mnohem více. Z větší části díky němu mi tato extrémně alternativní historie sedla, doufám, že nebude příliš těch, kteří si ji budou vykládat jako tu jedinou pravdivou. 75% ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Tak z historie tohle přebralo snad jen anekdoty a tragikomické situace, což mně rozhodně neuráží (na rozdíl od všech těch vážně se beroucích historizujícíh blbostech let minulých). Mrká se tu na diváka tak divoce, že nikoho při smyslech ani na chvilku nenapadne rejpat se v nějaké časové ose (posloupnosti), faktech, nebo nedej bože datech. O tom tohle přeci není. -- Ta představa že Orlov byl tmavé pleti.....,- inu vlhký sen pana doktora L. Kinga. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama