Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

genetique 

všechny recenze uživatele

Pomerne odvážny, sporný a diskutabilný film, ktorý by som nazval ako jeden z prelomových na tému sexuálne tabu vo filmovom priemysle. Aj boom ako 'Deep Throat' prišiel až o rok neskôr. Eastwood v jednej z mála rolí, ktorá mu umožňuje okrem vražedného pohľadu využiť aj pravé herecké schopnosti. Zaškatuľkovanie do rolí typického nosiča koltov na divokom západe a nemilosrdne krutého policajta bude charakteristické pre väčšinu divákov. Ale práve takéto, u nás menej známe filmy, mi odhaľujú skutočnosť, že keby nemal onen vzhľad drsného chlapa, tak by nemal vôbec problém presadiť sa ako normálny charakterový herec. Príbeh filmu je vcelku vynaliezavý a pomerne originálny. Začiatok je pomerne zmätený a neistý a trošku trvalo, kým som sa dostal do hĺbky podstaty príbehu. I keď ako celok pôsobí pomerne jednoducho, postupne príbeh rastie a jednotlivé scény ma vždy vedeli prekvapiť a ani raz neprišli s náznakom klišé. Clint zvládol svoju viacvýznamový, psychologicky náročnú rolu s prehľadom, o nič však nezaostávalo ani ženské herecké obsadenie. Hlavní predstavitelia kĺžu na hranici dobra a zla (otázky mravnosti) prakticky do samého záveru, no i po skončení som si ich nevedel jednoznačne zaradiť. 75%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,100,000Tržby Celosvetovo $-║ opäť rozbeh dobrý a dobre karty rozhodené ale chýba tam ta správny dávka temnoty a napätia /40%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Uz je to dlhsiu dobu co ma film svojou atmosferou pohltil tak intenzivne ako The Beguiled. Tazko to popisat, ale po cely cas sledovania sa vynarala neustala naliehavost prerazit tu snovu neurcitost niecoho neidentifikovatelne nespravneho... . ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hrozně cynický film. Části, kde Eastwood maže ředitelce med kolem huby, jakej je kvaker co odmítá nosit zbraň a v prostřihu vidíme jak zabíjí a vypaluje úrodu jsou bomba. Je dobré, že nejde moc odhadnout kudy se bude děj ubírat. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu je nejlepší nic neprozrazovat. Snad jen, že Siegel to zvládl na jedničku. Snová, až pohádková atmosféra a určitá vyšinutost a pocit, že "něco je špatně" provází celý film. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavy drama, ktery je s pribejvajicim casem cim dal tim lepsi. Ze zacatku totiz zranenej vojak Clint prileze do divci skoly, kde si ho vsechny zensky postupne oblibi a on je zacne balit. Ne ze by se na to spatne koukalo, ale je to lehce o nicem. Nastesti ke konci zacne bejt Clint nasranej, ukaze se, ze tady asi nebude za nejakyho velkyho kladase a finale je paradne vygradovany a skvely a vytahne film na 4*. Jinak Clint tady hraje paradne, jeste o fous lip nez je jeho standart, ale ostatni za nim nastesti nijak zvlast nezaostavaj. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Už Cimrmani ve hře Vizionář řekli: "My nesmíme ani naznačovat". Krásně černý film s Clintem Eastwoodem o přeměně žen z holubic na káňata, jak se zpívá v závěrečné písni, a to při záchraně jednoho zraněného unijního vojáka v dívčí škole. Režie - Eastwoodův dvorní režisér Don Siegel. Trailer nenalezen. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Clintův hrdina na to šel chytře, ale při zpětném pohledu to jinak dopadnout nemohlo. Na ženský bacha! :) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nulový herecký rozsah Clinta Eastwooda je skvělá volba pro tuhle roli, jejíž nečitelnost je zdrojem napětí, přičemž něco podobného platí pro skupinu žen, které ho obklopují. Příjemně mnohoznačný, špinavý thriller. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavý vidět Eastwooda taky v jiný roli, než jako neohroženýho detektiva, kterej bojuje za správnou věc. Tady měl Eastwood roli poněkud schizofrenní a já jsem ani pořádně nevěděl, jestli ho mám chápat jako klaďase, nebo záporáka. Jinak se mi film ale moc nelíbil. Nerad to řikám, ale remake z roku 2017 mi přišel o trochu lepší. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsem si říkala, že Trier s Dogvillem vlastně nepřišel na nic nového. Úžasně soustředěný a přesný výkon ode všech, přes herce, kameramany (!!!), střihače, skladatele hudby až po režiséra. Koncentrované a zakonzervované dusno, frustrace, hloupost, žárlivost. Poprvé i po sto padesáté, bude to tam. Tam a jenom tam. Co za mnou vyzařovalo ven, to byl strach, že tohle patří k lidem. ♥♥♥ ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterých si před jejich shlédnutím radši nic nečtěte. Jakékoliv spoilery o vývoji děje totiž nutně vedou k tomu, že si malé náznaky toho, jak by se děj mohl vyvíjet, vůbec neužijete. Postavy kloužou na hraně dobra a zla, často překvapují svými náhlými činy, ale pokud se nad jejich vývojem zamyslíte, není vlastně nijak nepředvídatelný. To jen my doplácíme na to, že jsme ve filmu zvyklí na určité postupy a cokoliv, co se jim vymyká, nás vyvede z míry. Mám hodně ráda podobné filmy, filmy, které dokáží zkombinovat válku s uměleckým stylem a komorní drama se sexuální otevřeností. Už jen ten začátek. Mladá dívka jde sama v lese a náhodou naráží na krvácejícího vojáka, kterému se rozhodne odvést do bezpečí internátní školy. A tento čtyřicetiletý voják v podání Clinta Eastwooda hned při první příležitosti dívku políbí. Přitom herečce hrající onu dívku není 25, jak by bylo pro kinematografii typické, ale pouhých 11 let, stejně jako postavě ve filmu. Tomu se říká odvaha. Natočit něco podobného v 70. letech a do hlavní postavy obsadit chlapa hrajícího nejčastěji nemluvné drsňáky, kteří se vztahům se ženami zásadně vyhýbají, chtělo koule. V tomhle filmu je měli všichni, od scénáristy a režiséra přes Clinta Eastwooda až po celé ženské obsazení. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Snímek, který patří k těm méně známějším z bohaté a pestré kariéry Clinta Eastwooda, ale rozhodně se jedná o pozoruhodný film. Aby také ne, když se Clint spojí se svým starým známým Donem Siegelem a hudebníkem Lalo Schifrinem - to je záruka kvalitní podívané. A přesně to tohle komorní drama také splňuje. Už stylové úvodní titulky diváka naladí na správnou vlnu. Mladý desátník modrokabátníků, který je zraněn ve válce, se díky pomoci mladých slečen z dívčí školy, postupně zotavuje a nabírá sílu. Během svého pobytu rozehrává hru a hraje na city svých ošetřovatelek, pro které je mužská společnost nevídaným zpestřením a ani jim příliš nevadí, že voják je nepřítel, který ve válce stojí na opačné straně. Během několika výborně natočených flashbacků, se divák dozvídá, že voják je podvodník a lhář a ženy využívá jen ke svému prospěchu a pohodlí, za což je však v závěru filmu náležitě odměněn. Jeden z nejlepších režijních počinů Dona Siegela a Clint Eastwood v tomto filmu podal skutečně vynikající výkon. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Neskutečně vyšinutý film, a to jak na Siegela, tak na Eastwooda. Záhadná atmosféra, dívčí internát, manipulace, abnormální nadrženost, lži, žárlivost, incest, děvkaření, pedofilie a želva. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak mám dojem, že (ačkoliv je z čeho vybírat) McB je nejlepší role Clinta Eastwooda. Dramatická role tedy rozhodně.Předvedl totiž ohromný výkon, díky němuž divák od začátku do konce naprosto neví, co si o jeho postavě myslet. Je to prolhaný manipulátor? Nebo šarmantní zraněný voják rozdávající vděčné úsměvy a sužovaný jakýmsi válečným traumatem? Nebo je to úplně jinak? I zásluhou všech podobně nevypočitatelných žen atmosféra v tom odříznutém domě neustále houstne a houstne a stát se může doopravdy cokoliv. Nechtějte o ději vědět víc než je nutné a nechte se překvapit. Je čím. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Čiň čerticím dobře, peklem se ti odmění. Desátník Unie John McBurney si tak dlouho zahrával s dobrou vůli, poddajností obyvatelek jižanské dívčí školy, a hlavně s jejich city, že zaslepen svou mužnou nadřazeností neodhadl možné následky. Na mě až příliš umírněný Clint Eastwood, který prostě neměl mezi hordou citově vyprahlých panen ani nejmenší šanci. Zaujala poslední večeře, zejména houbové ragú. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tento film som doteraz vôbec nepoznal a čakalo som veľmi milé prekvapenie. Eastwood v netradičnej polohe, výborná a relatívne originálna atmosféra ale hlavne nepredvídateľný a parádne vygradovaný príbeh ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho do pozdních večerních jsem nad filmem přemýšlel. Závěrečná "finta" je poměrně zajímavá, nicméně já mám raději Clinta v trošku tradičnějších rolích. Tady na dívčí internátní škole svádí projistotu všechny dívky najednou a ani mu nevadí že je jedné z nich 12:) Prostě chce se dostat z tohodle vězení za každou cenu, protože je mu jasné, že mezi tolika ženskýma dlouho štěstí neužije. 60% ()

Reklama

Reklama