Reklama

Reklama

Nikdo nemůže ukrást takový balík a zůstat přitom naživu... Bývalý letecký akrobat Charley Varrick v podání Waltera Matthaua představuje hlavu kriminálního gangu, který v přestrojení vyloupí zapadlou městskou banku v Novém Mexiku. Zdánlivě dokonalý plán ale dostává vážné trhliny ve chvíli, kdy policejní hlídka na místě činu odhalí kradené auto. Během přepadení banky se strhne smrtící přestřelka, která si vyžádá několik obětí. Při zběsilé automobilové honičce je navíc vážně postřelena Charleyho manželka Nadine, která mu později na následky zranění umírá v náruči. Z celé akce tak vyvázne naživu pouze Charley a nevyzpytatelný výtržník Harman. Naléhavost celé situace ještě umocní zjištění, že pobočka banky představovala velkou pračku špinavých peněz a podařilo se jim zmocnit pořádného balíku. Charley okamžitě vytuší, že horké peníze patří mafiánům, kteří je budou chtít dostat za každou cenu zpět. Dvojice bankovních lupičů na útěku sice nalezne dočasné útočiště v obytném přívěsu za městem, jenže v patách jsou jim policisté i elitní profesionální zabiják ve službách mafie. Charley moc dobře ví, že z Nového Mexika se jen tak živí nedostanou. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot, ve kterém mne hned od prvního záběru uhranula vizuální vytříbenost. Jsou tam geniálně vybrané lokace. Fakt krása film sledovat. Do toho dobrá zápletka se sebejistým mazákem Waltherem Matthau, který stáří a nedostatek fyzičky vynahrazuje chytrostí a zkušenostmi. Typická sedmdesátková drsnost a neúcta k ženám je přítomna hlavně v postavě nájemného killera, což je totální macho s fajfkou, který vždycky někam nakráčí a představí se I'm Molly. Hodně se mi líbil i ředitel banky. Měl furt takovej ironickej úsměv. Don Siegel prostě umí a napětí dokáže vykřesat i z tak nenápadné scény, jako je finální startování auta. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Charley Varrick" představuje rozkošnou masterclass ve vyprávění. Pojednává o titulním bankovním lupiči, jehož poslední prácička se vymkla plánu, a on tedy musí využít svou protřelost, aby ze všeho vyvázl a ještě po sobě zametl stopy. Stejně jako zdánlivě apatický, ale při tom uvnitř geniálně předvídající a plánující hrdina postupuje také scénář ve vztahu k divákům. S vyloženou radostí tak sledujeme jednotlivé nenuceně stylové figurky, kolem kterých film buduje naše očekávání, jak se asi v určité nevyhnutelně nadcházející situaci zachovají. Stejnou slast pak představuje všímat si, jak si film jakoby mimoděk připravuje půdu pro všechny nadcházející zvraty, respektive řešení nabalujících se peripetií. "Charley Varrick" tak ve výsledku uhrane jako bezprostředně ubíhající dobrá žánrovka s lehkým nadhledem, která ale šlape tak perfektně, protože je do nejmenšího detailu promyšlená a precizně zrežírovaná. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo o současnou tvorbu, tak bych pochopitelně jela z kopce, ale tohle je sedmdesátková klasika, tak jsem to vyšoupla nahoru. Ono to už je opravdu místy úsměvné, obzvlášť pak ten závěr. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Siegel v nejlepší formě - drsný a nelítostný thriller, ve kterém není místo pro city. Nebo pro kladné hrdiny. Fajnová záležitost. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slušná sedmdesátková kriminálka, jednoduchá a sednoucí jako facka, kterou v ní dá mafiánský zabiják místo předehry sličné fotografce, než ji ohne. Místy legrační tím, jak dělá ramena (viz. ta facka - ale takové už byly sedmdesátkové kriminálky, bez nafackování ženě to nešlo, ale ne, že bych si snad stěžoval), ale díky kvalitnímu obsazení a výkonům to ustojí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Yeah, I didn't figure you for Clint Eastwood..“ No ano, máme tam Waltera Matthaua a i když údajně ani po třech zhlédnutích nepochopil, o čem to celé je, pro sebe neobvyklé role se zhostil se ctí a nadhledem. Siegelova sázka na něj, přímočarost, občasnou nevyzpytatelnost i všechny ty nyní dinosauří atributy sedmdesátek (ženy jako spotřební materiál, politická nekorektnost) fanoušky žánru hravě uspokojí. V některých aspektech jde najít podobnost s Coenovic zemí, co není vhodná pro staré. Prostředí amerického jihozápadu, obytné přívěsy, peníze ukradené špatným lidem z posledních pater mrakodrapů, najímání nelítostných zabijáků.. I když... tento Molly sice dělá ramena, ale Chigurhovi by mohl maximálně hadříkem čistit bombu k jateční pistoli. Nebo si alespoň hodit mincí, jestli na konci otevře kufr auta on, nebo Varrick.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sám osobně se divím, že se tento film nestal kultem. "Charley Varrick" je totiž výtečná stylová kriminálka z drsných 70. let od klasika žánru Dona Siegla. Od začátku zde máme skvělou bankovní loupež, dále útěk, přestřelku, pár zápletek a strhující závěrečné vyvrcholení. Film ani na chvíli nesklouzne k nudě či k vaření z vody. A hodně tomu dopomáhá efektní režie, perfektně napsaný scénář a skvělé herecké obsazení. Walter Matthau byl v hlavní roli skvělý a dokázal, že není pouze a jen komik a že dokáže zahrát i něco vážnějšího. Ovšem režisér Siegel vsadil i na svůj další trumf a to na vedlejší role. On ví, že pouze hlavní hrdina film nedělá a ve vedlejších rolích se sice neobjeví stars, ale charismatičtí herci. Joe Don Baker v roli hlavního záporáka, krásná Felicia Farr a Andy Robinson, klasický představitel drsných týpků. Vynikající krimi, které se dnes už bohužel netočí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Velice slibná kriminálka Dona Siegela, který zde dokázal, že se umí obejít i bez své dvorní hvězdy - Clinta Eastwooda. Sice zde v menších či větších rolích zapojil některé své oblíbence (např. Andy Robinson, John Vernon či Albert Popwell - všichni Drsný Harry), ale jinak dostal největší prostor charismatický Walter Matthau, známý spíše z komediálních rolí. Ale i kreace málomluvného lupiče, který má pod čepicí, mu sedla náramně. Charley Varrick je bezesporu kvalitní snímek, který mohu vřele doporučit, protože režisér Siegel se drží svého typického, přímočarého způsobu vyprávění, bez jakéhokoliv kousku vaty. Jeho filmy prostě mají spád a tento není výjimkou. A jak říká uživatel sud - tento počin má i potenciál kultovního díla, který však bohužel z neznámých důvodů neproměnil. Nevadí, poctivá krimi ze staré školy, která má drive, mě vždycky potěší. A abych nezapomněl, Lalo Schifrin svou neotřelou hudbou opět výtečně dokresluje jednotlivé scény. P.S. Konečně už také vím, kde vzal Quentin Tarantino tu fajnovou hlášku o kleštích a letlampě... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úvodní loupež i závěrečná vypečená honička auta a letadla jsou scény perfektní, ale to, co se více než hodinu děje mezi nimi, mě už tolik nebavilo. Ano, Don Siegel je ze všeho cítit na sto honů (a je to dobře), ale Charley Varrick měl být tak o dvacet minut kratší, aby mě nenudil ani chvilku. A ještě jedna výtka - ačkoliv je Walter Matthau pochopitelně pašák, nijak extra jsem mu tentokrát palce nedržel, což mě taky docela překvapilo a zamrzelo zároveň. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wau... Prekvapko! Momentálne prežívam dlhé obdobie v ktorom ma filmy neoslovujú, hlavne tie nové, sú to skôr výnimky. Nájsť dnes naozaj skvelý film, ktorý by som rád odporučil je problém. Kde sú tie zlaté 90-te roky... Dávam si reprízy starších klasík alebo dám šancu starším filmom, ktoré som nevidel. Film Charley Varrick je jedným z veľkých prekvapení, na ktorý som nedávno náhodou natrafil na čt2 ešte s kvalitným starším českým dabingom. Myslel som, že všetko staršie a kvalitné som už videl, ale toto ma dostalo. Ako je možné, že táto pecka nie je viac známa? Bavilo ma to od začiatku až do konca, ani som nemrkol na hodinky. Veľmi dobré scény už od úvodu, nepredvídateľné, chytré, skvelé dialógy, jednoducho som si film po dlhšej dobe užíval. Vzhľadom na rok výroby naozaj neprávom zabudnutý klenot. Walter Matthau nie je Steve McQeen no napriek tomu mu táto rola výborne sadla. Urobte niekto kvalitný remake a bude to hit jak sviňa...90%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Walter Matthau měl na konci šedesátých a do konce sedmdesátých let velkou chuť na krimi všeho druhu. Jenom dobře, toto již dnes klasikou.! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Charley Varrick profesionálním způsobem vyloupí banku. Bohužel omylem vezme i peníze, které patří mafii. Walter Matthau je známý hlavně z komedií, v krimithrilleru byste ho zřejmě nečekali. Zde ovšem exceluje. Závěrečná honička je luxusní sedmdesátková zábava. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tak tento pěkný thriller, který jsem tak dlouho odkládal, se mi nadmíru líbil. Je to pořádná sedmdesátková kriminálka plná napětí a akce. Místy je děj sice mírně předvídatelný, ale není to nic závažného, možná to právě naopak nahrává lepšímu zážitku. Můj velký oblíbenec Walter Matthau je jako vždy skvělý, tentokrát ve velice cool a sympatické roli s plnou kapsou dobrých hlášek. Prakticky hraje to, co jsem u něj vždycky chtěl vidět. Charley Varrick je jeden z těch lepších a svižnějších filmů Dona Siegela, navíc doplněný skvělou hudbou Lalo Schifrina. Varrick určitě stojí za zhlédnutí. Já se moc dobře bavil. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Občas je potřeba brát v potaz dobu vzniku filmu, nicméně i tak se jedná o protřelé úderné krimi v prostředí, kde není kladného hrdiny a nedá se věřit ani ještěrce, která přeběla přes palouček. Atraktivní lokace a přesvědčivý W. Matthau. Možná tu duo Coenů našlo inspiraci v jednom ze svých slavných snímků... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Okrádať MAFIU sa nevypláca, pretože si posvieti na tých, čo majú v danej lúpeži prsty. Totiž prachy si uložila do jednej banky, ktorú prepadne dobre zorganizovaná skupina, na čele s jej šéfom - Charleyom Varrickom. Po uskutočnení plánu a následnej strate dvoch členov v akcii, zostávajú len dvaja, samozrejme, starší a mladší. O chvíľu na to budú mať v pätách nielen „strážcov zákona” , ale aj profesionálneho nájomného vraha MOLLYHO, ktorý sa nezastaví takmer pred nikým a ničím. Harman Sullivan bude mať síce toľko peňazí, že by si s nimi mohol užívať hockde, kde by ho napadlo, no, Charley mu zrovna neverí, a radí mu : „Ostaň pre istotu v prívese, k tomu si otvor fľašu Whiskey, a čakaj...” . A o napätie bude dostatočne postarané. / K filmu. Walter Matthau je, ako zvyčajne, bezchybný, excelentný a vynikajúci. Jeho „kolegu” si zahral Andrew Robinson, ktorý nedávno EXCELOVAL v Drsnom Harrym, pod taktovkou Dona Siegela, a tento zaujímavý režisér si odskočil i sem, a nakrúca zabudnutý kriminálny klenot kinematografie. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Skvělá a drsná kriminálka od tvůrce kultovního Harryho (který by ovšem bez Clinta asi kultovní nebyl). Filmu vládne Walter Matthau, Joe Don Baker a hlavně atmosféra. A taky pár dobrých hlášek. "Můžu si vzít lízátko?" "To bude za dalších pět set." ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

I když je to film Dona Siegela, tak jsem nic moc nečekal, vzhledem k tomu, že to od něj není až tak známý film, a hlavní roli hraje Walter Matthau, což byl spíš komik, i když už jsem ho viděl v Přepadení vlaku z Pelhamu, ale tam moc akce neměl, spíš seděl v kanclu. Ze začátku jsem si říkal, že to asi opravdu nic moc nebude, ale pak přišla (už asi po 5 minutách) bankovní loupež a v tu chvíli se to rozjelo, všechno, jak má bejt - drsnej hlavní hrdina, balík peněz, bouráky, nechutnej zabiják Joe Don Baker, slizkej mafián, hezký ženský (i když trošku starší, než je v těchhle filmech obvyklý) a skvělá hudba (kdo jinej, než Lalo Schifrin). A nakonec honička Chryslera a letadla. Chvílemi jsem si říkal, že v hlavní roli by možná byl lepší Lee Marvin nebo Charles Bronson, ale Walter byl dobrej, a navíc působil věrohodně i jako obyčejnej práškovač. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zápletka mi trochu pripomína No Country for Old Men. Bankový lupič Charley Varrick so svojou bandou vykradne banku, ale peniaze patrili mafii, ktorá po nich vyšle čističa Joe Don Bakera. Ten síce nie je taký ultimatívny terminátor akým bol Javier Bardem, ale tiež nie je radno sa s ním zahrávať. A Walter Matthau ako drsný Charley Varrick sa tiež vie o seba postarať. Naviac nie vždy hrá fér a kľudne obetuje kohokoľvek pre svoje vlastné dobro. Miestami som mu ani nemal chuť fandiť, ale rozhodne som bol zvedavý jak sa to skončí. Film má svižné tempo. Neustále sa tu niečo deje a akčné scény sú aj po rokoch špičkové. Vrcholom je parádna naháňačka vo finále medzi malým lietadlom a autom. Atmosférou mi to trochu pripomenulo aj legendárnu Odplatu. Charley Varrick je síce zmrd, ale všetci ostatní sú tiež parchanti, takže nakoniec budete radi, že s nimi vybabral. 8/10. ()

Reklama

Reklama