Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle Siegel zkušeně míchá Eastwoodův charismatický kukuč, špinavost velkého jablka a kozy několika tuctových druholigových buchet. Na to, aby se mu dostalo vyššího hodnocení, mu schází zajímavější vygradování a přebývá propagandistická scéna konfrontace hodného chlapce s peklem drogových doupat. A ty rádoby psychedelické kytarové brnkačky jsou k nepřežití... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

X let jsem marně toužil tenhle film vidět, ale on pořád ne a ne na rande se mnou přijít, až teď nastal onen slavný den D. Nutno říct, že první spolupráce kultovních fešáčků Clinta s Donem mě nakonec spíše zklamala asi to natěšení a očekávání bylo až přílši velký. Příběh je jednoduchej jak myšlenka chlapa když před ním stojí Paz Vega v tangách, ale to by nevadilo. Za to občasná naivita hlavního hrdiny mně až vysírala, jako jít do baru s gaunerovou děvkou a myslet si, že vše dopadne jak si představuje, to by nedal ani Forrest Gump, ty bláho. Samozřejmě přímej tah na bránu to má, Clint zmlátí chlapa, Clint se muchluje s holkou, Clint zmlátí chlapa, Clint se muchluje s holkou, Clint zmlátí holku, Clint zmlátí chlapy jako ději se nedá nic vyknout, to ne, ale občas mě přisly ty Clintovy výrazy takové terminátorské a to mně celkem rozesmívalo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood byl bourák už takřka před padesáti lety. Ve filmech chlastal, podváděl manželku, dostal do držky, vzchopil se a skoro všem to vrátil se vší parádou. Postavy, kde si s nimi příběh dělá, co chce, už jsou nejspíš minulostí. Je ale i tak radost nějakou takovou vídat. Člověkovi vleze pod kůži daleko víc, než ty dnešní primadóny. Problém u tohodle filmu nicméně je příběh, který v první polovině vytváří určitý vztah s postavou, která dělá hromadu špatnejch věcí, ale dělá to tak decentně, v rámci tehdejší doby, že mě to prostě nedokáže brát. Druhá půlka už je sice živější, ale zachránit film už nedokáže. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,110,000Tržby Celosvetovo $-║ rozjazd dobrý nechýbajú aj nejaké tie hefty ale potom to rázne začne strácať na grádoch a začne to dosť nudiť /40%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Cooganův trik je výrazný mezník a jeden z přelomových filmů herecké kariéry Clinta Eastwooda, tradiční Eastwoodův kovboj totiž přichází do amerického velkoměsta už jako drsný muž zákona. Coogan je natažené lano mezi spaghetti-westernovým kovbojem a nadpolicajtem, abych parafrázoval velkého Nietzscheho. Westernový hrdina je mrtev a na scénu pomalu přichází drsný Harry. Tady tedy ještě pod jménem Coogan, s vizáží texaského rančera, ač všem do omrzení opakuje, že přilétá z Arizony. Hrdina z rodu pravých chlapů, ze zlatých dob, kdy emancipace byla ještě cizím slovem a osamělý hrdina měl ještě sílu a možnosti měnit svět, přemoci ty zlé a dojít až do konce za svým cílem, byť systém (a zkažené velkoměsto) byly proti němu. Tehdy se to ještě dalo dělat po chlapsku. Clint Eastwood - poslední mohykán starých dobrých časů... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Cooganův trik je snímek, který s definitivní platností ustálil drsňáckou Eastwoodovu postavu mnoha dalších filmů. Za vším stojí Eastwoodovův starý mentor Don Siegel. Clintův přímý tah na branku, jeho vypořádání se s velkoměstskou džunglí - to vše funguje naprosto bezvadně a ve své době se také setkalo s nadšenými reakcemi. Jedná se o základní kamínek Eastwoodova stylu, Dirty Harry je "jen" dalším rozvíjením témat, která nastolil Cooganův trik. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Poctivá kriminálka. Clint Eastwood je tu drsnej, podvádí starou jakoby se nechumelilo, ale zase občas dostává do držky a půlku filmu chytá zločince jen protože posral jeho převezení. Dneska už by ve filmu takovejhle hrdina bejt nemohl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo nudné. Nechcem sa hrať na scenáristu ani plakať nad rozliatym mliekom, ale filmu rozhodne neprospieva čudný nápad umiestniť drsného kovboja (Clint Eastwood) do rušného veľkomesta. Prašný úvod naznačuje, že to mohlo byť o niečom úplne inom (drsnejšom, ak to chcete takto počuť). ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vždycky když někde čtu o tom, jaky byl Sam Peckinpah král machismu, tak si vzpomenu na méně známeho maestra Dona Siegela, který v tomhle byl ještě mnohem dál a mnohem intenzivnější. V COOGAN'S BLUFF je Clint Eastwoodem symbolem uber mača na druhou, zároveň je jeho arizonský šerif tvrdý jako hřebík do rakve. Ale to spíš jen tak na okraj. Tenhle žánrový příspěvek je z toho slabšího, co Siegel a Eastwood mohou nabídnout. Akce je málo a dávkovaná je v nepříliš rajcovním tempu. I na svých 93 minut je to hodně pomalé a pár scén je tu až přepáleně natahovaných. Když už dojde na akci, spočívá spíš v tom, že Eastwood dostane nakládačku od přesily a síly si evidentně šetří až na finální rvačku a honičku. Průměr. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tohle hřiště má jiný rozměry. Je to trošku jiná liga. Hraje tady 28.000 policajtů." A to by jako mělo zajímat enigmatického Texasana z Arizony? Coogan je rozhodně svůj a kdyby se tady nejednalo jen o to, že chytal již jednou uloveného padoucha, tak bych byl určitě spokojenější. Takto mohu pouze konstatovat, že jsem se naučil stylově vykopávat prostitutku z pokoje a nepočítat nepřátele. A taky jsem nerozdýchal některá moudra. Třeba to, že lov má přednost před sexem. To má patrně hloubku, ale po provedení odborné analýzy si s tím dovolím nesouhlasit. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

No já nevim, spíš než Dirty Harry se mi vybavoval Krokodýl Dundee. :) Ale vážně, Cooganův trik je příjemná hříčka, která rozhodně nic neřeší a "jen" nás baví na účet drsňáckého kovboje v New Yorku. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zatraceně dobrej starej film. Ani to člověku nemusí nic připomínat. Eastwood je skvělej tak jak často býval a scénář je výbornej. Ale na 5* to fakt není... :-))) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zoufale neakční předchůdce Drsného Harryho. Eastwood jako kovbojský polda v moderním velkoměstě prohání spíš baby než zločince a hlavně se vykecává. Až v závěru dojde na bitku v baru a honičku na motorkách, nijak pamětihodné. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cooganův přeblaf? Kdeže, spíše frustrace sexuálního kovboje.. Není se co divit, když prvních 70 minut arizonský zástupce šerifa bloumá po Yorku, lidé mu nadávají do balíků, smějí se jeho šatstvu a co je nejhorší, uspokojení jeho potřeb se oddaluje. Jednou je vyruší nadřízený, pak je slečna upejpavá, další zase kapsářka, jiná raději vaří omáčku na špagety. A když konečně, odpusťte mi ten výraz, skóruje do svatyně hippies, co má 25 kilo i se symbolem míru kolem krku, nedojde k uspokojení - on se ještě více nasere! Od tohoto momentu měl Siegelův film konečně grády, jinak mi přišel krok Eastwooda ze schůdku westernu na schůdek krimi poněkud vrávoravý.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

První americký film, který Clint Eastwood natočil po sérii spaghetti westernů. A velmi zajímavý a originální. Každý by mohl čekat akční orgie typu Dirty Harry - ovšem mýlil by se. Výpověď o špinavém městě to také není, o tom je Půlnoční kovboj. Cooganův trik je velice originální směskou akčního krimi a konfrontace vesnického kluka s blázincem jménem New York. Akčních scén je pomálu, vlastně asi tři, přičemž se zde střílí pouze na začátku a to ještě do kamení, okna nebo jen tak do vzduchu. Co dělá tento film dokonalým, je herecký výkon Clinta Eastwooda. Osmatřicetiletý urostlý sympaťák zde hraje hláškujícího tvrďáka, kterému v náručí omdlévá nejedna krásná žena. Oproti svým jiným filmům, zde nevládne pistolí, ale pěstí. Don Siegel svému řemeslu zkrátka rozuměl. Tento film napsal Eastwoodovu image pro několik příštích let a filmů a postavou zástupce šerifa Coogana předznamenal Clintův nejslavnější part - Harryho Callahana. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Don Siegel a jeho první spolupráce s nastupující hvězdou - Clintem Eastwoodem. Krimi snímek, který je svým dějem zasazen do ulic New Yorku, kde se mladý arizonský šerif snaží proplést nástrahami velkoměsta, najít uprchlého vězně a ještě přitom stačí schytat, ale především rozdat pár ran pěstí a kopanců do zadku. Cooganův trik je klasický akční krimi film, který předznamenal příchod Drsného Harryho a zároveň dokázal příjemně pobavit - hlavně díky suchým Eastwoodovým hláškám. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Charizmatickému americkému hercovi Clintovi Eastwoodovi začala prisychať po účinkovaní v geniálnej dolárovej trilógii režiséra Sergio Leoneho, známka westernového pištoľníka. Ešte pred tým, ako sa mu z nej definitívne podarilo vymaniť stvárnením postavy policajného inšpektora Harryho Callahena, absolvoval prvý pokus v snímku "Cooganov trik". Ocitol sa tu v úlohe policajta, ktorý musí z New Yorku previesť nebezpečného zločinca do Arizóny. Arizónsky šerif Coogan to však vo Veľkom Jablku nebude mať ľahké. Bude náročné zadržať všetkéhoschopného kriminálnika, aby ho mohol vydať spravodlivosti. Clint Eastwood s režisérom Donom Siegelom natočili ostrý macho krimi film. Bola to predzvesť ich majstrovskej spolupráce, ktorú naplno zúročili o tri roky neskôr, v roku 1971, keď bol vyprodukovaný kultový snímok "Drsný Harry". *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatická a každou vteřinou stylová podívaná s klasickým Clintem Eastwoodem v roli nafoukaného moderního kovboje, který v současném New Yorku řeší věci pěkně postaru. Jasná rozcvička na (dějově mnohem zajímavějšího) Drsného Harryho se spolehlivou Siegelovou režií a výbornou Schifrinovou hudbou. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Nikdo mi neříká pane, když si zuju boty."                                                                                                             Nesilnějším kouskem Dona Siegela je pro mě Útěk z Alcatrazu. Tam jde o vyzrálou filmařinu, kde všechno pěkně klape. Cooganův trik v mnohém pokluhává, chybí rovnoměrně rozložené napětí, film má hluchá místa. Pěkná kamera, na akční film bych očekávala více akce v průběhu filmu. Zatímco OTD vidí jako přednost širokou paletu charakterů a míst, já to vnímám spíš jako rozmělnění. Žánrové zařazení krimi-akční-komedie se také nezdá úplně šťastnou volbou, myslím si, že žánrovější čistota by kousku více prospěla. Docela příjemné jsou poetické části. Pro milovníky New Yorku šedesátých let asi filmová lahůdka. ()

Reklama

Reklama