Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třídílný historický romantický film o životě Napoleona Bonaparta a jeho velké lásky Josefíny.

1. díl
Napoleon Bonaparte, který právě dělá první krůčky k ovládnutí velké části Evropy, se seznamuje s krásnou Josefínou…
2. díl
Když Josefína vidí, jak velice se Napoleona dotkla nepravdivá zpráva o tom, že přišla o jeho dítě, zjistí, že je hoden nejvyšší lásky. Ale právě tehdy se Napoleon dozvídá o její nevěře…
3. díl
Napoleon se sám korunuje na císaře. Josefína je stále po jeho boku, ale panovník potřebuje mužského dědice... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemilujete mne? - Ne. - Milujete mne? - Ne. - To je jedno." Třídílná série věnovaná vztahu Napoleona Bonaparte a Marie-Josèphe-Rose de Tascher de La Pagerie mne zaujala poměrně slušným hereckým obsazením, "pružnou" historickou věrohodností i hravostí některých dialogů. Celkový dojem však z mého úhlu pohledu nijak nepřekročil průměr snímků založených na promenádování se v kostýmech. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V dialozích lepší, než "europerla" Napoleon, ovšem vytvořit bitevní scény tím, že je prostě vystříhám z jinejch filmů (americká Vojna a mír, Waterloo), to chce hodně - ehm, odvahy. Legračně pak působí scény, kdy pochoduje v původních scénách něco komparzistů v revolučních trojrohejch kloboucích a šikmo rozstřiženejch kabátech, aby vzápětí následovala scéna, kdy mají vojáci na hlavě čáka z vrcholného císařství a kabátce se šosy. Celkem průměrná televizní produkce. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nič historicky nepresnejšie som o Napoleonovi nevidel. Toto nie je že fikcia, ale možno aj zámerné nepravdivé zobrazenie postavy. Podľa tvorcov bol ustavične zamračený a vážny jak kravské lajno, no pri Jozefíne emočne úplne prepadal a váľal sa po posteli utápajúci sa v slzách. Problém je, že film je natočený dobre, herecky, kostýmovo, duchom doby. O to je horšie, že podsúva veci, ktoré sa nestali presne tak, ako ich ukazuje režisér. Už len vyhlásenie za cisára je ukázané akoby uzurpácia moci, pritom v plebiscite získal Napoleon 99,8% hlasov. Milióny boli za a pár jednotlivcov v celej krajine proti. A korunu si nenasadil (len) z pýchy, ale aby ukázal že štátna moc stoji nad cirkevnou. O seriáli by sa celkovo dalo toho povedať dosť, ale určite nie je pravdivou históriou. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ten jejich příběh k tomu logicky svádí, ale myslím, že toto pojetí je víc bulvární než je bezpodmínečně nutné, navíc s drobnými nepřesnostmi (Napoleon sám se od minulých režimů distancoval tím, že se vyhlásil císařem Francouzů, nikoli Francie, ale tahle chyba možná vznikla až českým překladem). Zatímco všechna literatura zdůrazňuje Napoleonovu korunovaci jako pompézní přehlídku zlata a moci, tady to vyšumělo jako podružná scéna s hodně levnými kulisami. Prostě si pořád myslím, že filmy s tématikou francouzských dějin nejlíp na světě točí Francouzi a nikdo jinej by se do toho neměl plést. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Armand Assante je trochu větší než Napoleon a s plynoucím dějem naštěstí netloustne. Jacqueline Bisset má zas mnohem víc vlasů a hezčí zuby než Josefína a s plynoucím dějem vůbec nestárne. Některé scény natolik připomínají idealizované obrazy Jacques-Louise Davida, že se zdá, jakoby si postavy odskočily na obrazovku přímo z nich. Závěrečná část má sice už blíž k pohádce než k nim, ale proč si nechat otrávit historickými skutečnostmi tak hezký příběh. Ostatně, kdo ví, jak to mezi těmi dvěma bylo. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

No jo, typická televizní srágora s vykradenými válečnými scénami z filmů, kterým nesahá ani po kotníky. K uzoufání je plačtivá scéna při rozvodu a to nemluvím o abdikační scéně. Jaký rozdíl tohoto podání Napoleona a Napoleona v podání Roda Steigera v Bondarčukovo Waterloo, když se loučí s gardou. Ale fuj, jak vůbec můžu tato dvě díla srovnávat. Ty dvě hvězdičky dávám za kostýmní výpravu a kvůli Jacqueline Bisset, pro kterou mám slabost. Josefína ale vypadala zcela jinak, ostatně jako všechny zde ztvárněné postavy. U Amíků je ale dávno známé, že si s takovými detaily nelámou hlavu. Stejně tak s historickými fakty. Já si u jakéhokoliv díla o Napoleonovi ověřuji jeho serióznost podle toho, zda bude omílat lež o tom, jak se Napoleon korunoval na císaře sám. Tady to bylo obzvláště nechutné! Tak znovu všem těm, co stále a dokola omílají tenhle omyl šířený zprvu korunovanými hlavami a poté převzatý všemi levičáky i pravověrnými republikány. Císařský titul Napoleon získal v národním plebiscitu, kde asi jen 300 lidí ze 3 mil. hlasujících bylo proti. Korunu tedy při korunovaci převzal Napoleon od Papeže a posadil si ji na hlavu jako symbol toho, že mu jí dal francouzský lid!!! ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Ano, není to historický seriál, je to historická limonádka jednoho z režisérů, který natočil třeba seriál Sever a Jih, a taky to má stejnou romantickou atmosféru. Ač je to víc romantická a mnohdy naivní představa o době Napoleona, já tento seriál mám rád, právě pro svůj romanticko-historický pohled. A Josefína je mi sympatická. A je to taková sonda do doby po Francouzské revoluci právě z jejího pohledu. Navíc tu máme z počátku i období, kdy Napoleon sedí ve vězení. ()

SCarter 

všechny recenze uživatele

Osobně hodnotím jako 5x*, protože velice povedené. Líbí se mi zpracování, jak ubíhá děj a o kostýmech se bavit nebudu... prostě super. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Napoleon uvězněný svým kámošem Robespierrem? Robespierre zatčený ve své kanceláři Barrasem? Známý děvkař Barras homosexuálem? Jeden díl tohohle příběhu z paralelního světa mi stačil. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Romanticko dobrodružná minisérie, která se v prvních dvou dílech (cca do roku 1800) drží poměrně věrně historie, ve 3. části je už děj velmi zrychlený a zjednodušený, možná by stálo za to zachovat tempo vyprávění a přidat jeden díl. Jsou zde odchylky od reality převážně s cílem zdůraznit Josefíninu roli v různých událostech (naprosto nereálné zobrazení Marie Walewské, Josefínin naznačený vliv na aféru vévody d´Enghien atd.). Nelíbilo se mi ztvárnění korunovace a ten slovní doprovod ("Korunuji..." atd.), to bylo nesmyslné. Z postav vzhledově neodpovídá Junot, Talleyrand (přesto, že Anthony Perkins jeho povahu vystihuje dobře) a Fouché, ostatní představitelé nejsou špatní, zvlášť při srovnání s jinými "vážněji" míněnými napoleonskými filmy. Velmi pěkné ztvárnění atentátu v ulici Saint-Nicaise, i když následné události jsou už zhuštěné (mezi atentátem a popravou vévody d´Enghien uběhly 4 roky, zde to působí jako týden...). Celkově je to ale velmi pěkná podívaná, s hezkou hudbou, kostýmy, reáliemi a se sympatickými hlavními představiteli. ()

Reklama

Reklama