Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (472)

lamps 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že Dirty Harry odstartoval novou etapu akčních filmů, které se hojně točí i v dnešní době, si Don Siegel zaslouží uznání. Že film samotný má nepopiratelné kvality a patří ke špičkám žánru, to je jen takové malé bezvýznamné plus. Skvělý Clint Eastwood se do hlavní role samolibého detektiva s nabitým kvérem vždy pěkně po ruce hodí jako nikdo jiný a jeho arogantní pohled a bezprostřední hlášky se staly kultem. Scénář byl tedy hodně odvážný, když v politicky napjatých 70. letech představil světu nový typ policisty, který nerespektuje zákony a veřejně nesouhlasí s vysokou politikou, což kritika dala filmu v tehdejší době hodně sežrat. To ale nic nemění na tom, že je to poutavě, zábavně a napínavě natočená kriminálka. Detektivní metody jsou sice občas trochu úsměvné a od Eastwooda se kulky odráží s ještě větší samozřejmostí než od Terminátora, ale to k tomu patří. Hlavní je přeci jenom jedno:" vystřelil šestkrát, nebo jenom pětkrát?" ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Stará poctivá ,,dirty" kriminálka, v které se více střílí a jedná na vlastní pěst, než vyjednává a čeká na speciální zásahové jednotky. Politicky nekorektní ,,drsný" Harry v podání Clinta Eastwooda nekompromisně bojuje proti zločinu metodami, které se nedají nazvat vybíravé...a proti kterým se musel nutně ohradit nejeden divák. Je zajímavé dnes reflektovat, jak se nástupem 70. let změnil euroatlantický (podobně laděnými krimi filmy se ve stejné době proslavila především francouzská kinematografie) pohled a postoj k řešení tíživé sociální situace západních megapolí, kde byla vysoká kriminalita běžným jevem. Dnes by byl takovýto postoj přinejmenším kontroverzní (a o to více mediálně vděčný). Snímek režiséra Dona Siegela, který prakticky kodifikoval a odstartoval daný žánr, je ponejvíce stylový - příznačné podhledy a průhledy na muže pochodujícího po střechách v urbanistické zástavbě Ameriky 70. let, syrově autentický styl, dobová filmová hudba a westernem ovlivněné vzorce chování, to jsou poznávací znamení tohoto akčně laděného filmu... Podobné filmy: Magnum Force, Přepadení 13. okrsku ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí na Kameném gezichtu páně Eastwooda a na kovovém výrazu, co patří Magnum 44. To samo o sobě by stačilo na slušný film i kdyby jeho děj byl o výrobě druhé největší zelné placky, co kdy někdo ve Wisconsinu vyrobil. Po pravě, scénář tu není příliš propracovaný a co dělá Drsného Harryho v mých očích zvláštního, je krásně psychopatický padouch, herecky krásně zvládnutý. Bez něj by to byla docela obyčejná kriminálka, kde je detektiv sice charismatickej, ale vpodstatě hrozně nesympatickej. Howgh. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Filmove sedemdesiate roky sa niesli v rezii tvrdych hrdinov, nasilia a pomarancovej krvi. Z japonska prisiel Sonny Chiba a jeho The Street fighter, z Hong Kongu Bruce Lee a Big boss, v USA to bol Clint Eastwood a jeho nicivym magnumom ozbrojeny Dirty Harry. Na to, ako hot-dog prezuvajuci Harry zlikviduje bandu, ktora sa snazi vylupit banku sa proste nezabuda. Eastwood svojho westernoveho hrdinu dokonalo previedol do "policajnej uniformy". Sice je na strane zakona, avsak ak zakon zlyha, Harry ho prekroci. A aj ked po prvy krat ta siesta gulka v zasobniku nebola, mi dobre vieme, ze Harry by toho lotra odstelil aj hlaskou, tak suchou, ze mily lupic by sa od strachu p...... . (10/10) ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • San Francisco se s filmem ztotožnilo a štáb dokonce mohl točit ve starostově kanceláři. Zvláštní poctu také poskytl stadionu Kezar sanfranciského týmu „49“, jenž byl určen k demolici. Eastwood se dohodl se Siegelem a na travnatou plochu umístnili druhé střetnutí Callahana a Škorpióna. (ČSFD)
  • Film zůstává věrný faktům ze Zodiacova případu a ve Škorpionových (Andy Robinson) dopisech do Chroniclu můžeme vidět přesnou kopii Zodiacova rukopisu. (FilmFan24)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama