Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (443)

Lima 

všechny recenze uživatele

Dnes už ´vězeňská´ klasika, která za minulého režimu plnila naše kina. I díky mnoha podobnostem (zvířecí mazlíček na cele, sexuální loudil, despotický ředitel věznice, způsob útěku…) není pochyb o tom, čím se Stephen King inspiroval při psaní svého ´Shawshanku´ i ´Zelené míle´ (a následně pak Frank Darabont se svými filmovými adaptacemi). S postupně pokračující přípravou na útěk skvěle budované napětí si člověka získá, Clint Eastwood je borec numero uno a na co s Donem Sieglem šáhli, to proměnili ve zlato. Tady občas vyčítaný otevřený konec je jediný správný. Celý příběh je totiž inspirován skutečným, do té doby jediným zdařilým útěkem z Alcatrazu, ovšem o osudech jeho protagonistů, tj, jestli se při přeplouvání na pevninu utopili, či nikoliv, není dodnes nic známo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po mnohých filmov s podobnou tématikou mi útek z Alcatrazu pripadal málinko fádny. Možno to chelo vidieť pred 20 rokmi a bol by som spokojnejší. Taký klasický mainstreamový útekový film, nič viac. Možno ak to budú dávať niekedy v telke znovu, zmením názor a prikloním sa k väčšine, predsa je to už nejaký piatok, čo som to zastihol náhodou v noci na Nove. ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

O útěku z Alcatrazu. Co víc na tom komentovat? Že mám rád filmy s plánem, s útěkem; a i když jsou takhle přímočaré a – jak píše Djkoma – působí na dnešní dobu lehce zastarale, mně to ke spokojenosti stačí. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 8 | hudba ? | humor 0 | akce 0 | napětí 4 | pustil bych si znovu 7 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Solidní útěkářský film, dokonce z toho nejpevnějšího vězení a navíc s chlapáckým Clintem Eastwoodem. Jenomže závěr je nemastný neslaný a celkově filmu chybí trochu více napětí. Motýlek, Shawshank, Zelená míle, Con Air, nebo Velký útěk jsou prostě větší pecky. Některé dilalogy ovšem sedí - např. mezi vůdcem černošských vězňů a Morrisem: "Řekl bych, že existujou přesně dva důvody, proč sis nesedl na můj schod. Buď se prostě bojíš, nebo nesnášíš negry. Tak kterej je to, je to strach?" - "Ne. Nesnáším negry." http://www.youtube.com/watch?v=88f13cTSnOs Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x9jt9u_escape-from-alcatraz-theatrical-tra_shortfilms ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh podľa skutočnej udalosti o jedinom evidovanom úspešnom úteku z Alcatrazu nehovorí o tom, či bol dotiahnutý do konca - je však presnou rekonštrukciou a záznamom jej priebehu. A zároveň klasickou väzenskou drámou, kde sa osudy tamojších, miešajú do jedinečného koloritu nenávisti v kontraste s priateľstvom na život a na smrť. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Incident, v ktorom si Doc (Roberts Blossom) odsekne niekoľko prstov sekerou, je založený na skutočnom incidente, ktorý sa odohral v roku 1937. Na väzňa menom Rufe Persfal vtedajšia politika prísneho mlčania tak doľahla, že si odrezal štyri prsty sekerou, aby ho odviezli z Alcatrazu. (Arsenal83)
  • Nebezpečný útěk dolů přes vězeňskou zeď končící skokem do vody se točil bez kaskadérů. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama