Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (443)

Lima 

všechny recenze uživatele

Dnes už ´vězeňská´ klasika, která za minulého režimu plnila naše kina. I díky mnoha podobnostem (zvířecí mazlíček na cele, sexuální loudil, despotický ředitel věznice, způsob útěku…) není pochyb o tom, čím se Stephen King inspiroval při psaní svého ´Shawshanku´ i ´Zelené míle´ (a následně pak Frank Darabont se svými filmovými adaptacemi). S postupně pokračující přípravou na útěk skvěle budované napětí si člověka získá, Clint Eastwood je borec numero uno a na co s Donem Sieglem šáhli, to proměnili ve zlato. Tady občas vyčítaný otevřený konec je jediný správný. Celý příběh je totiž inspirován skutečným, do té doby jediným zdařilým útěkem z Alcatrazu, ovšem o osudech jeho protagonistů, tj, jestli se při přeplouvání na pevninu utopili, či nikoliv, není dodnes nic známo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film o jednom slavném útěku z věznice, která se stala legendou. Nejeden moderní snímek o útěku z vězení z něj dodnes těží a i když nepatří k těm vůbec nejuznávanějším ve svém žánru, je považován za nezpochybnitelnou klasiku. Výborné obsazení v čele s Clintem Eastwoodem a především úsporný scénář, který nijak nerozptyluje divákovu pozornost líčením minulosti svých hrdinů nebo jejich duševními pochody a soustředí se na samotnou přípravu a uskutečnění útěku. Celkový dojem: 80 %. Nejednoho diváka možná bude iritovat otevřený konec, který ale odpovídá faktu, že o osudu skupiny vězňů, kteří se skutečně pokusili z Alcatrazu uniknout, není nic známo. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná dráma o úteku z väzenia. Všetci tvrdili, že je to nemožné, až na jedného - Franka Morrisa. Ten neprajníkom ukázal, ako sa dá dať zbohom Alcatrazu, rafinovane premyslený plán, musím uznať. V podstate ide o veľmi jednoduchý dej. Divácku pozornosť upriamuje hlavne všetko, čo sa točí okolo príprav na samotný útek. Je tu ale aj dosť veľa negatív. Napríklad na môj vkus väzenské prostredie bolo až príliš sterilné a väzni až príliš prestarnutí. Navyše až na jeden výraznejší konflikt si tu všetci nažívali v pohodovej harmónii a vzájomnom porozumení. Chýbali tu konflikty, chýbala tomu reálnosť prostredia a tiež viac černochov. Emotívny náboj mohol byť tiež výraznejší. S odretými ušami nadpriemer. 70/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Útekárska problematika je lákavá a bola námetom množstva filmov, počnúc Na smrť odsúdený ušiel, cez Motýľka až trebárs po Shawshank. Okrem príťažlivosti je však aj zradná, pretože je málo nosná. Ak podkladom pre film bola skutočná udalosť, potom si viem celkom dobre predstaviť jej 20-minútovú dokumentárnu rekonštrukciu, ktorá by ma zaujala viac, než toto spracovanie, u ktorého som sa chvíľami nudil. A tak mojím top útekárskym filmom ostáva naďalej Na smrť odsúdený ušiel, ktorého jediným nedostatkom je, že sa k nemu nedostávam ľahko. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších vězeňských filmů všech dob. A co by to byl za vězeňský film, když by zde nebyl plánovaný útěk. Mimochodem z místa odkud se utéct opravdu nedá. Clinta prostě nejde držet dlouhodobě pod zámkem, to muselo být jasné i správci věznice. Mimochodem skvěle jej zahrál Patrick McGoohan. 80% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Scénář byl dílem Richarda Tugglea, novináře ze San Francisca, kterého zaujala kniha na toto téma. Tuggle si obstaral práva na zfilmování a poté začal svůj scénář nabízet v Hollywoodu, kde jím nakonec zaujal režiséra Dona Siegela. (ClintEastwood)
  • Potřebnou elektřinu si museli tvůrci na ostrov přivádět kabely o délce 15 mil ze San Francisca. (Elisebah)
  • Epizóda televízneho programu Ničitelia mýtov: Escape from Alcatraz/Duck Quack/Stud Finder (2003) dokázala, že spôsob úteku bol teoreticky možný. Znovu uskutočnili celý útek, použili rovnaké materiály, ku ktorým mali prístup väzni. Dokonca použili rovnaký typ pršiplášťov, z ktorých bol vyrobený čln. Provizórna plť vytvorená a vybavená tímom Ničiteľov mýtov skutočne dorazila na pobrežie, ale na Marin Headlands namiesto Angel Island. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama