Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přelomu 40. a 50. let vzniklo několik filmů noir s motivem nebezpečné virové nákazy, který můžeme zpětně interpretovat jako odraz tehdejší paranoie související se studenou válkou a hrozbou šíření komunistických idejí: zákeřná nemoc je totiž vždy do USA zavlečena zvenčí buď cizinci, nebo Američany vracejícími se ze zahraničí. Vedle známější Paniky v ulicích (1950) do tohoto minicyklu patří i Zabiják v ulicích New Yorku, inspirovaný skutečným případem epidemie neštovic z poloviny 40. let (scénář vycházel z reportáže v časopise Cosmopolitan). Zaujme například působivě vykreslená atmosféra velkoměsta stiženého panikou nebo herecký výkon – a odvážná proměna vzhledu – Evelyn Keyes, která ztvárnila nemocnou pašeračku diamantů. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (6)

Kopecky4 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, šeď, šeď... A kdyby nebylo těch posledních deseti minut, kdy to konečně dostalo nějaké grády a spád, tak by to hodnocení bylo ještě horší. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Panika v ulicích 2 v noirovějším hávu. Z Kazanova New Orleans se přesouváme do New Yorku, kde T-Man hledá zlodějku diamantů, co přicestovala z Kuby, a lékaři nositelku nákazy neštovic, které pomalu zabíjí jednoho obyvatele velkoměsta za druhým. V obou případech se jedná o tutéž ženu. Paranoia studené války jak vyšitá. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pěkný a svižný noirek o boji newyorských doktorů a policistů se zákeřnými černými neštovicemi a jejich roznašečem. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Námet šírenia smrteľnej nákazy vo filme noir, a to po „Panike v uliciach“ v roku 1950 už po druhý raz. Nie je to síce herecky tak šťavnaté (Widmarka a Palanca neprekoná len tak niekto), ale odsýpa to veľmi slušne, doku vstupy s „božím hlasom“ nie sú otravné a má to hlavne noirovejší vizuál (tiene žalúzií, neónová ulica). S hodnotením však v jednom i druhom prípade zostávam na priemere. Mať to tak príbeh a hercov Paniky a vizuál Killera... bola by to pecka!  ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama