Reklama

Reklama

Léto 1944: Walter, mladý německý voják, bojuje již ztracenou válku a je na cestě na východní frontu, když je jeho vlak vyhozen minou do vzduchu. Naštěstí přežije a je místo toho poslán do malé jednotky v polských lesích obklopené partyzány. Protože sadistický velitel nařizuje vykonávat skutečně brutální činy, je brzy rozpolcen mezi smyslem pro povinnost, pocitem viny a svým svědomím, a neusnadňuje to nijak ani jeho láska k polské partyzánce Wandě, která s ním čeká dítě. (Viasat)

(více)

Recenze (55)

Marze 

všechny recenze uživatele

Film o dilematech. Nasledovat vetsinu a idealy "noveho" Nemecka? Mechanicky nasledovat realitu valky? Jit za svymi idealy? A jaky dopad to ma na ostatni? Dnes jsou fundamentaliste ctvrta nejcastejsi svepomocna terapeuticka skupina po alkoholicich, workaholicich...Klapky na ocich jak kone, jeden nazor. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Iba nedávno (len včera pri komentári k filme Ržev) som sa posťažoval, že som dlho nevidel kvalitný vojnový film. Konečne som ho videl. Pre porovnanie včerajší Ržev je taký typický zástupca ruských vojnových filmov z poslednej doby. Fajn bitevné scény, príbeh nič moc a všetko zabíja ruský prehnaný heroizmus. Nemecký pohľad je mi 100x bližší a keďže na filme spolupracovali i Poliaci vedel som, že budem spokojný. Zdá sa, že malé seriály valcujú vojnové kinofilmy. Kto videl Bird song, Unsere mutter, unsere Vater , dá mi za pravdu. Der Uberlaufer je presne z tohto súdka. Film má o čom rozprávať, herci majú čo hrať, hudba je nádherná , emócie fungujú...u mňa veľká spokojnosť. Film uspokojí i divákov, ktorí vojnové filmy nemusia, dej totiž zobrazuje obdobie 1944 až 1959 ak sa nemýlim a pomerne veľkú časť zaberie i romantika, ktorá nielen že nevadí, ale film na kvalite dvíha o level vyššie. Zopár chýb sa nájde, ani ja som nepochopil prečo Wanda niesla bombu do vlaku, ktorý je o pár metrov podmínovaný, ale atmosféra mnohé nedostatky vykryla. Záver "prosím nechoď" je nádherný. Ja si dám reprízu určite. 90%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Přeběhlíka je více kladen důraz na sebereflexi Němců na druhou světovou válku. I když, ne vždy je přiznání viny ochota nést za vinu následky. Vyplatila se německo-polská spolupráce v hereckém obsazení - Jannis Niewöhner a Małgorzata Mikołajczak jsou dobře vybráni a jsou dobrými představiteli svých postav. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem trochu v šoku. Že tomuhle říká kamarád gogo76 kvalitní válečný film mne překvapilo, ale že filmu dal za 5 * i kamarád Volodimir2, to už nechápu. Dobře, bylo to natočeno podle románu s protinacistickými myšlenkami. Jistě ne každý odvedenec byl nacista a jistě ne každému se chtělo válčit. O tom žádná. Jenže... Sice uznávám, že Němci v rámci sebereflexe natočili lecos co ukazovalo fakt šílená svinstva co páchali za války, ale zase se nám tu množí filmy o hodných sedlácích, odvedených zlou armádou, nutíc je válčit... A to mně lehce vytáčí. Je to takové to lhaní si do kapsy s odstupem času, že za válku mohlo jen pár zlých vojáků co nutili ostatní chovat se hrozně. A jakpak se to těm pár vojákům asi podařilo? No že jich pár nebylo logicky. Že jich bylo až až... že z toho vznikla síla a moc jíž se nešlo postavit. A jak pak tu moc získali? No ano třeba od těch sedláků... Film se navíc odehrává v roce 1944 a to už i nejednomu náckovi začalo pomalu docházet, že je to s budoucností Třítí říše dost nejisté... Takže tahle ideová linka mi fakt neseděla i když chápu pocity hlavního hrdiny, že se v nové uniformě odsuzujíc krajany plnící povinnost stejně jako on mu nebylo dvakrát nejlépe. A tak je lepší zaměřit pozornost na Rusáky a jejich zločiny... Tahle taktika funguje i dnes a to fakt nejsem rusofil. Vrcholem debily pardon že to píšu natvrdo byla milostná linka... Nadržená partyzánka nechá bombu ve vlaku, který má o kus podminované koleje... Přitom riskuje chycení a zastřelení... Nechápu. Pak zahoří láskou k wermachťákovi a tak proniká na německé kontrolní stanoviště aby jej tam svedla, odvedla o kus dál do obilí na ten sex. On v klidu odejde, pozici nechá nehlídanou, nikdo jej nehledá a po sexíku a následné konverzačce (to mají ženy rády a hrdina to zřejmě veděl) se vrací na pozici. Mezitím jiná hlídka v lese plném partyzánů se svleče do naha a jde skotačit do tůně aniž by jeden hlídal... Ne - partyzáni jim neschovají hadry do ostružin a nesmějí se jak tam běhají hambatí Němčouři po lese... No prostě demence na demenci. A to bych mohl pokračovat... Samozřejmě láska pokračuje dál a chvilku jsem se musel podívat pořádně na uniformy, zda je to skutečně wermacht a ne kmen Meskaleros a zda snad já nekoukám na Vinetůa... Co oceňuji je snaha o dobové reálie a užití válečné techniky. Trochu zamrzel ten nezatemněný vlak, který si v noci svítil jak o Svatého Jána... Podrtřeno sečteno, tohle není rozhodně válečný film, není to ani moc psychologické drama, je to spíše takový dobrodružný TV snímek odehrávající se za války. Za ty kulisy a fešnou partyzánku dávám za 3 ochočené slepice, ale víc ani ň. * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mohla z toho byť celkom slušná emotívna záležitosť, pretože tu divák k tomu nájde všetky predpoklady - hlavná postava, ktorá bojuje s morálkou, zakázaná láska s nepriateľom, odlúčenie, prebehnutie, hľadanie, nájdenie.... Avšak spolu to akosi nefungovalo, čo dávam na vrub slabšej réžii. Priemer. 60/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Má to až príliš romantickú či naivnú líniu. Naozaj by sa v roku 1944 Poľka okamžite zamilovala do Nemca? Skôr by ho rovno podrezala. A pri tej všetkej atmosfére nedôveru, ktorá vtedy panovala, by akokoľvek k sebe naklonených mladých ľudí len ta nenapadlo ako prvé šukať v obilí a ešte si tam hluku neďalekej streľby dokonca spievať. Nie to ešte vojaka Wehrmachtu a partizánku. Na tomto filme nevidím nič skutočné, ale ako romantická vojnová dráma obstojí. To, že boli aj dobrí Nemci, to je samozrejmé, v každej armáde sa nájdu ochotní prisluhovači aj nedobrovoľní vykonávači vôle nadriadeného. Silnejší záver mi posunul hodnotenie vyššie, ale aj tak sa pýtam, nezaslúžilo si to ešte jednu časť kľudne aj mimo knihy? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět je perfektní a vlastně i samotná příběhová osa není špatná, ale z mého pohledu tu silně překáží ta romantická linka. Ne snad že by tu byla úplně navíc, ale přijde, že je tu ústředním motivem a víceméně všechno se kolem ní točí. A to je podle mě chyba. Pro mě měl být tenhle film primárně o vnitřním boji vojáka, který se rozhodne spolupracovat s nepřítelem s vidinou toho, že své zemi pomůže, ale jen proto, aby zjistil, že se jen odrazil ode zdi ke zdi. Ono to tady sice je, ale připadalo mi, že se to odehrává ve stínu osudové lásky. A to mi moc nesedlo. Není to úplně zlé, ale od Němců jsem zvyklý na jiný kalibr. 55% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je natočený podľa rovnomenného románu nemeckého spisovateľa Siegfrieda Lenza, ktorý ho napísal v roku 1951 a keďže obsahuje proti nacistické myšlienky, rukopis zmizne v pivnici na dlhých 65 rokov. Až v roku 2016 je preložený do 14 jazykov a následne v roku 2020 aj sfilmovaný. Je to príbeh vojaka wehrmachtu Waltra Prosky, ktorý na konci 2. svetovej vojny v oblasti bývalého východného Pruska dezertoval k Červenej armáde. A táto udalosť bola pre Nemcov v dobe studenej vojny neprijateľná. Film mi podsúva dôležité posolstvo o svedomí a vine. Ide o výborný film, ktorý hovorí o hrôzach vojny ale aj o jedincoch, ktorý sa na nich podieľajú. Reflektuje otázky zodpovednosti, morálky, vojenskej a občianskej cti, bez pátosu zasahuje aj do otázok vlastenectva a nemeckého nacionalizmu a spochybňuje vedomie povinnosti a poslušnosti. Film nám otvára tému dezercie v Nemecku v dobe druhej svetovej vojny, ktoré do osemdesiatych rokoch bolo úplne tabuizované. Počas druhej svetovej vojny dezertovalo z nemeckej armády viac ako 100 000 nemeckých vojakov. Spravodlivosť ozbrojených síl nám predstavovalo 1200 bojových sudov s 3000 sudcami, ktorí postupovali voči dezertérom nemilosrdne a 22 750 vojakov bolo odsúdených na smrť. Wehrmacht, SS ale aj civilné obyvateľstvo robilo hon na dezertérov v dobe vojny, ale desiatky trestov smrti za dezerciu bolo vykonaných aj po vojne. Podľa dochovaných archívnych dokladov bolo za posledné týždne vojny zastrelených viac ako 8000 nemeckých vojakov dezertérov. Odporúčam filmy Boh je s nami (Gott mit uns),1970 a Kapitán 2017. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Asi jsem viděla úplně jiný filmový příběh než většina zde diskutujících. Život samozřejmě přináší i absurdní situace, které se dají jen těžko vymyslet. Tohle ale bylo pro mě poněkud silné kafe. Romantická dějová linka byla zbytečná. Očekávala jsem kvalitní válečný film, ale nedostala ho. Dokoukala jsem díky mé vrozené zvědavosti. Jednu hvězdu dávám tvůrcům za odvahu tento film natočit. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kdopak asi tomuto filmu uvěří? 1)  Válkou nepolíbený nacistickou propagandou nedotčený mladík z Pomořanska (území mezi Vislou a Odrou) dobrovolně (!) odchází v červenci 1944 (!!) na frontu. Odmítá možnost schovat se a vydává se vstříc své povinnosti._____ Nevím, jak moc si bylo německé obyvatelstvo vědomo válečné situace a povahy této války vůbec, ale v době, kdy už prakticky každá rodina měla své mrtvé syny, mi mladíkovo nadšení připadá velmi nevěrohodné. V dalších záběrech ho slyšíme mluvit - očividně si je vědom nesmyslnosti války a toho, že Hitler a spol. lidem lžou - a přesto nastupuje. Jeho idealismus v přímém rozporu s dobovou realitou na mě působí velmi nevěrohodně._____ 2)  V následujícím kostrbatém ději se pocit nevěrohodnosti zvyšuje. Krkolomné zápletky a jejich řešení zvyšují pocit jakési nepřípadnosti a odcizení od postav ve filmu. Vojáci na německé hlídce se chovají jako trotlové a ani druhý díl není lepší. Nevím, jak moc je to vliv autora knihy (nečetl jsem), jak moc věc nezvládli scenáristé či jaký je podíl režie, ale vcelku jsem se na postavy a děj koukal jako na zvířata v ZOO._____ 3)  27letý přtažlivý Jannis Niewöhner (dobrovolný odvedenec Walter) a 34letý Sebastian Urzendowsky (jeho kamarád Wolfgang) mi zpestřili tento podivný televizní zážitek. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na tento blábol jsem se vydžel dívat celou hodinu. Kdo si válku takhle představuje, a kdo chce, aby takhle vypadala? Lenz, režisér, současné Německo nebo Evropská unie nebo Nový světový řád? ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Dva lowcostové německé TV filmy. Čekal jsem to trochu jiné. Trailery dost klamou, ale i tak jsem se bavil. Němci tyhle válečné a poválečné minisérie strašně umí. 7/10 ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Tak, že film trvá 3. hodiny neznamená, že to bude velkofilm. Cože vy mi nerozumíte? Tak jinak použiju třeba Blockbuster…Bože, jak tohle slovo nesnáším a všem co ho používají ,místo našeho krásného Trhák, se budu do konce života smát. Německý přeběhlík a Polská partyzánka, kurna to bude romantika, že nestačíte měnit kapesníčky! Stopáž je nevím proč vražedná, děj je celkem v poho, ale tou stopáží ztrácí. Konec je hodně utopistický. Za mě průměr. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Tj opravdová slátanina o německém oddaném slouhovi nacistické mašinerii, který už ke konci války nemusel na frontu a švagr mu nabízí úkryt, ale on oddaně jde, aby podpořil poslední kopání dodělávající nacistické kobyly. Na frontu už nedojede, protože polští partyzáni vyhodí vlak. Zůstane u jednotky několika magorů, pod vedením sadisty. Na hlídkách spí s poskou partyzánkou, která se ho předtím ve vlaku pokoušela zabít. Na hlídce celkem nesmyslně zastřelí mladého chlapce, aby později zjistil, že to byl bratr jeho partyzánské milenky. Jeden z jednotky zběhne k Rusům a ten ho později zachrání ze zajetí a naverbuje k Rusům. S těmi postupuje do Německa až na statek švagra a sestry, kdy švagra zastřelí a sestře to zatají. Ta odvedena Rusy mizí ze scény, on se stává funkcionářem v rodící se NDR. Dalším kolaborantům ale není dost radikální, tak společně se sekretářkou utíká do britské zóny a později sní má rodinu a děti. Od té útíká, Když v tv zahlédne zpívat onu polskou partyzánku, která zřejmě žije v NSR. Splácanější scénář by nevytvořila ani Steelová, divákovi je podsouváno ono naprosto lživé, co z posledních desetiletí známe - ti Němci byli vlastně chudáci, nikdo nechtěl nacismus, ten s jeho hrůzami byl jen tak nějak bokem ... V reálu to pak ukazuje spíš na bezcharkternost Němce, který se přizpůsobí takřka jakékoliv autoritě, jedno zda nacistické, či Ruské, ochoten vždy zradit cokoliv. V praxi to pak vidíme i od soudružky Merkelové (vystudované také u Rusáků), kterou ta loajální německá banda není schopná svrhnout a zastavit likvidaci evropské kultury a civilizace prostřednictvím dovozu krvelačných hord vyznávajících ideologii v mnoha rovinách srovnatelnou právě s nacismem, když v dobách A. Hitlera nacistický režim byl spřátelený s muslimy a cvičil je v teroru, který svět sklízí do současnosti. Kdo nevěří, ať s laskavě ověří historické skutečnosti. Koukat na tento blábol je ale ztráta času. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jedná se o válečné drama, ve kterém se sice nebojuje až krev stydne v žilách, přesto o válce vypovídá mnohé. A trochu té romantiky spojenou s krásnou hudbou filmu určitě nezazlívám. Kdy jindy potkat osudovou lásku, než ve vyhrocené době, v níž jde člověku o život. První díl je poutavější a napínavější než druhý, nicméně celkově mě příběh o německém dezertérovi do řad Rudé armády zaujal natolik, že si ho budu ještě dlouho pamatovat. (80%) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Silný snímek který spouští úvahy a nutí k přemýšlení... Myslím že je čistá fikce že by německého přeběhlíka zařadili do ruské armády, 2. Díl tím ztrácí na věrohodnosti... ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení z Německa. Partyzánské válečné drama zaměřující se na vztah mezi německým vojákem a polskou partyzánkou a jejich složité cestě k sobě. Stejně jako v podobných filmech jsou dokonale vyobrazeny situace, když má jedna strana navrch a vzápětí o svou výhodu přijde a ocitá se na opačně straně. I s televizním rozpočtem se dá natočit parádní film podle knihy. Oba díly vyvážené. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Dezertér uniforem a situací. Od Aréa k Eróvi, a naopak. Ďas děl ťal, usadil se v sadu těl. Tys /s/tál. Za světla. Ve stínu siluet. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Je Prebehlík dobrý film? V rámci možností. Je názov adekvátny? To je diskutabilné. Očakával som ťažký vnútorný boj, pohnútky, ktorými by sa riadil a menil strany kvôli prospechu alebo tak. Proste agitku na to aká je vojna zlá a ako Rusi boli skvelí a všetci k nim prebehovali. Nebolo to ale úplne tak. Stal sa len obeťou systému. Bol verný vlasti a k Rusom ho zlákal len kamarát, ktorý mu tak zachránil život. Prechod k Britom tiež nebol taký, že chcel, veď systému veril, pracoval pre neho. Keby bolo na ňom neodišiel by. Záver je už len čistá túžba vidieť bývalú lásku. To jediné bolo trochu vytrhnuté z kontextu a asi niekoľko divákov túto jeho pohnútku nepochopí. Pre mňa to ale nie je prebehlík v tom pravom slova zmysle. Čo sa filmu týka, prvý diel z "fronty" fajn, aj keď nejaká bojovka tam nebola. Druhý je už len mix útekovky a úradničiny s vyrovnávaním sa s minulosťou a každodennosťou na pozadí. V rámci TV filmov veľmi dobré. 3 z 5 ()

Reklama

Reklama