Reklama

Reklama

Případy neviny

(seriál)
  • USA The Innocence Files
Trailer

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Organizace Innocence Project odhaluje přehmaty a podvody u spousty justičních omylů a poukazuje na nespravedlnost a křivdy na obětech i obžalovaných. (Netflix)

Recenze (15)

Maura 

všechny recenze uživatele

Séria učebnicových príkladov sociálneho determinizmu. Bohatá na históriu súdneho systému v Amerike, ktorý vo svojom zlatom veku priniesol množstvo inovatívnych metód, ktoré dnes možno označiť za kontroverzné a pavedecké. Pocit, keď nespravodlivo odsúdeného pustia z basy po 30 rokoch, je asi neopísateľný. Tento dokument ho zachytáva pomerne presne. Stačí nasnímať tvár bývalého väzňa, ktorému sa v prvých hodinách na "slobode" podlamujú kolená a stráca orientáciu. Týmto ľuďom by mal platiť štát doživotnú rentu. Bohužiaľ, mnohí z nich si život dlho neužijú. Je to desivá, smutná a dôležitá správa o svete, ktorý sa "poslušných občanov" netýka. A je šokujúce, aký častý je v prípade nespravodlivo odsúdených prvok náhody. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Krimi chuťovka od Netflixu, ktorá sa zaoberá prípadmi nespravodlivo odsúdených, ktorých usvedčili pomocou nesprávne odprezentovaných dôkazov, úmyselných chýb prokurátorov, policajtov, či očitých svedkov, ktorí vôbec nevideli to, čoho si mysleli, že boli naozaj svedkami. Najlepšie príbehy píše sám život, akurát v týchto by nechcel byť nikto z nás hlavnou postavou. Zbožňujem tieto kriminálne, dokumentárne filmy. Akurát, že rozdiel medzi dokumentmi od HBO a Netflix je asi taký, ako jazdiť na Golfe 1.2 hladký benzín a GTI s 380 koňmi pod kaputou. Stále dobré auto, no obrovský rozdiel v zážitku počas jazdy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tie vysoké červené čísla to nemá. S výnimkou poslednej epizódy nám netflix doslova vnucuje systémový rasizmus a podobné bláboly, ktoré majú za následok zatváranie nevinných černochov. Netvrdím, že naozaj títo ukázaní neboli nevinní. Ale vo všetkých prípadoch dokument pristupuje tak, že to je len vrchol ľadovca, že to tak je vlastne u väčšiny, ak nie u všetkých. A toto mi na tom vadí. A tiež stopáž, ktorá bola u niektorých častí neskutočne predĺžená. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

silný,drsný a poměrně těžko představitelný dokument.Upřímně si nedokážu ani v nejdivočejších snech představit,že bych šel nakoupit,přičemž by mě zatkli za vraždu kterou sem nespáchal a domů se vrátil za 30 let.Netflix tyhle dokumenty umí,přesto jsem ale Innocence project odkládal primárně proto,že jsem se bál,že se vzhledem k počtu dílů a jejich stopáži bude zbytečně opakovat a motat v kruhu,tak jako se to povedlo u druhé řady How to make a murderer.Naštěstí to tady tak není a v rámci série je představeno hned několik případů,které krom nevinny "pachatelů ukazují co bylo konkrétně špatně - např.otisk zubů jako nezvratný důkaz,zatajování důkazů,neschopná policie,které šlo pouze o čárky ve statistice atd atd.Nejhorši na tom všem nakonec je,že těch pár lidí je pouze kapka v moři...80% ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

V USA sa modlite aby sa vám nestali dve veci...byť chorý a byť odsúdený..navyše ak nemáte peniaze, ste stratený ! Dokonalosť sama táto séria a zároveň po pozretí vás napadne....bože však toto je možno len špička ľadovca :((( veru...toto je tak 1 % z toho čo nevieme...nevideli sme a čo možno ostane navždy zamlčané. Koľko nevinných popravili ? koľko nevinných je na doživotie vo väzení ? vidieť aký je brutálny systém tzv " spravodlivosti " človek ak trafí fašistického hajzľa prokurátora tak skončil....a vidíme aj rasizmus ktorý tam nikdy nevymrel a ktorý USA nezabudne vykrikovať celému svetu....nespravodlivosť a pošľiapavanie zákl. ľudských práv je tam na dennom režime.Hnus, odpor a bezmocnosť som cítil keď som skončil poslednú časť zo série ktorá opisuje prípady kedy fašistický a stredoveký " justičný " systém ničí ľudského ducha. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Banda úřednických byrokratických mamrdů a fuck da police složek ve své nejdrsnější podobě. Když si tak nějak vzpomenu na Kájinka, mám chuť si s jeho případem vytřít prdel. I když tedy, nijak to zlehčovat nechci ale tyto kauzy jsou sakra pořádnej hardcore. Dá se říct, že se celá minisérie zaměřuje na tři hlavní aspekty obvinění. 1) forenzní odontologie, kdy se dotyční odsoudí dle stop zubů/kousanců. 2) špatná identifikace pachatele svědků či samotné oběti. 3) manipulace s důkazy. Třetí bod je ze všeho nejzajímavější. Proč ? Jelikož to, co vidíte ve filmech a seriálech, se zde projevuje jako realita, krutá a tvrdá realita. Zcela a naprosto neuvěřitelná machinace a manipulace svědků, kdy se okresní, pardon, zasraní prokurátoři či šerifové, pardon podruhé, filckové snaží dohnat nevinného za mříže a jsou schopni k tomu použít jakékoliv prostředky. Zapomeňte na to, že máte aliby od své vlastní matky. Zapomeňte na to, že kousance se neshodují s Vaším chrupem. Tady si úředníci jedou svoji vlastní ligu a jdou přes mrtvoly, jen aby někoho usvědčili. Naštěstí ve státech vznikl Innocent project, který se snaží tyhle strůjce potrestat, i když ne vždy se to plně podaří,  v drtivém případě vesměs vůbec. A samozřejmě to hlavní, snaží se vytáhnout z vězení nevinných lidí co to jen jde. Klobouk dolů před zakladateli projektu a právníky, kteří se toho účastní a mají koule a kuráž. Je smutné, jakým směrem se někdy dokáže rčení ''pomáhat a chránit'' ubírat. Věřím, že pokud se někomu líbilo Jak vyrobit vraha, tak tady zklamán nebude. Některé díly jsou sice trošku delší a také bych uvítal, pokud by se seriál zaměřil trochu i na samotné vyšetřování, z kterého bych chtěl prostě více. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Silná atmosféra dokumentární rekonstrukce jednak ohavnych činů, druhak amerického jižanského temperamentu let 80./90. a v neposlední řadě nepřesných úvah při odsouzení lidí v první řadě. ()

kyrysar 

všechny recenze uživatele

Je drsný a děsivý co se všechno může stát. Jedeš se projet s přítelkyní autem a vrátíš se domů za 28 let. Máma tě pošle jako 18 letého nakoupit a strávíš ve vězení 3 desetiletí, kdy nemůžeš ani na její pohřeb. Popereš se s přítelkyní, u toho jí kousneš a za 32 let ti v cele řeknou, že můžeš jít domů. A ty jen čekáš, kdy tě zastřelí, protože tě vedou za červenou čáru, kam nesmíš......a tak dále..... ()

Verky 

všechny recenze uživatele

Dobre natočený, pútavý dokument o nespravodlivých odsúdeniach v Amerike. Tie praktiky policajtov, ich laxnosť pri vyšetrovaní, snaha o rýchle uzavretia prípadov za cenu toho, že pošlú na smrť alebo na doživotie niekoho nevinného. Človek sa až chytá za hlavu, aké banálne chyby sa stali, ako ľahostajne pristupovali k dôkazom alebo očitým svedkom alebo počúvali takzvaných odborníkov, ktorí vyslovene neboli odborníkmi lebo si prispôsobovali dôkazy k jednotlivým podozrivým a nehľadali iné metódy ani na sekundu o sebe nepochybovali. Milujem takéto dokumenty, vedia mi otvoriť oči, vidieť aké nedokonalé sú systémy v súdnictve USA(neviem ako u nás samozrejme) a ako ľahko človek nevinný môže sedieť desaťročia vo väzení a nemá ako dokázať nevinu. 5* ()

Modeman123 

všechny recenze uživatele

Každý právní systém má své mouchy. Ten americký má přímo masařky a tento dokument poukazuje na to (alespoň v rámci toho malého manévrovacího prostoru, který má k dispozici) proč. Spravedlnost je slepá, ale nejsem si jistý, zda to jednotlivcům po dvaceti letech v teplácích, je ideální tvrdit. Dokument, ač byl scénář velice dobře vystavěný, to mohl dotáhnout ještě daleko déle. Předkládá totiž témata a příběhy, které sice máme rádi, ale rozhodně existují i lepší varianty, na něž se můžeme podívat. ()

OstapBender 

všechny recenze uživatele

mraz mi beha po chrbte, ked si predstavim, ze je to len zlomok z celkoveho poctu..nieco zhnite je v statoch..a nie je to len zvrateny justicny system, ktory je ako sa zda, tovarnou na nepravost.. ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, smutné, poučné. Trochu se bojím, že kdyby viděla většina porotců, tak by státním zástupcům trochu klesla "úspěšnost". ()

Reklama

Reklama