Reklama

Reklama

Jak v Bratrouchově vyzráli na hastrmana

(TV film)

Obsahy(1)

V horské strouze se usadil hastrman (J. Faltýnek). Vodu zastavuje, ryby vychytává. A tak se ho ustrašení vesničané snaží po dobrém přemluvit, aby se přestěhoval do Jizery, kde je vody dost. Ale marně! Hastrman nechce ani slyšet – Jizera je daleko, musel by do ní dojít po souši, a to by zeleného panáčka zničilo. Voda ve strouze vyschla a po suchu on nemůže. Ale kdyby postavili hráz vyšší, aby ve strouze voda stoupla, tak by odplaval ještě dnes a ještě by jim zaplatil… Vyjednavači – švec (I. Gübel), krejčí (M. Nesvadba), hamerník (O. Brousek) se poradí a rozhodnou se, že udělají, co si hastrman přeje… Pro dnešní Pohádku pro pamětníky jsme sáhli hluboko do archivu. Natočil ji v roce 1970 režisér V. Tomšovský podle scénáře B. Šimkové a V. Michny a naposledy ji diváci mohli zhlédnout na televizní obrazovce v roce 1975. Je plná pěkných písniček a vyprávět Vám ji bude S. Neumann. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Neznámá, zapomenutá stará černobílá pohádka s jasným názvem o vodníkovi, kterého v Bratrouchově prostě nechtějí. Hraje ho Jan Faltýnek a upřímně v porovnání s Josefem Dvořákem (náš nejznámější vodník) či Martinem Růžkem z pohádky POHÁDKA O MOKROSUCHÉM ŠTĚSTÍ tento vodník dopadá nejhůř. Dělá to bezesporu i to nepoutavé černobílé provedení a horší kvalita této staré pohádky, jenže ani ten herec mi tam do vodníka tak nesedl. O ostatních hercích jakbysmet. Padesát let se na této staré televizní ateliérové pohádce již prostě podepsalo. [1. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Nebejt vás, tak jsme nadobro mértvý." Lokálny vodný zdroj obsadil vodník a komplikuje Bratrouchovčanom život. Vyslaná deputácia vznesie protestnú nótu a zelený mužík súhlasí s odchodom, ale predtým žiada o pár službičiek na dobrú cestu, samozrejme za úplatu. Miestni sa ulakomia a tým nastanú komplikácie. Krátka, vtipná, úderná rozprávka, bod navyše dávam za menej typického hastrmana Faltýnka, ktorého zjav by sa uplatnil v kampani "Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás" a so svojimi maniermi by uspel aj ako člen hudobno-narkomanského kolektívu Mimikry. Štyri stříberný hastermanský tolary. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takova podivna cernobila podivana, ktera pusobi malicko zmatene a ktere ma vevodit postava vodnika. Bohuzel ho ztvarnuje Faltynek a vypada spis jako clen hnuti hippies, ktery to trosku prehnal s drogama na festivalu ve Woodstocku. Nebavilo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím souhlasit se zdeny99. Jan Faltýnek nebyl úplně vhodná volba na vodníka. Role mu vůbec neseděla. Paradoxní je, že kuňkal a nebylo mu pořádně rozumět. To se ale týkalo i Dany Hlaváčové, která naopak sama sebe přeřvávala. Potíže tedy byly částečně se zvukem. A přitom v tomto případě úplně nevadily ani studiové dekorace, které působily docela reálně. Příběh také není špatný. Na třicet minut rozhodně. Těch vodnických pohádek jsem četl mnoho a je jich plno, které by se daly natočit, ale přeci jen i v době minulé jich bylo natočeno dost delších a povedenějších. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama