Reklama

Reklama

Banksy a vzestup pouličního umění

  • Velká Británie Banksy and the Rise of Outlaw Art
Trailer
Velká Británie, 2020, 112 min

Režie:

Elio Espana

Scénář:

Elio Espana

Hudba:

Pete Weitz

Hrají:

Banksy (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Banksy je nejnechvalněji proslulý pouliční umělec na světě, jehož politická díla, kuriózní nezákonné kousky i troufalá vniknutí pobuřují vládnoucí establishement už více než dvě desetiletí. Dokument, jehož součástí jsou vzácné rozhovory s Banksym, vypráví příběh o tom, jak se ilegální umělec stal vůdcem nového revolučního hnutí a vybudoval multimilionové impérium, zatímco jeho identita zůstává záhadou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Pomerne komplexný dokument o Banskym, od jeho počiatkov až do súčasnosti. Je spracovaný mierne mainstreamovo, tak, aby téme, histórií a súčasnosti graffiti či street artu porozumel aj nezainteresovaný divák. V dokumente sa dokonca objavia raritné dávnejšie zábery na Banksyho, pričom gró rozhovorov je nahratých priamo s jeho najbližšími pracovníkmi. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Príbeh o Banksym bol ťahákom, že to bude zaujímavý dokument už principiálne. Aj bol, v tomto nesklamal. Napríklad o jeho tvorbe v Palestíne som nevedela. Zistili sme mnoho faktov, počuli veľa rozhovorov a ukážok, mnohé boli pre mňa neznáme a zaujímavé. Na konci dokumentu však vo mne zostala trpká príchuť - tvorcovia ma ochudobnili o zážitok zo samotného Banksyho diela. Ten rýchly prelet na jeho muraly, keď som si nedokázala uvedomiť, čo tým chcel Banksy povedať, bol sklamaním. Áno, viem si ich dodatočne pohľadať, ale reč bola predovšetkým o Banksym, nie? Aj na Dievčatko s balónom je potrebný dlhší záber! ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nejsem velkým příznivcem graffiti, které osobně považuji spíše za vandalství než za umění, ale jsem rád, že to tvůrci vzali skutečně od píky a pojali to obsahově takto komplexně, i když je možné, že znalcům úvodní a poměrně dost rozsáhlé historické okénko bude spíše na obtíž. Sledujeme, jak se počáteční tagování vlastních jmen nevychovanými děcky z Bronxu po vagónech vlaků a dalším cizím majetku postupně dostalo až do Evropy a jak se s Banksym a dalšími průkopníky vyvíjelo v sofistikovaný street art s vysokou (nejen duševní) hodnotou, který má světu hodně co říct. Kousek se skartací vlastního díla je naprosto ultimátní troll, který mě hodně pobavil. ()

DeathRitch 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že o Banksyho tvorbe aspoň čo to viem, avšak mýlil som sa. Dokument má perfektne zvládnutú gradáciu udalostí. Vysvetľuje nezainteresovanému divákovi začiatky graffity, vznik hiphopovej kultúry a taktiež situáciu, ktorá formovala Banksyho osobnosť a spôsob vyjadrovania myšlienok. Ide naozaj o evľmi kvalitný počin, pri ktorom sa človek rozhodne nenudí, ba načerpá mnoho nových informácií sprostredkovaných Banksyho spolupracovníkmi/priateľmi v doprovode fotografií a videozáznamov jeho diel a výstav. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama