Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezinárodní obchod se zbraněmi je velmi výnosný byznys a proto se tito obchodnící neštítí žádných praktik. Tak to alespoň tvrdí tento francouzský film, kde v jedné nejmenované zemi probíhá jednání o dodávce zbraní a pod uhlazeným chováním prodejců se skrývají zločinecké praktiky. (MVanis)

Recenze (18)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tuhé drama z prostředí vysoké politiky, která je ve Francii úzce provázána se "zbrojařskou mafií".. a o lidech, obyčejných smrtelnících, kteří se chtěli nespravedlivému systému vzepřít a zničit jej svým "pacifismem" a intelektem, ale v tomto díle však neměli pražádnou šanci, ostatně jako prakticky vždy v reálu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ten voják, co si dal na víčka vytetovat "svině" a zavíral oči před vládními úředníky, dobře dělal. Ve státním zájmu se může vše, kdekoliv a kdykoliv. Z tohoto filmu je člověku poněkud úzko. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejpříšernější na tomhle příběhu je, že ani po 35 letech se ve světě vysoké politiky, velké moci a špinavých peněz nic nezměnilo. Dopoledne ve zprávách nástin bodů obžaloby v případu Kott - Pancová - Rath, alias V mym zájmu díl druhý. Přidejte si výtečný dabing z Barrandova (Drahokoupilová, Brousek st., Řanda, Moravec, Sejk, Fišer, Holý, Schánilec...). Pomalý rozjezd, jehož dojezd si vychutnají jen ti, co cestou neusnuli. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Takové menší politické drama, který ke konci vygraduje do skutečně napínavého až děsivého finále, které ukazuje, že "ti nahoře" můžou vše. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo ze života, žádný oplácaný bezbřehý romantismus, ale čistý, tvrdý a nekompromisní pragmatismus s temným koncem. Film je obžalobou politického krytí a mechanismu obchodu se zbraněni pro země třetího světa, který je schováván za nekontrolovatelnou položku známou jako "státní zájem". Když se profesor Marrot (François Périer) dostane k materiálům dokazujících zapletení vysokých úředníků ministerstva války do těchto špinavých obhodů, náhle zahyne při dopravní nehodě. Jeho přítelkyně Angela Ravelli (Monica Vitti) je přesvědčena, že nešlo o náhodu a rozhodne se pokračovat v jeho stopách, ale netuší, jakého má proti sobě protivníka. Protože ten neponechá náhodě ani to nejmenší fň. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ani s nejlepšími úmysly a argumenty nemáte šanci uniknout likvidačnímu úsilí státní mašinérie, za níž stojí obrovské peníze. Mrazivé sdělení, které platilo před třiceti lety ve Francii a kdekoliv ve světě platí i dnes, nám mistrným způsobem v jednom ze svých posledních filmů předkládá režisér André Cayatte. Monica Vitti je i v úzkých půvabná, ovšem pánové krapánek splývají. Vyčnívá alespoň Michel Bouquet, který měl s podobným typem rolí bohaté zkušenosti. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Dopředu předvídáte jak to dopadne, protože jinak by to byla fraška. Je to solidní, stále aktuální politické drama, kde platí : ,,Chceš se mít jako prase v žitě ? Tak buď svině". ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Vědět, znamená zemřít." A není žádné vyhnutí, nefungují žádné přísliby, fingované únosy, držhubné, nic. Kdo ví, je stále potenciálně nebezpečný. A proto také zde prohlašuji, že o nějakých obchodech (nejen se zbraněmi) nic nevím, nikdo mně o tom nic neřekl, nikde jsem se o tom nic nedočetl a žádný film jsem o tom neviděl. Proto stát nemá žádný důvod, aby měl nějaký zájem mě.... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Silne depresivny film, ukazuje prepojenie zbrojarskej lobby vo Francii s politikmi - vo francuzskch realiach sa vyznam, takze sa miesi francuzska komunalna politika s tou vysokou - na statnej urovni. Jo a niektore konexie su dost ... nebezpecne, film, ktory mi nahana hrozu niekedy . 89 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet je určite zaujímavý. Francúzsky štátny zbrojársky priemysel vs. obyčajní občania poukazujúci na korupčné a iné nekalé praktiky štátu - výsledok musí byť jasný, veď ako je aj vo filme spomenuté - kedy kto počul aby občan vyhral nad štátom. Zaujímavé je, že štátne organizácie sa neštítia ani vraždy svojich občanov - aspoň tak nám to predostruje francúzsky triler o vtedajšej vláde či o vtedajšom Francúzsku. Do akej miery to bola pravda - netuším. Trilerových prvkov je niekoľko, ich spracovanie ale pokrivkáva. Úsmevne pôsobí dvojica vymyslených afrických krajín - Tongo a Zanin. Atmosféru si musí divák iba domyslieť, napätie je tiež poddimenzované, až na záver chýba lepšie tempo a herci ničím extra nezaujmú. Aspoňže na hlavnú herečku sa dobre pozerá. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Komunisti, Kapitalisti, Fašisti, Římani a všichni na které jsem zapoměl. Mají jedno společné. Uchopí moc, mají ji, jsou zkorumpovaní a každého mohou beztrestně zabít. Zde se to stane v podstatě všem protagonistům. Film je poněkud naivní, nikdy bych já osobně neriskoval život kvůli obchodníkům se zbraněmi. Není problém v obchodnících, ale ve válkách samých. Černé, žluté či bílé huby se budou vybíjet třeba oštěpy, když jim nedáte kalašnikov. Vynikající režie a vynikající výkon Monici Vitti. Stejně dost zvláštní. V Itálii a ve Francii vzniknul protiitalský a protifrancouzský film. Obchodu se zbraněmi se to však nijak nedotklo. Výborný starý český dabing. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Špinavá politika a obchod se zbraněmi. Kam jsou vlády ochotné zajít, jen aby ututlaly své průšvihy a špinavosti. Moc pěkný thriller. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Boj pacifických idealistů s větrnými mlýny všemocné státní mašinérie. Vytknout by se tomu dalo ledacos, od přílišné naivity/blbosti oněch idealistů, přes snad až přehnanou všehoschopnost státních orgánů, k vyloženě WTF scénám typu "poznali v nich agenty CIA". Jenže ten cynický pragmatismus pánů státních úředníků, který je tam přítomný od první do poslední minuty, film i ve slabších chvílích neskonale zvedá a i sám o sobě se prostě blaženě poslouchá (zvlášť cynickým pragmatikům jako já). Andrew Niccol sice podobné téma později zpracoval kousavěji a "hravěji", ale tenhle snímek ve všech ohledech ani po téměř 40 letech neztrácí na platnosti a (nejen) v rámci subžánru francouzských politických thrillerů z let 70tých funguje na výbornou. Akorát by se mi přeci jen ještě víc líbil, kdyby se držel v té úvodní čistě zahraničněpolitické rovině "Kterak praktikovat Francafrique nejhrubšího zrna a vypadat při tom civilizovaně". ()

martins 

všechny recenze uživatele

Napínavý thriller, kdy jeden profesor odhalí komplot o prodeji zbraní do jedné Africké země, Francie dodává současně zbraně vládě i povstalcům. Profesor s tím chce vyjít na světlo, ale při návratu do Francie je zabit při inscenované autonehodě a desky s důkazy zmizí, naštěstí existují fotokopie, které má u sebe jeho bývalá žákyně(M.Vitti), která se vydává do boje, bohužel narazí na státní byrokracii a je nucena svůj boj vzdát, její nabízená velká částka za mlčení, kterou odmítne a je odvezena do USA, kde jí najatý vrah zabije. Film tak končí smutně... ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Těch posledních dvacet minut jsem jen těžko rozdejchával, protože tak depresivní konec jsem dlouho neviděl. A přemejšlím o tom že si taky na víčka nechám vytetovat nápis svině a pak si udělám výlet do Strakovy akademie a projdu ji se zavřenýma očima. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Další povedený francouzský thriller. Narozdíl od většina místních uživatelů mi však nesedla ta ošklivá blondýna v hlavní roli. Co se týče dabingu, tak k němu nemám žádné námitky (skousl jsem i toho odporného antiherce Buchvaldka, jenž měl naštěstí jen pár replik). Za mě spokojenost. 75% ()

Reklama

Reklama