Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprchlý agent KGB Nikolaj Dalchimsky (Donald Pleasence) před svým zmizením ukradl seznam spících agentů, kteří byli během padesátých let posláni do Spojených států. Agentům, kteří byli součástí operace s krycím jménem TELEFON, byl nejprve vymyt mozek a pod určitou formou hypnózy dostal každý z nich instrukce týkající se klíčových vojenských základen. Aktivováni měli být pouze v případě války jistým veršem z básně Roberta Frosta. Dalchimsky seznamu využije a začne spící agenty budit. Když několik zdánlivě obyčejných lidí zničí vojenská zařízení po celém území USA, je po jeho stopě sověty vyslán Major Grigorij Borzov (Charles Bronson), který má za úkol Dalchimského zlikvidovat a zabránit krizi, jež by mohla vést až ke třetí světové válce. (3DD!3)

(více)

Recenze (39)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

To že jsem paranoidní, ještě neznamená, že nás nesledují! Luxusní špionážní pecka která si vystačí jenom z originálním námětem minimem akce a propracovaným napětím. Nebo tak dobře úplně originální to není, ale na rozdíl od Mandžuského kandidáta ke kterému je tenhle film přirovnáván a který byl těžkou nudou, tady to téma řízených vrahů funguje bezchybně, byť to možná je trochu překombinované a místy i trochu béčkové, ale to mi nepřekáží. Já ty sedmdesátky a jejich styl prostě žeru a Bronson byl bourák co uvěřitelně zahrál cokoliv, ať už Americkýho kovboje, Izraelskýho plukovníka, nebo Sovětskýho agenta.95% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Don Siegel natočil několik legendárních filmů. Pak taky zaznamenal několik nadprůměrných, a i když jsem z jeho tvorby viděl jenom pár kusů, pochybuju, že natočil něco míň zapamatováníhodného než Telefon. Jediné, co tento snímek pozvedá nad průměr, je totiž obsazení. Jenom proto se na tohohle reprezentanta dlouhé řady špiónskothrillerových fantasmagorií - tentokrát o hypnoticky naprogramovaných (sebe)vražedných spáčích v týlu nepřítele - dá dívat, i když herci odvádějí svůj standard. Plakát nelže, skutečně tu toho spousta vybuchuje, ale je to přece jenom už pětatřicet let starý film, a vizuálními hody už zkrátka neoslní. I v rámci žánru vzniklo nemálo zajímavějších filmů, takže dávám 60%. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Od Siegela jsem čekal víc. Námět zajímavý, obsazení slušné, ale motivace padoucha dost pochybná, napětí nic moc a vyměklý závěr vyloženě zklamal. Plakát k filmu bych ale chtěl mít doma. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že pro takhle silně béčkový scénář (hodil by se spíše do 80. let) s naivní zápletkou (Sověty hovořící mezi sebou plynně anglicky bych jim i odpustil) je té skvělé atmosféry a výtečných herců až škoda. Na druhou stranu právě TA atmosféra a TI herci z toho dělají docela slušný thriller. 60%. P.S.: Zajímavé je, že Lee Remick je tentokrát více za drsňačku, než Charles Bronson :-). ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý špionážní film. Bronson vs fanatický Pleasence, parádní protivníci v parádně vystavěném filmu od klasika krimithrillerů.. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Don Siegel si v pětašedesáti letech vyzkoušel natočit špionážní film a povedlo se. Bronsonovi role padne jako ušitá (dobře, že Gregorije nehraje Clint - ten by se na Rusáka opravdu nehodil:-)), stejně tak jeho protivníkovi Pleasencovi, kterého jsem si oblíbil už dávno. Scénář je téměř bez hluchých míst (někomu by mohl vadit pomalejší úvod) a Schifrinova hudba je tradičně kvalitní. Spokojenost. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Filmy Dona Siegela většinou řadím do dvou skupin. První je velmi dobrá a napínavá zábava viz Útěk z Alcatrazu, která bývá na rozhraní čtyř a pět hvězd. Druhá je slušná ale nepříliš záživná podívaná viz Okamžik vyzrazení, která je na lepší tři hvězdy. Telefon bych zařadil právě do té druhé. Je to snímek se zajímavým námětem, ale nic, co by si člověk za měsíc po zhlédnutí ještě pamatoval. Charlesu Bronsonovi jsem nikdy nepřišel na chuť, i když si ho jako herce vážím. Jeho fandům by se Telefon mohl klidně líbit. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne neznámy film so zaujímavou, i keď veľmi nepravdepodobnou zápletkou. Politické čachre machre sú podané v takzvanom komerčnom štýle, čo je ale skôr pochvala, pretože vieme, čo sa deje a komu o čo ide, namiesto toho, aby sme mali dojem, že si budeme musieť film pozrieť trikrát, kým nám dajú všetky intrigy zmysel. Nesmie chýbať ani milostná linka, ale tá sa rozbehne pomaly až so záverečnými titulkami. Nejde tak o dielo dosahujúceho kvalít podobne koncipovaného Mandžuského kandidáta, avšak svoj účel Telefón plní. 70% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Akčnák s Bronsonem s trochu (bohužel) mín akce. Obyčejnost, ale začátek byl super duper nadupanej.. škoda, že si to tu akci nedrželo takhle celý film. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších špionážních thrillerů,které jsem doposud spatřil. Bronson jako ruský agent, bojujíce proti zloduchovi Pleasencovi. Už jen jména slibují veliký zážitek, který rozhodně nezklame. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skvělý začátek v Rusku a první probouzení agentů - než zjistíme že hlavní záporák vlastně až na jednu drobnost jedná poměrně chaoticky a my netušíme ani jeho pořádné úmysly a důvody. A překvapivě s nástupem Bronsona to ještě chvilku nudí, než se objeví užvaněná Lee Remick a konečně tomu dá trochu šťávu. Je zde pár dobrých prvků, jako že na ochranu SSSR je nutno ochránit nejdřív USA, počítačová nerdka v centrále CIA nebo celá scéna mamky v županu a trepkách, která během minuty vyhodí do luftu celou fabriku. Ale celkově chybí filmu nějaká silnější koncepce a tah na branku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Don Siegel /Dirty Harry, Big Steal/ natocil sympaticky spionazny fryler zo 70. rokov na cele s vybornym Donaldom Pleasence -om /You Only Live Twice a jestli se rozzlobime, budeme zli/. Sympaticka spoionazna zapletka, ktora ani chvilu nenudi, Charles Bronson na strane dobra a Donald Pleasence na strane zaporakov. Sieglova rezia na urovni. 84 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, vtipná dvojice agentů, ale pomalé tempo. Na akční thriller málo akční a málo thrillerovité. Lee Remick ale dodává jiskru i během nudnějších částí, pěkně ryje do svého ruského spolupracovníka. Připomělo mi to Rudé horko, kde také spolupracuje jeden Američan s jedním Rusem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kterak Charles Bronson alias major Grigorij Borzov zachraňoval svět ... Špionážní thriller, který se nemůže pyšnit překotným tempem ani zběsilou akcí, přesto díky zajímavé zápletce a nadprůměrnému hereckému obsazení dokáže vytvořit velice solidní dobovou atmosféru s přiměřenou dávkou napětí. Slabší 4* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Svižný triler z obdobia studenej vojny, v ktorom ruský agent de facto zachraňuje zadky Američanom. Charizmatický Bronson stále vo forme je skvelým ťahúňom filmu, aj keď od sovietskeho majora má na hony ďaleko. Na druhej strane, Pleasence v zápornej roli je slabší odvar a príliš toho nepredvedie. Ruské prostredie fajn zvládnuté - natáčalo sa však vo Fínsku. Podarené sú aj niektoré hlášky. Zápletka pôsobí aj po rokoch atraktívne a ktovie, či sa niečo podobné, aspoň experimentálne aj reálne neuskutočnilo. Ale že by agent s vymytým či s zhypnotizovaným mozgom bol schopný takéto komplikované činnosti, silne pochybujem. Jednoduché možno, ale naprogramovať súbor zložitejších a komplexnejších mozgových operácií by bol sci-fi. ()

Reklama

Reklama