Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podvodníček je jedním ze dvou přeživších masakru v losangeleském přístavu. Pomocí rozsáhlých retrospektiv líčí vyšetřovateli spletitou změť událostí, které jej i s jeho kumpánem přivedly na pašeráckou loď... Po únosu kamionu v New Yorku je pět zločinců zatčeno a podrobeno výslechu. Protože nikdo z nich není vinen, plánují se policii pomstít. Operace probíhá hladce, ale pak se ukazuje, že za vším stojí mistr legendárního zločinu Keyser Söze. Je zřejmé, že každý z nich Sözeho v určitém ohledu poškodil. V rámci odvety pak následkem výbuchu na lodi zemře 27 mužů. Nyní však vyvstává zásadní otázka – kdo je vlastně Keyser Söze? (Cinemax)

(více)

Recenze (1 306)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Silně obsazená krimi a chytrá hra s divákem - konstantní neznámá, klam, dobře zasazená strašidelná báchorka. V podstatě je ten film úplně stejně podvodný, rafinovaný a podezřelý, jako sama pětice hlavních postav :) "The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist." ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Co k téhle dokonalosti ještě dodat ? Vynikající scénář, dokonalá režie, všichni "podezřelí" hrají jako o život a Keyser Söze, ten nepolapitelný ďábel ?.... však víte ! "Největší trik, který kdy ďábel předvedl bylo, přesvědčit lidi že neexistuje". ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Policajný výsluch kriminálneho výrastka zliepa flashbackovú mozaiku uplynulých udalostí, vedúcich k tragickej explózii lode v prístave. Sofistikovaný čierny film-noir, v ktorom je nakoniec všetko úplne ináč, než sa zdá i na predposledný pohľad. Perfektný scenár, postavený na flashbackových súvislostiach a detailnej charakterizácii postáv, natočený za neuveriteľných $6 miliónov USD. Jeden vtedy ešte neznámy herec tu mal obrovské šťastie. Dostal rolu, ktorá ho spravila na dlhú dobu polobohom. Chcem sequel, v ktorom si jeho postavu užijem dlhšie než desať sekúnd a nezostane pre mňa iba mýtickým zjavením! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Geniální film - zejména díky geniálnímu Oscarovému scénáři a geniálním hereckým výkonům. Možná když by Singerova téměř geniální režisérská práce byla úplně geniální, tak by to byl nejgeniálnější film všech dob. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezchybná kriminálka, s bravurními hereckými výkony, skvělou atmosférou a jednou nečekanou pointou. Na rozdíl od jiných filmů postavených na pointě, tento film na ní nestojí. To zjistíte při dalších zhlédnutích, kdy si můžete doslova vychutnávat každý záběr a sledovat, jak brilantně je celý příběh budován až do svého závěru. Bryan Singer se předvedl jako zručný režisér a svou pověst si ani v dalších filmech nezkazil. A oscarový výkon Kevina Spaceyho? K tomu není třeba nic dodávat, kdo viděl, ví o čem mluvím. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pokud jste toto dílo viděli a z nějakého důvodu ho přestali sledovat pár minut před koncem, protože jste si mysleli, že už je vám vše jasné, zaručuji vám, že jste viděli úplně jiný film. Zní to trochu divně? U tohoto filmu vůbec ne. Geniální závěr v posledních sekundách staví celý děj na hlavu. Mimochodem, první Oscar pro Kevina Spaceyho a Oscar za scenář. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výborná dedektýfka, s dnes už bohužel až příliš profláknutou pointou...smutné, ale vzhledem k tomu, že to značí obrovskou diváckou popularitu, zasloužené. Velká dávka přidané hodnoty a známka kvality tkví v tom, že narozdíl třeba od Šestého Smyslu, se na Usual Suspects dá dívat znovu a znovu, i když už to všechno víte a znáte. Dvorní skladatel John Ottman se taky nedrží nijak zpátky, takže vážení přátelé, připravte se na pořádnou jízdu. 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Mistrovská ukázka sousloví "vylhat se z něčeho". Při druhém a každém dalším zhlédnutí vás Obvyklí podezřelí staví před základní naratologické otázky - kdo vypráví komu co a za jakým účelem. Dynamika mezi tím, kdo vyprávění předkládá a kdo jej přijímá je určující, protože si alespoň podvědomě nepřejeme, aby byl protagonista (který ze sebe ovšem dělá vedlejší postavu) odhalen a jeho vyprávění skončilo. Příběh přitom není dopředu dán, ale vzniká za pochodu s tím, jak je Kint nucen reagovat na informace zjištěné detektivy díky paralelně běžícímu vyšetřování. Film nám luštění záhady neusnadňuje konfrontací různých verzí téhož příběhu a zpětnou korekcí toho, co bylo zatajeno nebo řečeno nepravdivě. Musíme se spoléhat pouze na jednoho, značně nespolehlivého vypravěče, který ovšem příběh nejen vypráví, ale zároveň vytváří a hravě přitom směšuje fakta s fikcí, referenční narativ s nereferenčním. Co se tedy skutečně stalo a co je pouze vymyšlené alibi pro nás zůstává záhadou až konce. Samozřejmě je to celé za pomocí mnoha bezchybně načasovaných náhod (finále) vypočítané na efekt, ale právě filmu, který tematizuje moc vypravěčství nemám problém odpustit, že je vyprávěn bez ohledu na pravděpodobnost tak, aby nás přechcal. 85% Zajímavé komentáře: POMO, tron, StarsFan, Aristes, Richie666, silent cut, herrbierer, d.f.h ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná detektivka, kterou pointa povyšuje ještě o stupeň víc. Podle některých narážek se ale dá vytušit, hlavně podle povah některých postav... Ocenil jsem, že vždycky, když byl někdo rozstřílen na hadry, kamera to snímala nejen pro první signální. Atmosférou film připomíná ony staré kriminálky. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další film, který bych zařadil jako "povinnou četbu". Famózní scénář, velice slušný hudební podklad a vynikající herci, to jsou hlavní devízy tohoto dnes již skoro kultovního díla. O ději se tady nebudu nijak rozepisovat, lepší je to vidět na vlastní oči. Vpodstatě celou dobu je divák alespoň trochu napjatý a nemůže se dočkat rozuzlení. Když pak ono očekávání má být splněno, stane se tak měrou vrchovatou a navíc přímo šokujícím způsobem! Musím uznat, že i kdyby se tvůrcům nevyvedl celý předchozí děj, tak za ten brilantní (jak nevýstižné slovo) závěr bych jim stejně dal 5 hvězdiček. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tadytenhle film někomu příjdě jako jedna a dost možná nejlepší kriminálka vůbec? Pardón, ale krom hereckých výkonů si nemůžu pomoct, já u toho usínal a samotný příběh mě absolutně nezaujal. A to se Kevin Spacey klidně mohl snažit na Oskara jak chtěl, mě si tím svým hraním absolutně nezískal, ale to on nikdy, až na Americkou krásu, ale tam za to dostal Oskara taky, takže se to tak nějak nakonec vyrovnává. Na pošukách se koukám dá vydělat nejlépe. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Nejlepší kriminálka všech dob hlavně díky hereckým výkonům, dokonalému scénáři a ještě dokonalejšímu závěru. Jakmile to člověk dokouká, musí se na to podívat znovu. A pak zase a zase. A stejně to nebude stačit.... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $23,341,568Tržby Celosvetovo $37,200,000Bryan Singer mi týmto počinom len utvrdil aký je veľký talent a prínos pre filmový svet. V tomto malom snímku rozohral partiu, aká sa ostatným skúseným režisérom môže len snívať. Rozohraným príbehom po celý čas drží bravúrne diváka v napätí a popri tom zručne zvláda aj celú plejádu známych hercov, na čele s Kevinom Spacey a Gabrielom Byrne, tak aby pekne zapadli do deja a nijak ho zbytočne nebrzdili. Aspoň je vidieť kde sa pri podobných filmoch ostatný inšpirovali. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokonalá kriminálka. Naprosto skvělé herecké výkony v čele s "kryplem" Kevinem Spaceym (dobře,že mu doma oscar říká pane). Teplý a hubený Benicio Del Toro chvílemi vzbuzuje usměv a démonický Gabriel Byrne naopak lehce schladí každou scénu. Výborná režie prakticky bez chyb Celkově asi nejlepší kriminálka s výbornou pointou(já ji odhalil v půlce film, ale to byla spíše náhoda :-P) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Obcas mam velky problem neist do filmu s tak vysokym hodnotenim s predsudkami, ale tu som rada, ze som sa zmylila. Fantasticky film, aj ked zaver som predpokladala uz niekedy v polovici filmu. Herecke obsadenie bolo vyborne, hudba rovnako a atmosfera, o ano, lepsi flashbackoidny film som nevidela. Skoda, ze uz sa netoci viac takych supis pupis kriminaliek :D ()

woody 

všechny recenze uživatele

Tak extra dílo jak tady píšete to není.Chyby jsou zřejmě v hercích:nevýrazný Del Toro,slabý Byrne a Spacey nemám v lásce takže další stupeň dole.Dále je tu scénář který moc nevykresluje postavu strašidelného narkobarona Keysera Sozeho(jedna scéna kdy vyvraždí maďry je hodně srandovní) a ta závěrečná pointa-(jako v Šestém smyslu psali někde)Chá,chá průhledná až to pěkné není. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Bryanovi bylo při natáčení filmu třicet a byl to jeho druhý film. Na to je ovšem výsledek velmi vyzrálý. Ano film má úžasný závěr, ale jako skvěle odvyprávěný thriller by obstál i bez něj. Krom chytrého scénáře měl totiž Singer k dispozici svého kamaráda Ottmana, co mu stříhal (cena BAFTA) a nádherně složil hudbu a hlavně úžasní herci se Spaceym v čele (Oscar a začátek jeho slavnějšího období). ()

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama