Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Recenze (870)

Psema 

všechny recenze uživatele

Skvělá komiksová adaptace, která se vydává naprosto opačným směrem než všechny ostatní. Singer se nezaměřuje na efekty a bombastické akční scény, které mu zas tak moc nejdou, ale snaží ukázat psychologii samotných charakterů a tím vyhrává na celé čáře. Osobně jsem s tímhle dílem série měl zpočátku problém, jelikož mi přošel dosti nezáživný, ale asi jsem dospěl a teď si ho pokaždé vychutnávám, jak feťák, který dostal novou dávku heráku. Za oběvení Hugha Jackmana pro Hollywood má ode mě Bryan malé bezvýznamné plus, které mu hned srazím za hudbu, která je nevýrazná. Ale i přesto si X-men udržují atmosféru a dokazují svoje kvality a to hlavně díky skvělým výkonům všech herců. P.S. Wolverine rulezz ;) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda, že komiks u nás nemal tú časť každý ani čítať a ani vidieť animované spracovanie, no pri filme to ale nevadí! Tým pádom pre mňa najlepšie spracovaný komiks, aj keď som sa dozvedel, že nejaký vôbec existuje tesne pred filmom. Výborná akcia, ktorú akýmsi šiestym hlbším zmyslom dopĺňa vecná línia filmu a brilantné hlášky. Navyše čo do inteligentnosti s tejto žánrovej palety excelentný výkon Singera. 100%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Hugh Jackman hraje postavu, která jako by byla psaná na tělo Clintu Eastwoodovi, ve filmu, na kterém je až moc poznat omezený rozpočet a který ve srovnání s novějšími Avengers nebo První třídou působí až příliš nevýrazně a ploše. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Určitě výborný námět, výborná režie, herecké obsazení a akčnost filmu si zajistili mou oblibu :-) ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Působivé, velmi působivé. S rázným průlomem comicsových adaptací všeho druhu a hlavně velmi rozdílných kvalit, bylo jen otázkou času, kdy dojde řada i na tuhle původně kreslenou ságu jíž hltaly statisíce nadšených fanoušků. Žánr, který přímo vybízí k pompéznímu rozfofrování nejrůznějších počítačových libůstek ovšem dokázal Bryan Singer udržet na uzdě a neutopil jej v záplavě efektů. Naopak přidal na temnosti, chladnosti a údernosti těch efektů, kterým předtím připravil půdu. Něco jako původní dvě adaptace Batmana z tvůrčí dílny Tima Burtona zmixované s tím, co nabízí dnešní doba. Už prvních pár minut vypovídají něco o tom, že tady nepůjde jen o efektní souboje a ekvilibristiku u klávesnic a monitorů nadupaných efektostrůjců. Tady jde i o příběh, pocitovost, charakter postav. Právě tady jsem hodně podcenil Hugha Jackmana, který ztvárnil svou postavu Wolverina tak přesvědčivě, že bych si už jen těžko dokázal představit na jeho místě někoho jiného. Patrick Stewart opustil velitelský můstek Enterprice a na velitelském můstku X-Manů se zabydlel s naprostou jistotou. Jen ten jeho protivník Magneto v podání Iana McKellena už trochu té úderné démoničnosti, která by měla být záporákům vlastní, postrádá. Co se oné beautyside v podobě dívčího půvabu týče, i tady směřovala ruka tvůrcova do vhodně postávajících adeptů. Jak Halle Berry, které to sekne i v té sněhově bílé paruce, tak Famke Janssen, které to zase sekne ve sněhově bílém doktorském pláštíku, zvyšují adrenalin už jen svou přítomností. A to ještě nezmiňuji Rebeccu Romijn-Stamos, která je tu víc obalená maskou než ku poznání svého skutečného já vybízející. Nemá význam už víc pitvat živý organismus v podobě hereckého ansáblu, ale za zmínku stojí i působivý hudební doprovod pánů Badelta, Kamena, Bretta a Sweeta, který ještě umocňuje už tak překvapivou atmosféru. Ale abych tu z toho rozplývání se neupadl do agónie, trochu mi to tam občas brzdil zbytečný pocit lacinosti, kterého se v pár momentech nešlo úplně zbavit. Jenže to je tak zanedbatelné a hnidácké, že to nemůže převážit kladný dojem. Rozhodně jedna z nejlépe zkonstruovaných adaptací comicsu vůbec a odemě za 4 & 1/2 hvězdičky. Very well mr. Singer!! [9/10] ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

To už je to šest let? Ani se mi tomu nechce věřit, že je to tak dlouho co jsem si sedl k HBO a nechal se poprvé vtáhnout do světa mutantů. Singer upoutá diváka už na začátku vzpomínkovou scénou z Polska roku 1944, kde vidíme tehdy ještě chlapce, který se v židovském ghettu snaží dostat zpět ke svým rodičům. Úchvatný začátek. Postupné setkávání s ostatními mutanty a jejich představování ukazuje Singerův obrovský talent. Charaktery jsou skvěle napsané a diváka opravdu zajímá co se s nimi stane. Po herecké stránce se X-MENům nedá také nic vytknout. Hugh Jackman se objevil jako blesk z čistého nebe a jeho Wolverine byl zahraný perfektně. Mrazivě magnetický Ian McKellen se překvapivě zhostil role největšího hláškaře ve filmu a Famke Janssen se mi ze všech dílu tady zdá nejhezčí (Wolverina plně chápu ;). Dřív jsem dával za 4 ale po pečlivém uvažování jsem to změnil. Za tak propracovanou psychologii si to totiž nejvyšší skóre zaslouží. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Nebyl to Raimi, ale Bryan Singer kdo odstartoval mánii komiksových adaptací v 21. století. Díky němu se každý rok dočkáme několika vysokorozpočtových fanstasmagórií, jenž dokáži ukrátit nudu, zafilozofovat si či užít si vlnu adrenalinu. Navíc pro svět objevil Hugh Jackmana, no neni to na čtyřhvězdu ? ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

S pomedzi comixových adaptácii zatiaľ určite vrchol. Singer to celé zaobalil do pochmúrnej atmosféry, teda farbičky sa moc nekonajú. Hlavní hrdinovia (mutanti) sú zobrazovaní velice civilne a ich jediná túžba, začlenenie sa do spoločnoti, je brzdená samotnými ľudmi, ktorí sa boja, vedú kampane a pod. V podstate klasické rasové problémy sú tu prenesene aplikované a ako podvojná linka s Magnetovou snahou spraviť s ľudí mutantov pôsobí velice sviežo a neraz to je na zamyslenie. Akcie je trochu pomenej, ale je originálna so svižným tempom a skvelo využíva potenciál hlavných hrdinov s pomedzi, ktorých vyčnieva (ale nie o moc bo všetci sú fajní) predovšetkým Hugh Jackman ako troska Wolverine. Doporučujem aj necomixákom! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Studené (vizuálně) a dějově velmi přímočaré (pozoruhodně krátká stopáž) s přihlédnutím k tomu, kolik hlavních hrdinů se nám zde vlastně představuje. Singerova režie je chytrá a zručná a tímhle dílem nastartoval jednu z nejlepších komiksových ság. Každá z postav je zajímavá, atraktivní a emocionálně přitažlivá, takže si snad každý divák musí najít své oblíbence. Technicky samozřejmě v pořádku, ačkoliv oproti dalším dílům je krásně patrné, že dostaly razantně přidáno z kasičky (filtry, nabušené efekty). Nejen proto působí jednička X-menů příjemně komorním a minimalistickým dojmem a jde úplně jiným směrem, nežli megafilmy typu Avengers, či Batman. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jsem obrovský fanoušek komiksů a komiksových filmů a vůbec nechápu, jak jsem se mohl X-menům 12 let vyhýbat. Ten film je skvělý. Bryan Singer nastartoval nadvládu komiksových filmů, nebýt jej, možná by tak velký zájem nebyl. Ačkoli se jedná o komiks, míra uvěřitelnosti je na vysoké úrovni. O tom svědčí i výměna Wolverinova typického žlutého elastického obleku za průměrný černý. A vůbec, angažmá Hugha Jackmana byla tou nejlepší volbou, co kdy Foxové udělali. Jiného Wolverina si prostě nedokážu představit. Jinak je to klasický origin, chvíli trvá než se všechno rozjede, a na dnešní poměry tam moc akce není. To však nevadí, vy si budete užívat seznámení se všemi mutanty a v hlavě vám uvíznou především nezapomenutelní Magneto s Profesorem Xavierem, které hrají Patrick Stewart a Ian McKellen . Škoda jen nemožného propojení do budoucna s Marvel univerzem ...95% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že dnešní komiksové adaptace nemusí stát jen na prostoduchém (ač atraktivním) akčním manýrismu, ale že mohou dosahovat i nečekané hloubky. Pokud ovšem vůbec přijmeme onu záměrnou komornost a uctivost s jakou si Singer počíná vůči zdrojové látce. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jestli existuje nějaký filmový žánr, který mě absolutně míjí, pak jsou to adaptace komiksů se superhrdiny. Starého Supermana a Batmana mám sice rád kvůli nadsázce a atmosféře, ale všichni ti Ironmani, Hulkové a Wolverini jsou daleko za hrází mého zájmu. K tomuto filmu jsem se dostal zcela omylem a dostavilo se mi celkem příjemné překvapení v podobě nenudící podívané se skvělými herci a příběhem, který není (v rámci žánru a možností) z nejblbějších. Pobavil jsem se, ale za pár dní jsem pořádně nevěděl, na které z té početné řady podobných dobrodružství jsem vlastně koukal. 55%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mal som velke stastie vidiet pekne vsetky 3 casti X-Menov v jedno sobotne popoludnie za sebou s filmovou fanynkou Madison, potom, ako si Madison myslela, ze to bude blbost. Nastastie zmenila nazor a jednotka sa jej velmi pacila. Na X-menov mam najradsej boj ludi proti X-menov a naopak boj dobrych X-menov proti zlym mutantom, co bolo v pripade jednotky a trojky. Tu sa mi pacilo napr. spoznavanie charakteru Wolwerina a tulačky a taktiez spoznavanie hrdinov, hlavne Jean Grey v podani Famke Janssen...... 18.06.2008 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vlezou vám do hlavy, dokáží ovládat počasí, přejímají podobu druhých. Hlavně to ovšem tají a především jsou dokonalejší než lidé, a to je kámen úrazu. Útočiště našli u geniálního telepata Charlese Xaviera, jiní lidstvo bytostně nenávidí a shlukli se okolo Magneta, který rozhodně nepřichází s pozitivními plány. My se ovšem motáme kolem Logana, který si vydělává zápasením v zapadlých arénách a jen tak mimochodem má ostré drápy a kostru vyztuženou kovem. Stává se z něj hrdina proti jeho vůli a zejména ikonická postava jedné hodně výdělečné série. Bryan Singer se poměrně umně vrhl na vykreslení vztahů a motivací jednotlivých X-Menů, samozřejmě láká na akční momenty, kterých je dostatek a mají svou kvalitu. Ovšem když vám v takovém projektu hrají výteční shakespearovští herci (McKellen a Stewart), nebude to jen tak. Sice neskáču tři metry vysoko, nicméně výsledek je výpravný, stylový, dynamický i příjemně staromódní. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pre baby sexi Hugh, pre chlapov zase sexi baby, akcia, boj dobra so zlom, fajné triky, nadprirodzené schopnosti... - čo viac si možno od dobrej komiksovky priať? Dobre sa to pozeralo, Wolverine je no.1 a zakomplexovanú, tínedžersky komplikovanú Rogue som prežila :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je môj najobľúbenejší film, čo vychádza z komiksovej predlohy. "X-Men". Nie jeden superhrdina, ale celá rada rozmanitých osobností s rôznymi schopnosťami. Ľudia, mutanti, ktorí sú vďaka genetickej anomálii, x-faktoru, obdarený vlastnosťami aké sú pre bežného človeka neprirodzené. Z hľadiska spoločnosti môžu byť veľmi nebezpečný. Preto americký, republikánsky senátor Kelly, chce presadiť zákon pre ich registráciu. U skupiny neprispôsobivých mutantov, pod vedením mocného Magneta, sa však táto myšlienka stretne s tvrdým odporom. ***** ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Do dvojky to byl pro mě nej komiksový film. Ale pokračování ho ve všem překonalo. I tak ale vynikající, ale ne uplně dokonalý film. 90% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zpracovaný komiks? Psychologie a dospělý obsah? Ale kdeže. X-meni sice tyto často zmiňované a oslavované složky obsahují, ale zdaleka ne v takové míře, aby nad tím bylo třeba jásat. Film je naopak často docela debilní, komický a dětský a to hlavně v akčních scénách, které jsou spíš nepřehledné a vůbec nevydařené. Naštěstí má film rozumnou stopáž, což již bohužel nelze říct o jinak výrazně povedenější dvojce. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

V niektorých momentoch až okato kričalo do očí, že námetom boli komiksové zošity. Pastva pre oči pre každého milovníka sci-fi. Aj napriek násilnostiam film ako celok pôsobil nenásilne, verím že i vďaka skvelým výkonom Iana McKellena, stelesňujúceho zlo na jednej strane a Patricka Stewarta, ktorý je vodcom klaďasov. Avšak ešte o polovicu ich prevýšil famózny Hugh Jackman v úlohe Logana - Rosomáka. Neviem však, či bolo práve najšťastnejším riešením v českom dabingu používať preklady typu : Rosomák, Šavlozubý a hlavne Bouře. Ešteže Mystique nepreložili ako Mystická ... ))) 4 * ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama