Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se rodí děti se speciálním X-faktorem, který jim dává nadpřirozenou sílu - ničivý laserový pohled, schopnost přesouvat předměty nebo ovládat počasí. Pro obyčejné lidi je těžké mutanty akceptovat, aniž by se jich báli. Profesor Xavier (Patrick Stewart), celosvětově uznávaný telepat - mutant, proto zřídí speciální školu a jeho záměrem je naučit mutanty zacházet se svými schopnostmi tak, aby z nich lidé neměli strach. Ne všichni mutanti jsou však ochotni přizpůsobit se, neboť nevěří, že by spolu lidé a mutanti mohli žít. Skupina X-men teď musí před těmito tvory lidstvo ochránit, protože jejich šéf, podlý Magneto (Ian McKellen), má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! (Bontonfilm)

(více)

Recenze (870)

Gromit 

všechny recenze uživatele

Dodnes si vzpomínám, jak hluboce na mě tento film zapůsobil, když jsem jej viděl poprvé. Byla to vlastně taková tichá revoluce na poli comicsových adaptací. Žádní panáci v pestrobarevných kostýmech, žádné neony, žádné zběsilé akční scény. Místo toho velmi stylová a inteligentní podívaná s obrovskou spoustou zajímavých (a mnohdy i fantasticky zahraných) postav. A víte, co je na tom všem nejlepší? Přece to, že X-Men od své premiéry ani trochu nezestárli. A také to, že položili solidní základy pro jednu z nejlepších (nepovedl se pouze jeden díl) filmových sérií posledních let. Bryan Singer je prostě borec! ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Solidní start největší trvalky mezi komiksovými sériemi. Bryan Singer je ten, kdo na počátku nového milénia zahájil invazi mutantů na plátna kin a vybudoval základy dnes tak rozpínavého Marveláckého vesmíru. Patrick Stewart už mnohokrát zachránil prdele v elastických uniformách posádce Enterprise a tentokrát musí čelit nejednoznačnému zlu v podání Iana McKellena, který se během jednoho roku a dvou filmů vyšvihnul na artritická kolena mezi hereckou elitu. Něco podobného, jen v daleko větší míře, platí i pro Hugha Jackmana, který Wolverinovi vděčí za svoji kariéru. Dlužno podotknout, že je to vzájemné, protože australský chlapák stvořil cooltovní figuru, která se zařadila mezi nejpopulárnější komiksové postavy na plátně vůbec. Příběh a jeho základní premisa mutanti vs lidi vs mutanti poskytuje spoustu zajímavých dilemat a témat k diskusi, které se tu také vedou. X-meni se v rámci komiksáren řadí spíš k těm upovídanějším a „inteligentnějším“ filmům, ale i s akčními pasážemi si poradí bez ztráty zmutované kytičky. Celé se to vešlo do svižné hodinky a půl, což je možná paradoxně na škodu, protože ty delší a zevrubnější díly jsou lepší. 75 % ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

Ač jsem tenhle svět nějakou dobu odkládala, nešlo si ho později oblíbit víc. Předlohu neznám, protože komiksy prostě nečtu, ale zato mám ráda filmy. A tenhle nejde ohodnotit jinak než plným počtem, když jsem ho už prvního shlídnutí viděla tolikrát. A ještě se tam pro mě nenašla chyba ;'). ()

AshT 

všechny recenze uživatele

První dil x-menů je totální bomba. Oživení původního x-menovského serialu byl veliký risk a on vyšel. Bryan Singer to má jednoznačně pod palcem a Hugh Jackman jako Wolverine byl ta nejlepší volba. ()

Bezda22 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem na první film koukal v TV a vůbec jsem si neuvědomil, že jsem ho nikdy nehodnotil. Takže musim zpětně, aniž bych věděl vývoj a to co jakože už bylo odehráno. Je to promyšlený a efektní. Jasně to dává najevo, že to nebude jen o jednom filmu. A jako takovej startovací balíček je to špičkový. Jasný, že dneska už to neni taková bomba, doba je dál. Ale před 15ti lety to bylo top. 85% ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se odhodlal podívat se na film znovu a vzít i dalších pět "pokračování".. Musím uznat, že už jsem se nenudil tolik jako kdysi a oceňuju určitou míru originality. Je to teda silně béčková záležitost, ale celkem dobrá. Jako pilot k seriálu by to nemělo chybu. Jen těch mutantů hned od začátku by mohlo být v akci víc a taky by neškodilo zaobírat se podrobněji charakteristikou těch schopností. Proč má někdo takovou a jiný makovou, jestli to člověka unavuje, když je používá a jak často je může používat atd. A štve mě, že je to celé na téma diskriminace mutantů. Ve Strážcích byla část z hrdinů zapojena do vládních a vojenských programů, takže nevím, proč to tady není, když si o to ten příběh doslova říká. Jo, proč se Rosomák (ne zvíře, hrdina) jmenuje takhle? Vypadá spíš jako vlkodlak. A to se ještě smál přezdívkám ostatních. ()

snebka 

všechny recenze uživatele

Pokud nepočítám Blade a pár dalších neslavných pokusů, tak první film od Marvelu. A vůbec ne špatný! 78/100 **** ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšička komiksových hrdinov, preto mi tak dlho trvalo, dokým som sa odhodlala začať pozerať X-Menov. Na to, že film má 1 hodinu a 40 minút, mi to prešlo prekvapivo rýchlo, no pointa celého filmu bola dosť nudná. Pochváliť môžem jedine takmer o 20 rokov mladšieho Hugh Jackmana :3 a kapitán Picard bol tiež fajn. ()

MERKATtv 

všechny recenze uživatele

Tento film sa mi veľmi páčil. Český preklad mien bol skvelý a odkaz na Wolverinov komiksový oblek bol celkom zábavný... ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

První film z mé velmi oblíbené série filmů X-men universa. Díky právě filmu X-men byly přineseny později do kin snímky jako Wolverin, Deadpool nebo Logan . Singer dává mutantům jasně definovaný seznam schopností, díky němuž jde krásně usoudit, co lze od jednotlivých postav očekávat. Za mě určitě jeden z nejlepších komiksových ztvárnění filmografie. Do oblíbených filmů dávám spíše X-men jako ucelenou sérii než jako jeden samostatný film. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Prvý “lidé X” ma až tak nebrali. Do hodnotenia som síce investoval štyri hviezdy, ale nie je to úplne môj obľúbený komiks. Páči sa mi tá rozmanitosť možných mutácií. Pritom všetkom čo sa Vám môže v mutácii prihodiť, je taká šabľozubosť dosť trápnou záležitosťou. Jedno viem iste, ja by som mutoval s Halle. Na rok 00 slušný rozbeh ságy. Do toho Magneto. ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem neviděl, neznal a ani mě nezajímá. Chci se zaobírat jen filmovou předlohou, takže jsem se do xmenovské ságy pustil po dvou dekádách až teď, protože mě to jako malýho prcka tenkrát prostě nebralo. A nebo to nebylo přístupný dětem, to je možná ten důvod. Pak, když už na to byly roky, tak bylo venku několik dílů a já se prostě k tomu taky nedostal. Znal jsem název x-men, vím, že tam hraje Hugh Jackman, a ze to je vlastní vesmír Marvelu, ale to je asi tak vše.. A proto možná nastal čas, přestat chodit okolo a jít do toho. Bohužel, dnes začít xmeny, kdy mají za sebou (konkrétně jednička) 21 let stáří a dokázat ohodnotit racionálně to už asi fakt nejde. Věřím tomu, že tenkrát bych plný počet, nebo určitě 4 kusance dal, ale dnes, kdy jsme rozmlsaní neskutečným množstvím nadupaných filmů, je problém starší film hodnotit. Ne jen kvůli vizuálu a efektům, ale taky z pohledu příběhu, scénáře, výkonu herců a všeho okolo a v tom je ten problém. Dnes si řeknu jo dobrý, ale tohle už jsem viděl, ano viděl ale ve filmech, který se natočili déle, takže pak odsoudíte takovýho film, jen proto, že už pro vás není originální, ale přitom třeba zrovna on byl ten první, který s něčím takovým přišel. Pak jsou filmy, které se neokoukají nikdy, ale to xmen není, akční filmy to mají těžší, než čistokrevná atmosféra typu Osvícení. Takže tohle moje hodnocení nemá s kvalitou filmu ani ničím moc společnýho, ale tentokrát to ohodnotím dle toho, jak mě to bavilo ... kdo chce tak si tam 4*klidně může představit protože to samozřejmě stále bude odpovídat, je to jednoduše dobrý film se skvělými občasnými momenty, jen škoda, že se nemůže hodnotit na půlky protože 3* jsou málo a 4* už dávat nechci, protože vím, že mi to stačilo vidět jednou ..takže 3,5* jak vyšitá ()

wege 

všechny recenze uživatele

Prostě nemůžu jinak. Vidět to v době vzniku, jsem určitě nadšený a dávám 4 hvězdy bez přemýšlení. Jenže za těch 22 let jsme se neskutečně v těch komiksových adaptacích posunuli. Už to nemůže obstát, a to ani v porovnání s ranými marvelovkami. Strašně dlouho jsem přemýšlel, jestli to nezohlednit. Jenže nešlo to, je to prostě celé strašně sterilní, nepřesvědčivé v tom, že to se to skutečně může dít. Nevím, jestli to je tím Patrickem Stewartem, ale já si více připadal spíše jako někde ve Star Treku než na Zemi. Uvidíme, co se stane dál, rozhodně ale půjdu po dalších dílech. Dokoukat se to musí, zvlášť, když v budoucnu je tam ten Logan, podle kterého se někde (MZ live) posuzují všechny filmy. ()

Toshio 

všechny recenze uživatele

Ono je to strašně těžký hodnotit. Film, funguje, skvělí herci, scénář, skoro všechno. Na začátku se dozvíme, co to jsou mutanti. Evoluce se změnila v revoluci. Ale není možný si vymýšlet fyzikální zákony. Procházení zdí, ohybání oceli na dálku. To prostě nefunguje a celej film do házi do roviny takový lepší pohádky. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Zub času si vybírá svou daň. Jak může při chronologickém sledování Mystique zemřít v předchozím díle a tady být zase živá? Nerozumím:) Mutant Toad je otravný. Dobrá je Raven a Wolverine. Průměr jak vyšitý. ()

valkil 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Moc dobrá komiksová adaptace. Výborné triky, krásně chladný design. Hugh Jackman a Ian McKellen za 1. ()

Ceja 

všechny recenze uživatele

Až na ty efekty, pěknou výpravu a Patricka Stewarta ten film vůbec nic nemá a je to vcelku pěkná slátanina, blbost, ztráta času či hovadina... ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

X-Men je režijně neskutečně vyvážený, akce, neakce, výborně proložené, avšak té akci schází občas "koule", čili jak tu někdo napsal "bombastičnost", 8 let je na tom vidět. Hugh Jackman se snad pro tuhle roli narodil, mezi ním a Marsdenem to výborně funguje, těch pár hlášek a vtipů je výborně zakomponováno, hlavně "prostředníček". Je to jedna z těch komiksovek, která nevznikla v době typické komiksovácké povrchnosti a je naprosto odlišná v tomto směru, to je na ní třeba vyzdvihnout. ()

kaapaa 

všechny recenze uživatele

Jedna * za Mystique, druhá za Magneta, třetí za pana Profesora a čtvrtá tomu, co to všechno dal do kupy. Příjemná podívaná. ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Reklama

Reklama