Reklama

Reklama

Chlapci ze sousedství

  • Česko Děti ulice (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiální text distributora)

Recenze (101)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dost drsný a takový neučesaný film z černošského ghetta. Atmosféra je navozená skvěle a působí to dost reálně i díky hodně dobrým hercům. Johna Singletona mám rád, akorát má tu smůlu, že jeho debut je asi jeho nejlepší film vůbec. Opravdu doporučuju, protože to stojí za zkouknutí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Parodii Nevyhrožuj znám skoro nazpaměť, takže jsem si tuhle předlohu docela užil. Ale jinak mě osudy všech těch niggaz, gangstaz a bitchez nechávaly docela chladnym. Holt bydlet v negerský čtvrti asi neni žádná procházka růžovym sadem. Sice tam neni takovej bordel jako třeba na sídlišti Chanov, ale stejně bych odtud zmizel dřív, než bych stačil říct multikulturní obohacení. P.S. Pokud bych Nevyhrožuj neznal, možná bych šel s hodnocenim ještě níž. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Fool you don't go to college to be talkin' to no bitches. Your black ass 'posed to be learnin' somethin'. Can't learn shit talkin' to no stupid ass bitch." Miluji tento film celým svým srdcem. Takový mix Stůj při mně a Kdo chytá v žitě, snad to není moc necitlivé přirovnání. P.S.: Lawrence Fishburna jsem na seznam nejkrásnějších lidí zařadila už dávno a sakra, jak to každým dalším filmem, ve kterém ho vidím, jenom potvrzuje. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Sice asi nikdy nepochopím, proč si černoši sami mezi sebou nadávají do negrů, avšak nic to nemění na tom, že mě tento film mile překvapil. Čekal jsem něco bezduchého a nudného ve stylu neustálého „madafaka“ či rádobydrsných rapových póz, ale šlo o slušné drama s několika sympatickými postavami a ne až tak neuvěřitelným prostředím. Jistě, v zásadě je to moralitka (stvrzená i koncem), ale diváka tím snímek nebije do očí a podává to v tolerovatelné formě. Celkově to vidím na slabší 4*a zřejmě bych na tento typ filmů neměl úplně zanevřít. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

V podstatě formálně méně vyprecizované Město Bohů, které se odehrává v té druhé Americe o dekádu dříve a má o poznání méně kamerových švenků a podobných dalších serepetiček. Oplývá však áčkovým hereckým ansámblem a ukrutně naléhavou atmosférou rozoraného LA na začátku devadesátých let, kde se střílelo a plenilo o sto šest a bylo úplně jedno zda black vs white, nebo black vs black. Příběh o partě kluků, kteří vlastně nejsou zase až tak bad a mají i oni někde hluboko svoje sny a životní cíle je spíše "dekorativní" prvek, který jemně posunuje stopáž kupředu, avšak nijak výrazně nezasahuje do jedinečné dobové atmosféry, která válcuje vše kolem. Film který dal vyniknout charizmatu Laurence Fishburna. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Horko těžko zasloužené čtyři hvězdy. Unylému příběhu chybí živá voda, která by do ponurých gangsterských historek vnesla trochu více napětí a dramatu. Ještě, že všechno zachraňují výborní herci, stylový soundtrack ala 90´s, a povedený konec. Těžká nuda vs. režijní perfekcionismus. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Magnum opus černošského filmu. Singletonove veľdielo. Míľnik (nielen sociálnej) kinematografie. Obraz južných štvrtí Los Angeles v ranných 90. rokoch s dôrazom na dôležitosť otcovstva a silnej rodičovskej figúry v živote mládeže z geta, odkiaľ niet úniku a kde "either you're with me or against me" platí viac než kdekoľvek inde. Boyz n the Hood, ktorý aj vo svojich najsilnejších scénach nebol dramatizáciou, ale čírim zrkadlením reality, kde sa snímané zlo zdá pritiahnuté za vlasy, no v skutočnosti len autenticky dokumentuje isté časy a miesta. Miesta, kde zle odbočíš = skapeš. Oblečieš nesprávnu farbu = skapeš. Miesta, kde wannabes neexistovali, lebo by neprežili. Miesta, kde krv prestáva tiecť až vtedy, keď zostáva stáť posledný. Kolotoč násilia, ktorý nepozná slovo "zastaviť." Dielo, ktoré ti spolu s Menace II Society vysvetlí, čo znamenalo žiť v hoodoch Mesta anjelov pred príchodom nového milénia a s menšími obmenami aj po ňom. --- "You're not any less of a man, if you don't pull the trigger. You're not necessarily a man, if you do." ♪♫ // Film, ktorý aktívne ovplyvnil a zmenil trajektóriu môjho života. Film, po ktorého prvom dopozeraní (ruka v ruke v kulminácii s predchádzajúcim záujmom o tému) som zostal nehybne stáť v sprche pod prúdom horúcej vody 40 minút. Film, ktorému ďakujem za veľa a zároveň preklínam, že som ho niekedy videl. (2013) (26.11.2014) (2-4.2015) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Život v americkém černošském slumu je bezvýchodný, nebezpečný, napěchovaný násilím vršícím pomstu na pomstu, jiskérky naděje, že by se člověk dokázal vymanit blikají opravdu jen slaboulince. Drsná determinovanost. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Doteraz boli Boyz n the Hood pre mňa neznámym filmom. Ani som nevedel, čo mám očakávať. Uvodná časť filmu, kedy hlavní hrdinovia boli ešte mladí šprngáči, sa mi snád' lúbila viac, ako tá hlavná. Padali dobré hlášky a bolo to také skôr coming of age z gheta. Ked už dospeli, tak to bolo len o flákaní sa, nude a o nerozhdnej budúcnosti. Cuba Gooding Jr. tu furt riešil, že mu jeho baba nechce dať a do toho okamihu som fakt nevedel, či sa jedná o komédiu, kedže som si o filme nič dopredu nezisťoval. Nakoniec prišla dramatická pointa, ktorá sa mi zdala ako vyslovená blbosť Aby niekto niekoho chcel hned' zabíjať len kvôli nejakému štuchnutiu na ulici !? Posolstvo filmu mi je teda jasné, ale v tých 90. rokoch sa filmy naozaj robili inak. To, čo malo vyznieť brutálne, bolo skôr úsmevné. Ale ako príjemná oddychovka po práci mi to padlo fajn. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Život v ghettách je bludný krvavý kruh, čoho ďalším "dôkazom" je aj tento uhrančivý film. Singleton dokáže upútať od prvého do posledného momentu, pričom perfektne graduje dej a napätie smerom k záveru. Dá sa však s pokojným svedomím povedať, že Spike Lee by sa s formou vyhral o niečo viac. Nakoniec je tak Boyz ´n´the Hood najmä film o hereckých výkonoch. Každá z dôležitých postáv hrá rozdielny charakter, pričom každý sa musí vysporiadavať s viac menej podobnými životnými situáciami. Cesta sa však zo spomínaného bludného kruhu dá nájsť iba vtedy, ak sa chce, ale bohužiaľ zrejme najmä vtedy, ak má človek v tomto prostredí aj šťastie. To preto je tu aj ten motív stieracích žrebov. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Film jehož pohár věrohodnosti a drsné reality losangelských ulic doslova přetéká. Černošské trio Fishburne, Gooding a Cube září jak nejjasnější hvězdy a já jsem nadmíru spokojen, sice jsem po zhlédnutí tohoto filmu nějak přestal toužit po výletu do L. A, ale zážitek z filmu mám neskonalý. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to když jsem byl malý a už od začátku jsem věděl že pujde o báječný film který se mi bude líbit. Je to prostě drama tentokrát zachycující příběh z ghetta..tyto filmy já mám rád je to otom jaké je to žít v ghettu a jak je tam život nespravedlivý. Když uvidíte tento film uvídíte život kluka který si prožil své nevím jestli je to podle skutečnosti ale tu skutečnost samy nasajete. Herecké obsazení excelentní. Všechno to má na konci spád. Jedna chvíle za druhou napětí mezi vztahama v ulících a mezi válkou gangu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První a zároveň nejlepší film Johna Singletona o tom, že černí těžší to maj. Reálně a bez příkras natočený film o černošském ghettu, kde jsou na denním pořádku drogy a přestřelky mezi gangy, po kterých vždycky zůstávají mrtví. Film zaujme především drsnou atmosférou a hereckými výkony Laurence Fishburnea, Cuba Gooding Jr. a dokonce i Ice Cube se pohybuje na hranici herectví. Velice dobrý film, který kazí jen kýčovita a předvídatelná závěrečná třetina. ()

Scrytcher 

všechny recenze uživatele

Vadný a rozptýlený film, jež naprosto netuší, co by chtěl říct dřív a v jakém pořadí to má vyprávět. Cuba Gooding Jr. 3/4 filmu probrečí a všem se snaží urputně dokázat, že i přes život v ghettu z něj vyrostl ukázkový Mirek Dušín. Když už se začne zdát, že aura inteligence krouží alespoň kolem Fishburna, rozsekne ty nejzajímavější části snímku diskuzemi s vlastním synem o jeho sexuálních zkušenostech a zbytečným moralizováním. Boyz n the Hood by rádi byli komentářem k pouličnímu nasílí mezi černochy, nakonec zůstávají pouze bezmyšlenkovitou honbou za pomstou. Na Spika Lee to nemá ani omylem... ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se dostal opravdu náhodou, když jsem hledal na youtube jeden klip od Ludacrise, tak jsem objevil jen písničku k tomuhle filmu a hned bylo jasné, že půjde o stylový kousek s " motherfucking niggaz " , který musím za každou cenu vidět.Dále jsem si zde našel, že režisérem je John Singleton, režisér cool filmů jako je Rychle a zběsile 2 nebo Čtyři bratři ,takže pátrání všude možně po tomto filmu začalo ve velkým a jsem rád, že jsem ho nakonec objevil. Sledujeme život tří chlapců, kteří žijí v černošském ghettě a kterým změní ke konci filmu něco život. Scénář bych řekl, že je opravdu špičkový, originální, bez jakýchkoliv chyb a hlavně realistický, což Vám umožní lépe se vžít do děje. Laurence Fishburne v roli otce, jenž se stará o svého syna, nemá opravdu chybu. Cuba Gooding Jr je v těch jeho hadrech taky výbornej ale rapper Ice Cube mně mile překvapil, nedávno jsem ho viděl v xXx 2 a to byl tedy příšerný herecký výkon. Takže herecké výkony jsou opravdu na velmi vysoké úrovni. Tento film doporučuji každému a bez váhání dávám 5*! ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Traja chalani , kamaráti z ulice, v pomere 2:1 z rovnakej spoločenskej vrstvy ale vyrastajúci v odlišnom zázemí, jednom príde pre miesto typicky tvrdom, v druhom zázemí zasa vychovávajúcim stoickým spôsobom. Vyobrazenie ich odlišných osudov, názorov, hľadania svojej pozície v živote , ich vzťahoch a pocitoch v špinavom prostredí plného morálnej prázdnoty - násilia, prostitúcie, drog..., ktoré je výraznou súčasťou každodenného miestneho stereotypu. Zatiaľ čo jeden z nich je s miestnou vládnucou hodnotovou "stokou" konfrontovaný, ďalší dvaja sú do nej potopený, sú jej súčasťou, praktikantami a priamymi obeťami. BOYZ N THE HOOD zakladá na úsečných a priamočiarych (civilných) dialógoch, ktoré nás zblízka zoznamujú s postavami a do detailov vykresľujú atmosféru miesta, dostávame sa do centra deja vizuálne vyváženej drámy o medziľudských vzťahoch v "hodnotách" prostredia, filmom pomerne kultivovaným štýlom vyobrazených (nejakú výraznú explicitnosť tu nájdeme maximálne v replikách postáv) a kritizovaných emocionálnym spôsobom, smerujúcim až k moralizovaniu - deštruktívna aura miesta naberajúca obete a stav sa nemení, nezmení. ()

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama