John SingletonScénář:
John SingletonKamera:
Charles MillsHudba:
Stanley ClarkeHrají:
Laurence Fishburne, Cuba Gooding Jr., Ice Cube, Morris Chestnut, Nia Long, Angela Bassett, Tyra Ferrell, Lexie Bigham, Regina King (více)VOD (2)
Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiální text distributora)
Videa (1)
(1001) -"Fool you don't go to college to be talkin' to no bitches. Your black ass 'posed to be learnin' somethin'. Can't learn shit talkin' to no stupid ass bitch." Miluji tento film celým svým srdcem. Takový mix Stůj při mně a Kdo chytá v žitě, snad to není moc necitlivé přirovnání. P.S.: Lawrence Fishburna jsem na seznam nejkrásnějších lidí zařadila už dávno a sakra, jak to každým dalším filmem, ve kterém ho vidím, jenom potvrzuje. ()
Parodii Nevyhrožuj znám skoro nazpaměť, takže jsem si tuhle předlohu docela užil. Ale jinak mě osudy všech těch niggaz, gangstaz a bitchez nechávaly docela chladnym. Holt bydlet v negerský čtvrti asi neni žádná procházka růžovym sadem. Sice tam neni takovej bordel jako třeba na sídlišti Chanov, ale stejně bych odtud zmizel dřív, než bych stačil říct multikulturní obohacení. P.S. Pokud bych Nevyhrožuj neznal, možná bych šel s hodnocenim ještě níž. ()
Sice asi nikdy nepochopím, proč si černoši sami mezi sebou nadávají do negrů, avšak nic to nemění na tom, že mě tento film mile překvapil. Čekal jsem něco bezduchého a nudného ve stylu neustálého „madafaka“ či rádobydrsných rapových póz, ale šlo o slušné drama s několika sympatickými postavami a ne až tak neuvěřitelným prostředím. Jistě, v zásadě je to moralitka (stvrzená i koncem), ale diváka tím snímek nebije do očí a podává to v tolerovatelné formě. Celkově to vidím na slabší 4*a zřejmě bych na tento typ filmů neměl úplně zanevřít. ()
V podstatě formálně méně vyprecizované Město Bohů, které se odehrává v té druhé Americe o dekádu dříve a má o poznání méně kamerových švenků a podobných dalších serepetiček. Oplývá však áčkovým hereckým ansámblem a ukrutně naléhavou atmosférou rozoraného LA na začátku devadesátých let, kde se střílelo a plenilo o sto šest a bylo úplně jedno zda black vs white, nebo black vs black. Příběh o partě kluků, kteří vlastně nejsou zase až tak bad a mají i oni někde hluboko svoje sny a životní cíle je spíše "dekorativní" prvek, který jemně posunuje stopáž kupředu, avšak nijak výrazně nezasahuje do jedinečné dobové atmosféry, která válcuje vše kolem. Film který dal vyniknout charizmatu Laurence Fishburna. ()
Vždycky jsem chtěl vidět předobraz k Wayansovým Don't be a menace to South Central while drinking your juice in the hood"...a ono to všudypřítomné vychvalování do nebes opravdu není jen tak z prdele...negři to měli fakt na hovno. Dneska už žádní takový real gangstas nejsou....leda tak rapírci ala 50cent, kteří o tom ví velkou pyču ;) ()
- Když byl film promítán v USA, v některých kinech došlo k přestřelce mezi gangy, protože na sebe narazili ve stejném kině. (Ignus.cz)
- Tyra Ferrell si zahrála ve filmu matku Morrise Chestnuta a Ice Cuba i přesto, že byla starší pouze o 7 let. (Ignus.cz)
- John Singleton se nominací na Oskara za nejlepšího režiséra stal v té době nejmladším režisérem, který si nominaci vysloužil. (Ignus.cz)