Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při psaní reportáže o okresu Levy na Floridě v roce 1982 jeden novinář odhalil šokující tragédii. Pro obyvatele vesničky Rosewood, založené na hodnotách rodiny, víry a tvrdé práce náhle končí veškeré naděje. Během několika nočních nájezdů srovná jejich vesnici se zemí skupina pomstychtivců. V okamžiku největšího běsnění spojí své síly veterán z 1. světové války a místní obchodník, aby odvrátili blížící se smrt. V bažinách se totiž skrývají desítky žen a dětí, které v hrůze uprchly. Někdo je ale musí dovézt do bezpečí... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (22)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $13,130,349Tržby Celosvetovo $-║ Ďalšia smutná rasová etapa ľudstva v novodobej histórii, John Singleton si poradil s ťažkou témou zručne a príbeh má čo ponúknuť a čím šokovať, taktiež dobré obsadenie pomohlo filmu. /70%/ ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slogan TA HRůZA SE SKUTEČNĚ STALA! a nasraný Ving Rhames s brokovnicí na obalu VHS evokují dojem, že půjde o ultimátní brakovou blaxploatační řežbu, ale to by se nesměla psát 90. léta a nesměl by režírovat Singleton. ROSEWOOD je vážné blaxploatační drama podle skutečné události, které sice není odvyprávěné nejlépe a tu trochu dolů srazí dobrý dojem příliš cool Rhames střílející obouruč, který jako by vypadl z jiného filmu nebo křečovitá scénka v závěru, kdy syn opouští svého otce, protože si uvědomí, že je to hnusný rasistický vrah, ale i přes nezanedbatelnou délku rozhodně stojí za zhlédnutí. Při honu na čarodějnice vám spolehlivě vzkypí krev spravedlivým hněvem a hrůzou ze zvěrstev lynčujícího davu, je to solidně napínavé, dobře obsazené a herci jsou výborní. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvá polka zbytočne natiahnutá, nudná, tá druhá rapídne zošliapla plyn a je to cítiť. V porovnaní s "Pádom nebies", ktorý sa opiera o obdobný prípad podľa skutočnosti, je "Rosewood" ďaleko lepším filmom, i keď "Pád nebies" je viac menej "zo súdnej siene", kým tu sa berie "spravodlivosť" do vlastných rúk. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Opäť raz jeden krásny príklad toho, že na zničenie dobrého treba naozaj len málo - stačí jedno klamstvo a jeden človek k tomu, čo ho rozdúcha po okolí. A požiar veľkých rozmerov je na svete... Prvá polovica ma bavila menej ako tá druhá, príbeh sa mi zo začiatku zdal zbytočne natiahnutý, ale zato má aspoň divák možnosť dôkladne sa zoznámiť s postavami a ich charaktermi. Druhá polovica už riadne pritvrdila a že sa mi teda otváral nožík v vrecku. Strašné čo dokáže človek človeku vykonať. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Spíš než jen o bělošském rasismu je tento snímek o mnohem obecnějším jevu, který provází lidstvo už od biblických dob dodnes - o psychologii davu, stupňující se agresi a touze beztrestně se vyřádit a vybít si frustraci na bezbranných. Ti mají tentokrát tmavou barvu pleti. Konkrétní zápletka zakládající se na skutečných událostech, jako by vystoupila z některé knihy Erskina Caldwella, který uměl mistrně popsat idylické, trochu nudné sobotní odpoledne, zpestřené lynčováním negra co měl tu smůlu, že byl ve špatnou dobu na špatném místě... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Akčnější pohled do historie podle Johna Singletona, do doby těžce rasistické Ameriky, kde stačilo málo k tomu, aby propukla jatka. Singleton to pojal po svém a se skutečnými událostmi toho nebude mít mnoho společného, ale postavy jsou zajímavé a film dokáže zaujmout. Jen délka je v tomto případě zbytečná a prostříhat tak o 30 minut by ničemu neuškodilo. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Skvelý film so stále aktuálnou témou rasizmu, ktorý sa skutočne stal. Celá skupina nepríčetných belochov na čele s Bruceom McGillom je odporná a celý film im želáte aby skončili rovnako ako ich nevinné obete. Ving Rhames a Jon Voight sú skvelí ako vždy. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NEBUDE TI TU SAMEJ SMUTNO?" ,,JE TU SO MNOU JEŽIŠ." __ Singletonova réžia je čisto štandardná a prekvapuje ma, že hoci sa vo svojej filmografii neraz zaoberal problémami rasizmu, z takého veľkého námetu vyťažil pomerne málo. Záveru samozrejme nechýba pátos, avšak väčšinu času sa film snaží vyznieť umiernene a realisticky. Nad všetko však vyčnieva scéna ,,obesenia" nad reálnosťou ktorej značne pochybujem. Herecky ma zaujal najmä Bruce McGill, ktorý je mnohým isto známy ako Jack Dalton z ,,MacGyvera", si zahral takého rasistu až som zíral. Scéna, kedy od neho v závere odchádza syn akoby sa snažila ospravedlniť predchádzajúce zverstva a odňať z bielych Američanov nálepku rasistov. Pri finálnej konfrontácii som sa akosi nemohol ubrániť podobnej scéne masakru v ,,Nebeskej bráne", pracujúcej z nie až tak vzdialeným námetom o predsudkoch voči cudzincom. (231. hodnotenie, 18. komentár k filmu) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Rekonštrukcia skutočných udalostí odohrávajúca sa v 20. rokoch 20. storočia a masaker, ktorý bol spáchaný tlupou sfanatizovaných rasistických "ľuďí", nemôže v tomto prevedení nechať nikoho normálneho diváka chladného. Režijne veľmi dobre zvládnutý námet, v ktorom atmosféra pekne graduje a kde takmer nič nie je úplne zlé alebo úplne dobré...presne ako v reálnom svete. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Královsky obsazené, ale celkem nudné. Masakr afroamerické komunity na Floridě je přehlídkou amerického buranství. Zkrátit to o hodinu, jen by to prospělo. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Hodně černobílá záležitost, a to doslova. Singleton celou dobu osciluje mezi filmovou rekonstrukcí událostí z roku 1923 a akční naháněčkou. V čem má však jasno, jsou postavy. Bílí občané jsou vyobrazeni jako banda imbecilních pitomců, kteří nemají nic jiného na práci kromě lovení "negrů", a tím si vlastně léčí své osobní frustrace, protože černoši z Rosewoodu jsou na tom finančně lépe. Na druhou stranu zde máme idylickou černou komunitu Rosewood, která vypadá jak nigger heaven, když použiji název slavného románu Carla Van Vechtena. Kontrast mezi nenávistnou bílou komunitou a mírumilovnou černou tedy ani nemůže být větší. Výběr herců byl výborný, to platí však zejména u lynčujícího bílého davu. Zvláště šerif Michael Rooker a Bruce McGill hrají výborně. Ving Rhames je sice moc cool, ale skutečně vypadá, jako by vypadl z úplně jiného filmu. Jon Voight zas naprosto nepasuje do role empatického bělocha, zvláště když si zahrál už pár rasistických rolí. Vyobrazení lynčujícího davu je tak věrné, že se divím, že herci nezlynčovali režiséra, nicméně je vidět, že si ty role vychutnali. Kdy jindy měli možnost beztrestně jako-zlynčovat pár černochů a plivnout VIngu Rhamesovi do tváře? Předlouhá stopáž mi vůbec nevadila a vysoké hodnocení zakládám mimo jiné na tom, že Singleton neklesl tak nízko, aby zcela přepisoval historii. Čekal jsem totiž, že Ving všechny postřílí a zachrání tak celou komunitu. To se nestane, ale uvidíme ho střílet obouruč a pláchnout ze zavěšené oprátky. Těžko říct kolik lidí tehdy v roce 1923 skutečně zemřelo. Oficiální verze dva bílí - šest černých je nevěrohodná, to lze však také říci o černošské verzi 40-150 mrtvých. Tento šílený počet by udělal z Rosewoodu naprosto bezprecedentní rasový masakr v amerických dějinách, také z tohoto důvodu je tak nevěrohodný. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem četla jakýsi článek o tom,že nám amerikáni vytýkají rasistické chování vůči našim tmavým spoluobčanům.Po shlédnutí tohoto filmíku mám chuť se útrpně usmát.Chtěla bych vědět,kolik z našich tmavších spoluobčanů zažilo problém se segregačním apartheidem a lynčováním.Téma filmíku je ale aktuální pro každou dobu a každý národ. Velmi realisticky ukazuje co dokáže frustrace,závist a davová hysterie a každý koukatel má celou dobu vztek na ty bílé a určitě stojí za skouknutí. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Ano, nebudu lhat, i me vzkypela krev spravedlivym hnevem. Tezko clovek veri ze takovy svevolny masakr se stal na zacatku 20. stoleti a ne ve stredoveku. Opravdu hodne strasidelne. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Silný a výborný film od Singletona. Skvelý herci, fakt realistické vykreslenie krutosti. No proste top. Akurát * dole za dlhú stopáž, aspoň o 30 minút kratšie to malo byť. ()

Reklama

Reklama