Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv newyorské policie John Shaft vyšetřuje incident, jehož obětí se stal mladý černoch Trey Howard. Shaft zatkne arogantního mladého bělocha Waltera Wadea. Podle výpovědi Treyovy přítelkyně je v baru napadl, a když ho Trey zesměšnil, tak ho venku brutálně zmlátil. Když Wade o umírajícím mluví s pohrdavým úsměškem, Shaft ho srazí k zemi pěstí. To je však jediný trest, který Wadea za zločin čeká. Syn vlivného obchodníka je propuštěn na kauci a vzápětí zmizí ve Švýcarsku. Mnohem vážnější důsledky má incident pro Shafta, který přijde o místo. O dva roky později pracuje Shaft v protinarkotickém oddělení jiného okrsku. Krátce po úspěšném zatčení drogového bosse dostane zprávu, že se Wade tajně vrací. Nasedne do limuzíny, kterou řídí Shaftův komplic Rassan, a detektiv ho vzápětí zatkne. Soudce Bradford ho však znovu propustí na kauci. Zuřící Shaft se rozhodne odejít od policie a dostat vraha po svém. Uvědomuje si, že rozhodující je svědectví barmanky Diany, která krátce po vraždě zmizela neznámo kam. Wade se ji pokusí umlčet dřív, než ji najde Shaft. (TV Nova)

(více)

Recenze (236)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kriminálky z prostředí gangů, kde každý výstřel znamená trefu do černého, mne obvykle moc nebaví. Ovšem nový Shaft mne bavil o hodně víc, než ten původní. Asi je to tím, že Shaftův humor vybledl do barev pochopitelných i bílému pacifistovi a určitě proto, že tentokrát neplatí obvyklé tvrzení blaxploitation filmů, že pouze černá barva značí skvělý charakter. Takže černá sem černá tam, já jsem viděl zábavný film, ve kterém by mne ten hláškující detektiv bavil, i kdyby žlutý, fialový s růžovými tečkami či zelený s anténkami. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Prapodivný pokus o remake či spíše svérázné vzdání pocty drsňáckému černému šerifovi, při sledování jehož dobrodružství se kdysi mladý Samuel L. Jackson zjevně dost bavil. I tahle jeho zábava však asi byla dosti svérázná, protože bijec v "barvách" policejního týmu jednu chvíli řeší "problém" dost brutálně na to, aby se vám poněkud příčilo označit něco takového za svěží přístup, ale jste za to tvůrcům vděčni, ale jindy se chová jako ochotník a vypouští z úst nabídky kvalitního sexu, které znějí jako od Chefa ze South Parku. Připusťme, že to mohlo v sedmdesátých letech být cool, ale moje pochopení pro tyhle věci má svoje hranice, a ty bohužel v tomhle případě končí ještě před českým dabingem, který tomu nasazuje korunu. Ostatní si vedou obdobně - zápletka s hajzlem Christianem Balem je poměrně realistická a překvapivě neokoukaná od začátku až do konce, ale bohužel se proplétá s hajzlem číslo dva, a ten je tak originální, že je hodně daleko za čárou ohraničující úzení WTF!?!? Výsledkem je pohromadě vůbec nesedící poloakční cosi, v čem jsou bez problémů jen dvě věci - 1) hadry od Armaniho a 2) Richard Roundtree, který hraje "svého vlastního" strýce a dost si to užívá. Tohle prostě nevyšlo a žádná druhá šance z mé strany nebude. 50% a nazdar. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jackson je nejdrsnější, když se drsným být nesnaží, což je u filmu o týpkovi představujícím esenci drsnosti celkem fail. Zajímavé komentáře: Radyo, genetique, Morien ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná detektivka, kterou drží nad vodou hlavně herecký výkon Samuela L. Jacksona a také ten samotný námět a částečně i zpracování. A závěr. A Christian Bale! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Drsnej Shaft není z filmů, které diváka uvedou do vytržení, nepatří mezi ty skvosty filmové historie, jejichž jména si filmoví fandové omílají stále dokola i ze spaní, a ani neoplývá hvězdným hereckým obsazením. Ale je to poctivě odvedená práce, sice jen mírně nadprůměrná, ovšem stále dost dobrá, aby si na ni fanda kriminálního žánru vzpomněl i po několika letech a zatoužil ten film vidět znovu. Největší zásluhy na vybuzení této touhy má pochopitelně největší (a vlastně jediná) herecká hvězda filmu, jíž je S. L. Jackson. Ten se do role skutečně vložil naplno a divák si díky tomu vlastně ani neuvědomí, že John Shaft není skutečná postava, ale jen a pouze filmový hrdina. Pravdou ale je, že scénář jeho figuru nevykreslil dostatečně, abych tak řekl "plasticky". Jackson ovšem tento nedostatek dokázal takřka (to slovo je namístě) eliminovat a své herecké kolegy jednoznačně zastínil. Díky jemu sklidil film alespoň taková hodnocení, jaká jsou zobrazena výše. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $46miliónovTržby USA $70,334,258Tržby Celosvetovo $107,196,498║ Neskutočne zapasovalo. Výborný Samuel L. Jackson a Christian Bale. /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle nikdy nebude kult. Ani nic podobného, ale stejně jde o jednu z mála povedených kriminálek s drsným S.L.Jacksonem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to takovej ten film u kterýho si odpočinete. Sice jsou tu dobří herci ale všechno už jsme viděli milionkrát předtím. Tím ovšem nechci říct že Shaft je špatnej film naopak akorát nepřišel s ničim novym a to starý je podaný tak průměrně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako sa volám?!“ – „Neviem.“ – TRESK! –„Ako sa volám?!“ – „Shaft!“ Sympatický, ale márny a vopred prehraný pokus o návrat blaxploitationu (rasistická xenofóbna černošská kriminálka s blbými belochmi, násilím, vulgarizmami a sexom) na strieborné plátna kín. Ani rázny a masívne charizmatický Samuel L. Jackson a niektoré zručne nakrútené scény nezakryjú priemernú réžiu, nie príliš zaujímavé obsadenie ostatných úloh (Bale, Wright) a zbytočne prekombinovaný a napriek tomu (alebo práve preto?) paradoxne nudný scenár. Nečudujem sa, že sa z toho nestala séria, ako bolo pôvodne v pláne.  Napriek tomu sa o 19 (!) rokov neskôr na scéne zjavilo čosi ako sequel, ale ani ten nenamútil veľa vody. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela velky zklamani. Rek sem si hmm Drsnej Shaft a Shafta hraje Samuel Jackson, takze drsnej Samuel, to bude naka rezba, jenze ona to je naprosto prumerna kriminalka plna cernochu a Samuel taky nijak uzasnej vykon nepredved. Je pravda, ze diky nemu nema film jeste mensi hodnoceni, ale precejen sem myslel, ze bude vic drsnejsi (treba jako Denzel Washington v Training day). Pribeh je nezajimavej a prumernej, hudba prumerna, herci prumerny. Verim, ze kdyby dali Samuelovi vic prostoru urcite by to vic rozjel, ale takle to vic jak na 3* nebude. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě velké zklamání!Jackson je sice vynikajíc, bohužel ve scénáři jsou silné nedostatky -film spíš na video, než do kina! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Žánrově silně nevyvážený guláš, se spoustou nevýrazných postav, který neví, zda být drsnou kriminálkou ve stylu 70. let, akčním trihllerem, nebo komedií. Eště že měli Jacksona. 5/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Skvělá oddychvka, žádnej složitej děj, dobrá akce se svižnou hudbou a černoch, kterej nemá rád černochy. Rozhodně jsem se nenudil. Samuel L. Jackson tady byl fakt dobrej a skoro to vypadalo, jakoby mu ta role byla ušitá na míru, samozřejmě že o žádným super herectví se tady mluvit nedá, ale to mi vůbec nevadilo a já se u toho výborně bavil ()

Morien 

všechny recenze uživatele

V dnešní době se opět vrací éra "cool" filmů z podsvětí, kde hrdiny jsou většinou černí upchlíci před zákonem, po celou dobu vám do uší duní rap a všechny postavy jsou tak in, že z toho div nehulíte marjánku. Tak dávno, dávno před tím tu byl drsnej polda z periferie s tváří ještě drsnějšího Samuela, pořádně nakrknutej na každýho haj***, kterej porušuje zákon nebo, a to ještě víc, má něco proti černejm. Já nejsem rasista, to by mě nikdy ani nenapadlo takhle povrchně soudit lidi, ale ten první styl filmů, co jsem jmenovala, není nic pro mě, asi kvůli té používané hudbě a vizáži, ale Shaft, to už je jinčí kafčo, tady se i já napiju. Abych ale řekla pravdu, ze začátku jsem myslela, že se mi Shaft líbit nebude, a že ani Christian Bale mě nedonutí se dívat celou dobu, ale nakonec mě i Samuel, i ostatní herci, i štáb i všechno přesvědčilo, že ten film je dobrý. Dobrý. A možná trošku lepší než dobrý... Všechny ty dnešní cool filmy by se od Shafta měly hodně co učit. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Christian Bale opět v roli, která mu perfektně sedne! Herecký koncert dvou známých hereckých tvářích a svižná režie akčního specialisty Jehna Singletona, to je asi tak vše, co drží tenhle snímek nad vodou. První pokus o zhlédnutí skončil naprostým selháním po pár minutách, druhá šance již dopadla o poznání lépe. Největším průšvihem je pak samozřejmě zoufalý scénář bez jediného nápadu, který přímočaře jede s pár odchylkami (přepadení, vězení, domluva) až do závěru. Drsnej Shaft se přesto může považovat za povedenou oddychovku, která rychle uteče, a to rozhodně není málo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Předmět A: pevné černošské chodidlo. Předmět B: povislá prdel ksindlu libovolné barvy pleti, ideálně však bílé, finančně zabezpečené a krajně amorální. Princip spočívá v tom, že předmět A nekompromisně kope do předmětu B, přičemž majitel předmětu A má na hlavě kluziště ala Kojak, sprostotou připomíná dlaždiče, co plní špatně zaplacenou zakázku na rekonstrukci Rudého náměstí a při jeho přestřelkách Bůh sestupuje z nebe, aby zastavil kulky. A předmět B? Ten pak pozná středověk.. Symbióza mezi krimi zápletkou, drsnou akcí a žertovnými výstupy příliš nefunguje a představitel Shaftova synovce pro mě není uctívaný lumen, co by vše utáhl jen na svých bedrech.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak pokiaľ by mali všetky otrepané a klišé scenáre aspoň takúto prednosť, akou bol vo filme Samuel L. Jackson a jeho ultra-cool postava Shafta, mali by u mňa tiež úspech. Príbeh totiž nič moc, klasika, ktorá je celkom slušne natočená. Pár prešľapov v scenári, dialógoch, jednoducho zlatý stred. Ten stred ale vyššie posúva práve drsňák Shaft, ktorý sa naozaj s ničím nesere. Všetko je rýchle, rázne a pár momentov aj prekvapí. K týmto patrí aj záver. 75%. ()

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama