Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kniha Nikdykde od Neila Gaimana vznikla současně s tímto seriálem a získala si mnoho fanoušků po celém světe, rovněž tak řadu ocenění. Seriál téměř do přesných detailů pojednává příběh knihy. Mladý Richard Mayhew žije v Londýně už tři roky. Má dobrou práci makléře, přítelkyni, byt a je se svým životem vcelku spokojen. Jednoho dne potká zraněnou dívku, která si říká Dvířka. Pomůže jí a tím se jeho život změní do nesmyslného a bizarního dobrodružství ve světě pod Londýnem... místa, kam normální lidé nevstoupí. Krysy zde mluví, žijí zde nájemní vrazi a podivíni včetně padlého anděla Islingtona samotného. Od prvního dílu je tento poetický příběh velice poutavý a všech šest dílů na sebe přímo navazuje. Seriál nebyl u nás vysílán... ale snad někdy bude. (Hanzman)

(více)

Recenze (71)

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

I když vezmu v potaz starší rok výroby a velmi nízké náklady, neubráním se zklamání. Předloha úžasná, skvěle propracovaná s úžasným dějem i dějištěm, seriálová adaptace slabá, nedotažená, barevná, přesto bezbarvá. Pokud někoho napadne udělat remake, budu se na něj těšit. Tohle nestálo ani za tu námahu udržet oči otevřené. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Jde o, temer do pismene, vernou adaptaci skvele knihy, z ktere se ale paradoxne vytratilo jeji kouzlo. Celych sest dilu je az prilis "televiznich". Reziser zvolil pro vypraveni hlavne detaily a polodetaily, coz znamena, ze si vubec neuzijeme pohled na ten uzasny svet, co vytvoril Gaiman. Kostymy jsou tragicke a kulisy lacine divadelni. Je mi jasne, ze za tim jsou rozpoctove duvody, ale to neni omluva. Ma nejvetsi vytka ale smeruje k praci s prostredim. Londyn zde mel byt dalsi hlavni postava, ale az na par vyjimek se tento serial muze odehravat temer kdekoli, coz je rozhodne spatne. ()

Holubicqa 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem si tu četla komentáře, neočekávala jsem od tohoto seriálu prakticky nic. Knížku jsem četla a bála jsem se, že to bude skutečné zmršení. Ale opak je pravdou. Až na Bestii, kterou jsem si představovala víc hrozivou, jsem byla spokojená se všemi, nejvíc se mi však zamlouval můj oblíbenec, markýz de Carabas. Jinak to mělo spád, herecké výkony optimální, i pár úsměvných momentů by se našlo. Já jsem potěšena :) ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Fantastický příběh Neila Gaimana by si zasloužil....zasloužil...no prostě mnohem víc a líp. Víc prostoru, víc peněz, velký plátno. Knížka je dechberoucí, televizní zpracování je jako obrazový těsnopis. Rozdíl je to jako mezi obrazem a jeho črtou. Vlastně doslova, protože napřed byla tato série a potom (možná trochu zároveň) byla kniha, což je neobvyklý postup, (alespoň pro mě.)___Mám tedy na výběr: hodnotit tuto sérii jako náčrtek tužkou nebo jako hotové dílo, které se předkládá světu. Nebo jako obojí:)) Tak tedy jako hotové dílo je to slabé, chudé, popisné, bez atmosféry. V tomhle formátu s touhle televizní výbavou to možná ani jinak nešlo, nevím. Člověk dostane představu, o co v příběhu jde (tak jako dostane zhruba představu o terénu z mapy) Není tu ovšem prostor pro všechno to hluboce zásadní a znepokojivé, co se v nás vynořuje pomalu, možná i neochotně a co má sílu nás proměnit, nechat dospět, zmoudřet atd. Není tu prostor pro to, co je ZA příběhem, ZA viditelným. Zůstala jen taková příliš rychlá zkratka, taková (výborně archetypální) pohádka na nedělní odpoledne.__ Herecké výkony jsou vesměs dobré, Bakerwell je well, přesně takový ten ňouma, který má potenciál ňoumou přestat být. Dvířka sedí, líbila se mi moc. Nejvíc se mi líbil markýz de Carabas a anděl Islington. Strašní byli oba záporáci Croup a Vandemar - to byla největší slabina celého počinu. Hunter mě zaujala svým bezpohlavním hlasem - ten jsem u ní vnímala zdaleka nejvíc. Londýnská Bestie byla neuvěřitelná. Fakt jsem chvíli nemohla uvěřit, že to tvůrci myslí vážně - že je to takový normální bizon normální velikosti...pche. Celé to působilo jako bojovka (ale to iniciační mystéria často působí), scénky se rychle střídají, je to fofr, občas to působí jako že jsme zrovna chyběli, když se něco důležitýho probíralo a tak lapáme po předkládaném, abychom se stihli orientovat.___Pokud budu dílo hodnotit jako črtu, tak to bude lepší. Děj má švih, spád, ani na chviličku se nenudíte (jak lapáte:)) a pokud tomu dáte čas v sobě doznít a opatříte to vlastní dávkou fantazie, nebudete zklamáni.____Ovšem pokud chcete opravdu hluboký (přehluboký) prožitek, pokud opravdu chcete nasát syrovou atmosféru obrovského a barvitého Podlondýna a nahlídnout do života Rubu, do duší a srdcí tamních obyvatel (pokud něco takového mají :)), pokud se chcete Croupa a Vandemara opravdu bát, pokud chcete cítit smrad kanálů a vším možným čpící Trh, tak si přečtěte knížku. Ta je naprosto geniální a vezme vás za zrcadlo tak mocně, že si nebudete jistí, jestli tam náhodou opravdu nejste a jestli náhodou tamní svět není skutečnější, než ten "náš" zdejší. A pokud se nebojíte jít dál, můžete si začít představovat, že takový Rub je i pod vaším městem. Například Praha takový Rub má...i svoji Bestii:)) A co teprve až se vydáte objevit Rub, který je někde ve vás samých .... tam už jste se naučili chodit ? ;)) ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Kniha Nikdykde patří k mým oblíbeným, takže na seriál jsem byl poměrně zvědavý. Po prvním shlédnutí jsem byl ale pln rozpaků. Seriál nebyl špatný ale měl jakýsi punc "amatéřiny". Po několika týdnech jsem mu dal ještě jednu šanci a prakticky si ho zamiloval. Opravdu doporučuji těm, kterým se nelíbil, zkouknout ho ještě jednou. Croup a Vandemar jsou jaky by si z knihy vypadly, Richard je sympoš a Dvířka hezká, vlemi zvláštní je hudba, na kterou když si zvyknete, nezapomenete. Jen je škoda, že seriál nebyl točenej za větší prachy. Rozhodně by si to zasloužil. TOP 10. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Pro knížky Neila Gaimana mám velkou slabost, ale Nikdykde jsem bohužel nečetla. Jinak seriál má skvělou atmosféru a ty kulisy nejsou zas tak špatný...člověk si na ně časem zvykne. Vandemaar a Croup mi přijdou strašně vtipný, akorat Richard mi tam trochu nesedí. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka spracovania čakal by som viac pompéznosti a lepšej kvality. Na BBC dosť odfláknutý seriál, keď vezmeme v úvahu úspech aký mala knižná predloha v Británii. Gaiman má prudkú fantáziu a v Nikdykde sa ´vyřádil´ docela dosť ale príbeh je zrozumiteľný omnoho viac v knihe ako v seriáli. Tu je to ako s Potterom - síce sa kniha vo väčšine príbehu doslova cituje, detaily, ktoré mimochodom sú na knihe najlepšie, sa vystrihnú a vymažú. Obsadenie je nevýrazné čo sa týka Dvierky, Richarda a Hunter, ktorých som si predstavoval úplne inak ale napríklad Vandemar s Croupom sú tak isto slizkí ako boli v knihe. Rovnakým prekvapením bol markýz de Carabas, ktorého šarm a neodolateľný úsmev väčšinou všetkých prevalcoval. Myslím že by si to zaslúžilo zremakovať do príjemnejšej podoby ako je tento druhotriedny televízny brak. Ale aj tak sa na tom dá dobre pobaviť tak čo. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Úžasná fantazie Neila Gaimana nám nabízí výpravu do světa pod Londýnem, kde se dějí věci... Televizní zpracování je ok, ale popravdě po přečtení knížky jsem, jako spousta jiných, čekala něco mnohem lepšího (možná ve stylu Hvězdného prachu), obzvlášť když to produkovalo BBC, které fakt umí udělat televizní film/minisérii výborně. Přitom herci jsou výborní a režie se taky snaží... ()

skleboun 

všechny recenze uživatele

o co se vlastně jedná? Pod ulicemi Londýna je svět, o kterém se většině lidí nikdy ani nesnilo.Město nestvůr a světců, vrahů a andělů, rytířů v brnění a mladých dívek v černém sametu.To je Londýn lidí, kteří propadli trhlinami. Richard Mayhew je mladý úředník, který se s tímto jiným Londýnem seznámí víc, než je mu milé.Jediný dobrý skutek ho vymrští z jeho klidného a spořádaného života do světa, kde ho čeká zvláštní osud... Možná jsem v hodnocení příliš laskavá, ale tohle prostě můžu, i když je pravda, že mi občas některé věci vadily... ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Knížka zfilmovat nejde. Přesně tohle jsem si říkal, když jsem dočetl, takže jsem byl ve velkém očekávání, jak si s tím poradili v mini-serii. Při čtení fantazie pracuje na plné obrátky a u některých věcí je téměř nemožné si udělat aspoň malou představu. V rámci možností z toho ale vyšel velmi pozoruhodný výsledek, který si zaslouží, byť jen menší, obdiv. Nejvíc mi vadil hnusně červený filtr, který se tam těžce nehodil a dělal z obrazu "maras" - furt a jen červená, kterou z kamery za celou dobu nikdo nesundal. Richard působil až moc "lemplovsky" a Croup s Vandemarem nebyli žádní zabijáci - představoval jsem si někoho drsnějšího (stejně tak do role Islingtona). Jinak se podařilo, jak už jsem řekl, v rámci možností opravdu pozoruhodně převést nezfilmovatelné na plátno.... (Btw, londýnská bestie byla taky docela směšná....) ()

ganjoman 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem zkoukl hned po přečtení knížky. Nevím teda jestli to bylo tím nebo nebo prostě to stálo za starou bačkoru. Stejně tak s komixovou verzí...Tu bych rád viděl znovu zfilmovanou a věřím, že by stála za to. Snad to někdy někoho napadne. ()

maciii 

všechny recenze uživatele

Zvláštní střet brutálních černohumorných scén s naivním a někdy až dětsky vyprávěným příběhem, s ultra levnou výpravou ale příjemnou atmosférou. V samém závěru mi to nakonec celé přišlo až příliš jednoduchoučké. ()

Vorima 

všechny recenze uživatele

Ehm. Gaiman napsal nejdříve scénář k seriálu, ale protože při jeho natáčení bylo množství scén vystřiženo, tak doplněnou verzi vydal jako knihu. To jen pro všechny, kteří to tu tak zasvěceně hodnotí a srovnávají. (tathle informace pochází přímo z knihy ;-) ) K seriálu: Je to výborný seriál, na kterém je ale vidět, že rozpočet nebyl největší a že je to přecijen trochu starší dílo (1996). Přestože tam hrají pro nás neznámí herci, tak hrají skvěle. Doporučuji! (Mimochodem, BBC v roce 2013 nahrálo rozhlasovou verzi plnou hvězdného obsazení, která je vážně skvělá na poslech.) ()

LokiZombie 

všechny recenze uživatele

přijde mi dementní když tu někdo hodnotí knížku, ale co. Bylo to skvělé jak show tak kniha... jen komiks se moc nepovedl ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Já tak nějak nevím. Nechci být zaujatý proti starším filmům, ale tenhle seriál vypadá ještě o 10 let starší než je. Je tam spousta hezkých věcí, britská angličtina potěší sluch, Croup & Vandemar jsou brilantně zahraní, ale prostě mě to zklamalo. Knížka zanechá mnohem silnější dojem a seriál nepřináší nic nového. Dokonce bych se cítil hodně zmatený, kdybych knihu nečetl předem. Takhle se cítím spíš ošizený. ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

bohužel (dík) jsem dříve četl knihu, které bych s přehledem vystřihl hvězd šest, a až dlouho po té jsem se dostal k téhle sérii. nemohu se tedy vyhnout srovnání, které pro filmové zpracování nedopadá nejlépe. slabá výprava, na výjimky ( Carabas, Croup ) slabé obsazení herců. bojové scény ( vlastně nic co tam bylo, se takhle nedá pojmenovat ) nejlepšího bojovníka všech dob k pláči. a tak nám tu zůstává jen samotný příběh, který logicky nemůže mít takový dopad, jako kniha. celkem zklamání.. ()

Oneiros 

všechny recenze uživatele

S televizním rozpočtem toho člověk nikdy moc nenadělá, ale po prvním šoku z napohled "laciného" zpracování příjde rozčarování. Seriál je naprosto věrný předloze, kterou vystihuje nejen v nejmenších detailech, ale i zachycením temné atmosféry a vystižením charakterů postav v podání neznámých, ale přesto výborných herců. Chybičky a výtky se možná najdou, ale není jich dost na to, aby ohrozilo spolehlivě pětihvězdičkové hodnocení. Nářez, pro fanoušky Gaimana dvojnásobný. ()

Vron 

všechny recenze uživatele

Vím, že hodnocení filmů nebo seriálů po přečtení knižní předlohy (i když v tomhle případě těžko nazvat knihu předlohou... a naopak) je vždycky trochu zavádějící, ale zvědavost, jak filmaři ztvárnili vaše představy a obrazy, je silná. A moje představy byly jiné. Především jsem si nepředstavoval takovou míru strojenosti; v mojí hlavě byly charaktery postav o moc hodně přesvědčivější a postavy uměly hrát (pan Croup se stal největším zklamáním, protože z něj měl jít strach, zákeřná a stísňující nejistota a maniakální nepředvídatelnost... a on pak v seriálu působí téměř jako bizarní ztělesnění pozérské přemoudřelosti), představoval jsem si zatuchlost, špínu, stísněnost a tíživost prostor a vůbec celé atmosféry, tmu, hru stínů, obnošené modely zmokvalých, obnošených, vybledlých a kdovíco ještě přepomopézovaných barokních oblečků a krajek na jedné straně a bezdomovská všehochuť pokrytá blátem, špínou i horšími věcmi na druhé (i s konkrétními výjimkami v případě Hunter a především pana Croupa a pana Vandemara, ale co už). Zřejmě bych mohl ještě pokračovat, ale ukončil bych to... proč měli ještě ve druhé polovině devadesátých let filmaři tendenci dělat všechno v upravenosti a dokonalosti? Jak může podzemím Londýna pobíhat markýz téměř ve vyžehlené košili a naleštěných botách bez jediné obyčejné zaschlé kapky bláta na nohavici? Proč byli všichni tak upravení? A tak se stalo, že původní atmosféra, kterou jsem cítil z knihy, se zkazila seriálem, protože najednou jsou londýnské podzemní stoky a tunely metra prostorné a svěží. Mrzí mě, že je tenhle seriál pro mě dnes nekoukatelný, protože Neila Gaimana si jako spisovatele vážím, ale zas mi nikdo nesebere pocit z prvního přečtení románu. Každopádně si myslím, že by nebylo od věci, kdyby se příběhu Neverwhere někdo zas chytl a přetočil ho i třeba v animované podobě (jen ne proboha podle postaviček ze stejnojmenného komiksu!). Dokážete si představit, kdyby si to vzal do rukou někdo jako Tim Burton? Teda otázkou zůstává, jestli někdo podobný vůbec existuje. :) ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Je to vcelku dobré, ale viac sa mi páčil rozhlasový seriál s McAvoyom a spol. Aj napriek tomu je v tomto takmer dvadsaťročnom televíznom kúsku mladá Laura Fraserová dosť roztomilá a Capaldi sa pekne trafil do anjelovej povahy. ()

Reklama

Reklama