Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už ve svém druhém celovečerním filmu projevil režisér Joseph Losey příklon ke společensky angažovaným tématům a snaze prosazovat liberálně levicovou agendu. Mimo zákon se odehrává ve fiktivním kalifornském městě Santa Marta, které se sice honosí sloganem „přátelské město“, ale ve skutečnosti se pod povrchem skrývá mnoho rasově motivované nenávisti. Zcela banální záminka (drobná autonehoda) vede k násilné potyčce a nakonec až nelítostnému pronásledování mladých imigrantů původem z Mexika. Snímek nelítostně vykresluje společenské napětí a ukazuje, jak málo stačí, aby se ze zdánlivě spořádaných občanů stal zfanatizovaný dav. Loseyho odvážný film se v citlivé době pokusil alespoň částečně dát slovo těm, kteří byli zpravidla marginalizováni a utlačováni. Režisér sám brzy pocítil, jaké to je být pronásledován, když se stal obětí honu na sympatizanty s komunismem. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (2)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Rasově zaměřený noir o maloměšťácké komunitě a jejich zášti vůči chudým mexičanům. Žádná atmosféra, průměrný příběh, nezajímavý herci, žádná výjimečná scéna, zkrátka nuda, u které jsem se ještě stihl oholit :-) Rozhodně nečekat další The Well, kde je problematika rasových problémů na malém městě a davové šílenství zobrazeno stokrát lépe. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

V rámci kategórie ("rasovo orientovaný noir" / "spoločensky angažovaný film") spokojnosť. Sfanatizovaným davom a lynčovaním nemôže nepripomenúť The Well (1951) či The Sound of Fury (1950). ()

Reklama

Reklama