Reklama

Reklama

Tichá noc, krvavá noc

  • USA Silent Night, Bloody Night (více)

Obsahy(1)

Pro většinu lidí jsou Vánoce časem klidu, rozjímání a radosti. Ale pro obyvatele malého novoanglického městečka představují zimní svátky především čas vzpomínání na Wilforda Butlera, jehož sebevražda upálením všechny šokovala. Po letech se Wilfordův vnuk Jeffrey rozhodne prodat zděděný dům a navždy se s městem rozloučit. Bývalá léčebna pro mentálně choré však skrývá nejedno hrozivé tajemství a řetězec událostí spojený se šíleným zabijákem může začít.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Nedocenený, ale výborný, atmosférický starý hororík. Zvláštne mesto, sympatická hlavná hrdinka, záhadný vrah a v názve podoba so Silent Night, Deadly Night spôsobili, že som sa napriek očakávaniam "tradičnej" vyvražďovačky nakoniec dočkal úplne iného filmu. Silent Night, Bloody Night je skvele mrazivý a temný kúsok, s prepracovaným dejom a excelentným záverom, aký v hororoch len tak nevidieť. Občas to síce stráca spád a niektoré scénky mohli byť spracované záživnejšie, ale tá atmosféra, napínavosť a občasné gore to vynahrádzajú. Tiež je možno škoda, že len ťažko sa dá zohnať v kvalitnejšej verzii, no na druhej strane aj ten ošumelý vizuál prispel k tomu správnemu dojmu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky bohatý, miestami zvláštne nakrútený horor (ťažko povedať či dobre alebo zle - proste ináč, po svojom) s podmanivým voice-overom hlavnej predstaviteľky, ktorý film otvára a uzatvára. Ale totálne K.O. mu dávajú tupé pohľady hercov, nelogika a dementné dialógy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tajomný horor, ktorého hlavnou devízou nie sú ani tak scenár a sympatickí herci, ale skvelý názov TICHÁ NOC, KRVAVÁ NOC a poctivá, strašidelná atmosféra o tom, že niektoré domy sú prekliate. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

"Silent Night, Bloody Night" byl pro mne opravdu nevšedním zážitkem, pořád říkám že staré 60 a 70's horory a je jedno jestli z Ameriky nebo Itálie mají co do sebe a nebylo k tomu třeba ani hektolitrů krve a explicitního násilí. V tomto případě platí i známé rčení, za málo peněz, hodně muziky. Stačí jen poutavý a napínavý příběh (tajemný dům s pohnutou a temnou historií, obyvatelé malého městečka z nichž každý si nese nějaké to děsivé tajemství z minulosti, a jak se ukazuje tak všichni mají nějakou vazbu na dům rodiny Butlerových, a nakonec i šílený zabiják-maniak), ponurá a děsivá atmosféra, spolu s některými doslova hrůzostrašnými okamžiky (rozsekání sekerou na posteli, líbila se mi ale i stylově natočená děsivá retro část-podle mě vrchol filmu, s mentálně chorými pacienty jako zombíky, odehrávající se ve 30 letech, a střídání černobílých a barevných scén, ty filmu také hodně pomohly a prospěly) a nakonec i docela nečekané rozuzlení. Většina scén z filmu se odehrávala ve tmě, jen s mizerným nasvícením, ale atmosféra by se dala krájet, hodně k tomu napomohl i styl jakým byl film odvyprávěn a samozřejmě i podmanivá hudba. Snímek se dá označit jako proto-slasher, dokonce je dokonce ještě o něco málo starší než vánoční klasika "Black Christmas", která definovala tento subžánr. ps: Někteří tu mluví o kvalitě obrazu (zrnitý a tečkovaný obraz, nějaký ten šum, něco ve stylu grindhouse filmů), mě naopak vůbec nevadil, časem si člověk zvykl, ale hlavně mi zde tak nějak sedl, filmu určitě prospěl, už jen z toho důvodu, že dal filmu takový nostalgický nádech (v němž se celý film nese). Není to klasika, film je i nadále především u nás, málo znám, ale jak se píše na přebalu českého dvd (Filmag-Řiťka video), jde opravdu o polozapomenutý hororový klenot, a s tím já souhlasím, mnoho mladších filmařů, nejen z tohoto filmu, čerpalo inspiraci pro své nejlepší kousky. Takovéto filmy se dnes už prostě netočí. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Občas některé věci v životě nechápu ... Třeba to, že mají všichni plnou pusu keců o prvním průkopnickém slasheru Black Christmas (1974), přitom ve stejném roce vznikl film, který je stejně tak průkopnický a se skutečně úžasným závěrem... "Tichá noc, krvavá noc (1974)" se odehrává také na vánoce, v jednom městečku se dějí divné věci, neznámý vrah zabíjí místní důležité lidi, do toho návštěva záhadného cizince, který se spřátelí s místní dívkou (která je až neuvěřitelně podobná J. L. Curtisové z Halloweenu (1978)). Film má naprosto špičkový scénář!!! Tak úžasnou zápletku a rozuzlení jsem opravdu nečekal. Všechno je nakonec na ruby, ale ne nesmyslně. Má na dobu vzniku překvapivě brutální a krvavé goreefekty!! Výbornou atmosféru a celý závěr v podobě asi 10 minutového flashbacku (vyprávění, jak to všechno bylo) posouvá film někam úplně jinam (výtvarně až noirově/expresionisticky vyjádřené vzpomínky ...). Navíc film nevyužívá jen chladných "slasherských" klišé, ale také klišé o "jedné velké pomstě" a dokonce témata z literatury Edgara Alana Poea, zde myslím konkrétně povídku: "Metoda doktora Téra a profesora Péra". Při čemž jsem jako nadšenec do jeho literatury chrochtal blahem. Film měl akorát smůlu v produkci, nikdy nebyl pořádně remastrován a i na dvd je v otřesné "kinokvalitě". Ale to vůbec nevadí, alespoň ne mě (má to svoji atmosféru...). Průkopnický, atmosférický a odvážný počin!!! Tak z kterých filmů si ten Carpenter vlastně bral inspiraci? Podívejte se a sami zhodnoťte ... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Film má poměrně hezkou atmosféru, ale pointa mi přijde tak nesmyslná, že úplně zničí celý film (kromě toho je klíčová scéna i divně natočená, jako ostatně každá vražda, samé náznaky a zbytek jen odvyprávěn, případně si ho musíme domyslet). ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film, na kterém mě zaujala vynikající atmosféra a především dokonalé vizuální provedení, které může působit trochu amatérsky, či zastarale, ale právě to k celému příběhu svěle sedí. Dalším velkým pozitivem je hudba. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Ztrácí se stopy skrze chlad střepů sněhových, pulzující horkost krve, chladnou těla co žila ještě prve, ticho protíná zlověstný smích. Byl už pokročilý večer, vyhladovělý žaludek zaplňovala asijská polévka, jejíž složení mě v danou chvíli znepokojovalo víc, než kdejaký horor a v přehrávači se pomalu roztáčela Silent Night, Bloody Night. Pohnutá historie starého sídla umocněná podivínskostí malého města a zašlými charaktery jeho obyvatel, uprchlý maniak, ponuré počasí a pomalu se snášející noc. Toť náležité ingredience, které přetavil Theodore Gershuny do (dnes už nanejvýš oldschoolově) atmosférického hororu syceného konstantní porcí napětí při vší poutavosti klasických časů strašidelného řemesla. Vše je podpořeno skličujícím, démonicky prostým hudebním doprovodem Gershona Kingsleyho a mile podivínskou roličkou hororového klasika Johna Carradinea. Navíc vše ještě koření lehce avantgardní, groteskně bizardní pohledy do minulosti, které příjemně doplňují slušně napsaný příběh (vyvedený v celkem překvapivou pointu). Ten však (pro mě) přeci jen poněkud otupovaly nepřístupné, chladné charaktery jednotlivých postav, trochu unylý začátek a přiznejme si, že v případě téhle nahrávky se na její obrazové kvalitě zub času značně podepsal. Rozhodně jí však neubral nic ze znepokojivého, nitro škádlícího kouzla, svébytné temné osobitosti a upřímné strašidelnosti. Trochu neprávem pozapomenutý kousek. [7/10] ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ťažkopádna réžia, herecké výkony a dialógy zabíjajú tento inak skutočne kvalitný horor zo supa mrazivou vianočnou atmosférou. (6/10) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dvadsiateho štvrtého decembra roku 1950 za nevyjasnených okolností tragicky zahynul vo svojej luxusnej vile nenávistný, zatrpknutý, bohatý podnikateľ Wilfred Butler. Po jeho smrti pripadol celý jeho majetok jedinému žijúcemu príbuznému, jeho vnukovi Jeffreymi Butlerovi. Jedinou podmienkou spomenutou v testamente je to, že dom musí zostať v takom stave v akom bol, keď Wilfred umrel. Dlhú dobu v ňom nikto nebýval, bol prázdny. Až po dvadsiatich rokoch príde do mestečka East Willard právnik John Carter a ponúkne mestskej rade, aby vilu odkúpila za výhodnú sumu päťdesiat tisíc dolárov. No práve v tom čase začne v okolí Butlerovho sídla vyčíňať šialený vrah so sekerou. Americký snímok "Tichá noc, krvavá noc" (Silent Night, Bloody Night) je starý, ponurý slasher horror, ktorý natočil v roku 1971 režisér Theodore Gershuny. Je to celkom podarená, silne atmosferická, vianočná vyvražďovačka. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra by sa dala krájať, ale to stereotypné podanie vrátane nevzrušivého herectva ku koncu zabije spomienková dlhočižná pasáž ako z nemého filmu otrasnej kvality ktorá možno pridala na atmosfére no pridala i ubíjajúcu nudu a s rozuzlením sa tiež staviam na stranu odporcov. Bohužiaľ i v sedemdesiatich rokoch vznikali filmy ktorých dobrý nápad a atmosféru zabilo nezáživné spracovanie a celkový dojem pokazila finálna pointa. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Americké "giallo"... esli to vůbec jde. Tajemný pan Butler a jeho velký "osamocený" dům... a brutální vrahounek, který seká, seká a seká... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Já mám prostě tyhle staré slashery rád. Pár postav, malé městečko, skvělá kamera (pohled očima vraha byl jistě inspirací pro budoucí Halloween), pěkná práce sekerou, banda magorů připomínajících sedláky u Chlumce nebo vzbouřené Chody a parádní hudba (Gershon Kingsley). Hudební doprovod je mnohem strašidelnější u starších snímků, kde stačí temné tóny basy, než u řady novodobých. Sníh, noc, hřbitov a rýč v akci. Jednou z nejhezčích scén je asi vydloubnutí oka napůl rozbitou skleničkou (ne sice tak hezké jako u Andaluského psa, ale roztomilé). Mizerná kvalita obrazu je zčásti vyvážena obstojným dabingem. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mizerne nakrútená báchorka s otrasnými hercami, ktorá by zapadla prachom nebyť toho rozkošného názvu. Je to hrozná nuda a z polospánku človeka vytiahne len záverečný flashback podfarbený Tichou nocou. ()

Ruut odpad!

všechny recenze uživatele

Za příšerné technické provedení disku od řitkavideo. A samotný film taky není žádný skvost. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Luxusní slasher s promakaným dějem. Kde finální rozzuzlení je třešničkou na dortu. Komu nevadí rok vzniku a s tím spojená zhoršená kvalita obrazu - určitě doporučuju. Stará škola je stará škola. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapen, jak vysoké hodnocení si zde Tichá noc, krvavá noc ještě drží. Já tenhle hororový snímek vidím jako dosti (pod)průměrnou podívanou. Děj je z dnešního pohledu vcelku nezajímavý a realizace je dost levná a nikterak originální. Dialogy jsou totálně o ničem a dlouhé nic neříkající scény nudí dostatečně na to, abych nedal víc než dvě hvězdy. A to je ode mě ještě dost velkorysé. Jediná zajímavá věc na tomhle filmu je vedlejší role klasického Johna Carradina, který se ale stejně na scéně moc neobjeví. Za finále by scénárista zasloužil facku. Vážně nic moc, čekal jsem to lepší. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Je tu pár nejasností, či vznikol najprv BLACK CHRISTMAS alebo Tichá noc, krvavá noc. Ale aj bez slasherového prvenstva si tento filmík zaslúži vašu pozornosť. Je lepší (menej nudný) ako Čierne Vianoce a má pár magických scén. Scenár je jeden veľký guláš (postavy pobehujú sem a tam), ale ide tu (aj) o maniaka, ktorý utečie zo sanatória a rozhodne sa vrátiť domov (:-)). Svojim spôsobom okúzľujúci začiatok subžánru vyvražďovačky... ()

Reklama

Reklama