Reklama

Reklama

Johannes Kepler – Dobyvatel nebes

(TV film)
  • Německo Johannes Kepler - Der Himmelsstürmer (více)

Obsahy(1)

Svými objevy zákonů o pohybu vesmírných těles Johannes Kepler zcela změnil způsob našeho uvažování o vesmíru a čase, zároveň tím položil základy moderní vědě. V jeho vlastním životě však byly jeho vědecké úspěchy doprovázeny četnými ranami osudu, útrapami a strádáním. Jeho příběh je dramatem bezmála shakespearovských rozměrů, plným intrik a vášní, dramatem, které vedle pozadí Keplerových objevů vyjevuje i stav a uvažování evropské společnosti na počátku 17. století. Příběh začíná v roce 1600, kdy třicetiletý astronom Kepler přichází jako náboženský uprchlík s rodinou do Prahy – protože se odmítl vzdát své luteránské víry, musel odejít z Rakouska. Tycho de Brahe, císařský dvorní matematik, tehdy pozval Keplera do Prahy, aby s ním spolupracoval. Vzniklo tak plodné spojenectví, které vedlo k položení základů moderní astronomie, ale byla to rovněž srážka dvou rozdílných charakterů – dramatický vztah plný soupeření a nevraživosti... Koprodukční dokudrama režiséra Christiana Twenteho vyjevuje Keplerovo slavné působení v rudolfínské Praze jako život v permanentním stavu dílčí nouze a ohrožení. Film je kombinací působivých hraných scén a dokumentárních pasáží, které umožňují hlouběji porozumět historickému kontextu Keplerových velkých objevů a jejich významu pro tehdejší společnost i dnešní vědu. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nabralo smer urobiť z toho polodokument a polofilm, inak to mohlo mať plnú hodnotu. Kepler, ktorého spisy patria medzi 10 najdôležitejších vedeckých dokumentov v histórii, si zaslúži viac z hľadiska filmového, tam by šlo natočiť kľudne zaujímavý TV seriál na pár častí spolu s Tycho de Brahem. Na druhej strane tie vsuvky rozprávača resp. rôznych vedcov na dovysvetlenie deja sú samozrejme dobré, ale narúšajú dojem toho, že divák pozerá akoby film. Tento formát sa nejak v poslednom čase stále viac presadzuje, hoci nie vždy to je správna voľba. V tomto prevedení to nebolo celkom dokonalé, ale 70% určite a tak zvýšim na 4 hviezdy. Vzhľadom na tému nemusí ale zaujať každého. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poměrně tendenční dokument, který nenabídne víc, než si přečtete ve Wikipedii, s pár modernistickými pohledy na ten fuj fuj temný středověk a fuj fuj středověké myšlení, kde držiteli pochodně skvělé budoucnosti jsou jedině protestanté. Snad proto je Keplerova katolická manželka vykreslena v dokumentu jako pěkná semetrika. Aby se to však vyvážilo, vestřižené promluvy o moderních objevech mají v dokumentu pouze a jen ženy, které žel opět neřeknou nic objevného ani světoborného, co by člověk, trochu se Keplerem vzdáleně zabývající, nevěděl. Škoda, že se jedna část tohoto hraného dokumentu nevěnovala více a do hloubky jeho horoskopům, což je samo o sobě také velmi zajímavé téma. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Tři hřeby do hrobu dokumentární filmografe 21. století: • hraný dokument • vysvětlování historických událostí a myšlenek soudobým pohledem • vkládání vlastních smyšlenek do hlavy popisovaných lidí a úplně nových, nikdy se neudavších a trýznivě banálních doprovodných událostí do jejich životů. K tomu se ve veledílech tohoto střihu často sklouzne do informační hodnoty vhodné pouze pro základní školy, jejíž žáci ale nejsou primární cílovou skupinou, a dokument se proloží přihlouplými, románovými dialogy. V tom posledně jmenovaném Johanes Kepler – Dobyvatel nebes skutečně exceluje ;) Aneb jak ztratit čas, který mohl být využit efektivně a příjemně a divák se mohl mnohem více dozvědět. ()

Reklama

Reklama