Reklama

Reklama

Recenze (9)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

K hodnocení přistupuju neutrálně, je to samozřejmě hovadina, ale je to taky zajímavé sledovat, jakou měli Amíci představu o Protektorátu. O samotném provedení atentátu se nemá vůbec cenu bavit, ale na tomto snímku je vidět, jaký měl atentát a vypálení Lidic (a Ležáků) celosvětovou odezvu už v dané době. ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

Cechy ...Heydrichiada .. zabavne ..... :-O !!...Douglas Sirk upušťa od verneho zachytenia priebehu atentatu ..a vlastne zaujimave na tom je ze rok po smrti Heydricha na to este nemal k dispozícii ani presne verifikovane historicke podklady...a zdroje .( samopal sa sice nezasekol ..ale popravde zauradoval granat ).pravda a spravodlivosť na Europskom kontinente ma este inu podobu a s premiestnovanim ..dokazneho materialu je to trochu tazsie..na rozdiel od jej chapania reality a spravodlivosti v US .ktore ako jedno z mala miest na svete maju moznost tieto udalosti zachytit na filmovy pas po svojom. po atentate nasledovali represalie v podobe lidickeho massacru..na to sa reziser zameral ..../ kto chce vidiet a pocut česku hymnu odspievanu v anglictine ..pred popravou .... nech si pozrie koniec filmu ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

První snímek, který zachycuje atentát na Heydricha a zničení Lidic. Je to ve všech ohledech historicky nepřesné, což je pochopitelné, protože Američané se nemohli dostat k informacím, je to rovněž ve všech ohledech protiněmecká a protiválečná propaganda, což vůbec nevadí a vzhledem k době vzniku a hrůze skutečné události, kterou se snímek inspiroval, je to vlastně i na místě. __ Dějově to zase úplně nijak zábavné nebo strhující není, s čímž jsem počítal. Postavy také nijak zvlášť nezaujmou, snad až na úchylného Heydricha v podání skvělého Johna Carradina. Dějové SPOILERy: No a co se příběhu týče, tak tu máme hlavního atentátníka Vávru, který je původem z Lidic a na začátku válku uprchl do Anglie a přidal se tam k armádě. Za to jsou jeho rodiče posláni do koncentráku. V úvodu filmu se Vávra vrací do Lidic a začíná tam organizovat odboj. Heydrich si zatím úřaduje v Praze, šikanuje univerzitní studenty, které nechá všechny poslat na ruskou frontu (muže na práci a dívky jako obveselení pro vojáky - což jednu dívku z Lidic dovede k sebevraždě). V Lidicích je dosazený nacistický starosta. Obyvatelé Lidic mezitím uspořádají náboženské procesí, které jim ale náhodně projíždějící Heydrich překazí. otře si holínky posvátným rouchem a nechá zastřelit kněze. K samotnému atentátu dochází druhý den, kdy se Heydrich vrací z Kladna přes Lidice do Prahy. Zastřelí ho Vávra ve spolupráci se svou snoubenkou a jejím otcem, který původně odboj proti nacistům neschvaloval, ale po smrti kněze změnil názor. Heydrichova smrt pak vede k popravě všech dospělých mužů u kostelní zdi a deportaci žen do koncentráků a dětí na převýchovu. Všichni lidičtí jsou zkoseni najednou kulometem a za zpěvu anglické verze písně Kde domov můj (Zde tedy Where is my home). Konec SPOILERů. I přes velkou nepřesnost a studiovovst typickou pro většinu amerických snímků té doby a anglicky zpívanou hymnu je závěr tohoto snímku velice působivý, stejně jako bylo zničení Lidic působivé v pozdějším filmu z roku 2011. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

No nazdar a to malo byť čo? To nie je film o niečom, to je film o skutočnej udalosti a tak je predpoklad, že sa bude aspoň čiastočne držať faktov. Pochopiteľne, že ide o rok 1943 a tak množstvo údajov ešte nebolo úplne známych. Tento film sa zameral na Lidice. Obdobný film z dielne Američanov, taktiež zameraný na atentát na Heydricha bol I kati umierajú, 1943 a to je úplne rovnaký film plný historických nezmyslov, ale témou tohto filmu bola hranica strachu, ktorá v Prahe po atentáte nastala. Takže ostaneme presa len pri krásnom Seqvencovom „Atentáte“ ktorý bol historický oproti tomuto filmu svetové dielo. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak je to film určený pro rychlou spotřebu. Dobrodružný příběh s přidanou hodnotou protinacistické agitace. O Lidicích mohli v té době v Americe vědět jen to, že byly vypáleny, muži postříleni, ženy s dětmi odvezeny do koncetráku. Takže rychle spíchli jakýž takýž příběh, který měl ukázat nacistickou krutost. No, Heydrich je zde takový cynický a ironický záporák, že by hnedle mohl hrát v Tarantinových Hanebných parchantech. A konec je dobově vypjatě patetický, ale nepostrádá působivosti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ako dobre pise fragre, film je len hollywoodskou rychlospotrebnou anti nazi propagandou. U mna najslabsi antinacisticky film, spolu s I escaped from the Gestapo 1943 : 65 % ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Where is my home! Where is my home! Tak sem se zase po čase zasmál . Tento americký film si za předlohu bere okupované česko. Konečný obraz spíš vypadá jako by česko bylo někde na balkáně. I ty postavy absolutně neodpovídají českým charakterům. Atentát na Heindricha je samozřejmě totálně historický nepřesný, ale to bych neviděl jako problém, neboť v té době určitě v americe moc informací o československém atentátu na tohoto kata moc nebylo, a tak to pro američana vyznívá trochu jako drobnost. Avšak pro člověka žijícího v česku, to je jako pěst na oko. Herecké výkony byly dost mizerné a jak již jsem psal, scénář byl taky dost o ničem. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zajímavá představa Američanů o Protektorátu.Heydrich zastřelen v lese a auto sjede ze srázu -:)...Nic moc. ()

Keiniku 

všechny recenze uživatele

Uuugh, tohle byl příšerný film. Příšerný v tom nejlepším slova smyslu. Čert vzal, že to tak úplně nebylo, na rok po atentátu je to dost dobré. Celé Lidice a všichni jejich obyvatelé mě dokonale fascinovali, jak to všechno mluvilo anglicky, ten začátek, anglicky zpívaná česká hymna na konci (mimochodem zní mnohem líp než v češtině...ne, nejsem patriot, já vím)...Carradinův hubený Heydrich je tak odporný nácek, že byste se ho nedotkli ani desetimetrovou tyčí, a stejně vás ve své posledné scéně docela dostane...V určitých momentech jsem zírala s otevřenou pusou, kdo mohl mít nervy na to natočit tak krutou scénu (návrat otce), jinde jsem jenom pokyvovala hlavou a "no jistě, přesně to se od toho zku...zlého muže dalo čekat...". Ne, vážně, tohle bylo dost hustý. (Jenom mi vrtá hlavou, proč byl Himmler tak kulatý.) ()

Reklama

Reklama