Reklama

Reklama

Legendy pop-rocku

(seriál)
  • Velká Británie Legends
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 1987, 5x39-62 min

Obsahy(1)

1. The Smiths: V roce 1982 založili Morrissey a Johnny Marr v Manchesteru The Smiths. Šli však jinou cestou, než která byla tehdy vedena firmou Factory, pod kterou vydávali např. Joy Division, New Order a svou tvorbou se vrátili do první poloviny 60. let – k jednoduchosti a srozumitelnosti. Proto byl první singl se skladbami „Hand In Glove“ a „Handsome Devil“ tak úspěšný. The Smiths se na nich spolehli jen na zvuk kytar a bicích, místy na varhany nebo klavír. Rozhodujícím momentem je vydání druhého singlu „This Charming Man“, který pojednává o intimním přátelství Jeana Maraise a Jeana Cocteaua. Morrissey je ovlivněn a okouzlen velkými estéty jako Oscar Wilde či právě Cocteau, ale na druhé straně je také fascinován odvrácenou tváří života. Též mu je blízká poetika filmů anglických režisérů z padesátých a šedesátých let.
2. Jimi Hendrix: Jimi Hendrix (James Marshall Hendrix), se narodil v roce 1942 v Seattlu. Byl napůl černoch a napůl indián. Na kytaru začal hrát ve svých 12 letech, a to převážně blues. Již během vojenské služby se setkal s baskytaristou Billy Coxem. V roce 1961 hrál ve skupině Imperials. Po propuštění z armády se usazuje v New Yorku, kde spolupracuje se soulovým zpěvákem Curtisem Knightem. V roce 1965 zakládá vlastní kapelu Jimi James & The Blue Flames. V New Yorku ho objevuje manažer Chas Chandler a Jimi s ním v roce 1965 odjíždí do Londýna. Tam spolu se dvěma spoluhráči – Mitchem Mitchelem a Noelem Reddingem – zakládá kapelu Jimi Hendrix Experience. Jejich první vystoupení se odehrálo v Pařížské Olympii. V prosinci vychází první singl s cover verzí písně Hey Joe. Skupina má překvapivý úspěch. V roce 1967 se vydávají na první turné po Británii. Následují dva další hity – Purple Haze a Wind Cries Mary – a skupina vydává své debutové album Are You Experienced? V létě Jimi vystupuje na americkém pop-festivalu v Monterey a v prosinci vychází další úspěšné album Axis: Bold As Love. Největšího úspěchu na americkém žebříčku dosahuje albem Electric Ladyland. Na konci roku 1968 se skupina rozchází. V létě začíná Hendrix spolupracovat s Budy Milesem (bicí) a Billy Coxem (baskytara). V srpnu 1969 Hendrix vystupuje na festivalu ve Woodstocku se skupinou Electric Sky Church. Na přelomu let 1969 a 1970 absolvuje Hendrix, Miles a Cox pod názvem Band Of Gypsys koncerty ve Fillmore East. Buddy Miles ale brzy odchází a skupina se přejmenovává zpět na Jimi Hendrix Experience. 19. září 1970 Jimi Hendrix v Londýně v sedmadvaceti letech umírá, na jeho smrti má podstatný podíl dlouhodobá drogová závislost.
3. Eric Clapton: Clapton patří k nejlepším žijícím bluesovým a rockovým kytaristům. Třikrát byl uveden do rock’n’rollové síně slávy. Získal osmnáct cen Grammy, celosvětově prodal více než sto milionů desek a vysloužil si přezdívku „Slowhand“. Vyniká virtuózní hrou, výjimečnou profesionalitou a repertoárem, propojujícím kantilenové balady a blues s příměsí inteligentního popu.
4. David Bowie: Vlastním jménem David Robert Jones. David Bowie (1947–2016), britský rockový multiinstrumentalista, hudební skladatel, filmový herec, producent a designér.
5. Sting: Gordon Matthew Sumner (roč. 1951), který podle svého černožlutého trička dostal přezdívku Sting, opustil jazzrockové combo Last Exit v lednu 1977 a vzápětí v Londýně spoluzaložil legendární rockové trio The Police. V té době se objevil i ve svých prvních filmových rolích Quadrophenia (1978), Artemis (1981), Radio On (1980), Secret Police – Man’s Other Ball (1981), Dune (1984). Jeho progresivní smýšlení se projevilo účastí na turné Human Right’s Now! a na mnoha projektech zabývajících se ochranou životního prostředí. V roce 1987 založil vlastní vydavatelství Pangaea. V roce 1989 hraje ve Washingtonu v divadelní hře Třígrošová opera. Spolupracoval s dvorním aranžérem Milese Davise, s Gilem Evansem, a se saxofonistou Branfordem Marsalisem. Vyznavač jógy, vegetariánství a deštných pralesů. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Za díl o Stingovi. 1) Sting nedělá hudbu mého srdce, ale je zajímavé a poučné poslechnout si jeho názory._____ 2) Navíc skvěle vypadá._____ 3) V průřezu jeho melodiemi je cítit, jak stárne, stává se moudřejším, zkušenějším, má více, co říci. V době natáčení snímku mu bylo 45 let (tento díl vznikl v roce 1996). ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Rok výroby 2018? No, tak to je trochu vedle, jenom asi o 30 let... -------- V titulcích (všech pěti dílů) seriálu uvedeno: český název Legendy pop rocku; jednotlivé epizody: Eric Clapton (režie Chris Hunt, rok výroby 1987) ****, The Smiths (Tony Knox, 1987) ***, Jimi Hendrix (Barnaby Thompson, Tom McGuinnes, 1989) ***, Sting (Christopher Walker, 1996) ****, Změny. Bowie v padesáti (Alan Yentob, 1997) ****. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama