Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (104)

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv vzdálená země, i když rozdílná mentalita, přesto se všude nacházejí lidé se svými osudy, láskami a trápením, a je pouze a jen na nich jak příjmou někoho jiného než jsou oni. Tak by se možná dal popsat příběh britského námořníka v holandských službách, který uvízl v exotickém Japonsku. Jen silný, přizpůsobivý a čistý člověk zde mohl přežít. Jedna z mála rolí, kde mi R.Chamberlein zas až tak nevadil - hezký seriál za slušné 4. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Chamberlainova postava se dostává do kontaktu s Evropany, kteří v Japonsku žijí, ale skutečné spřízněné duše najde mezi Japonci. Jeho ochráncem se stává lord Toranaga v podání legendárního Toshirô Mifuneho. Legendární Japonec (původem však narozen v Číně), který se proslavil především spoluprací s neméně legendárním režisérem Akirou Kurosawou. Seriál stojí na Chamberlainovi, ale ve chvíli, kdy se na scéně objeví Mifune, jako kdyby skutečně přišel sám šógun. Je nesmírně aristokratický a má neskutečné charisma. Dokáže si každou scénu ukrást pro sebe. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/07/sogun-miniserie-1980-90.html ()

Reklama

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Čembrlejn sympaťák ... některé Japonky moc hezké a roztomilé ... vedle toho spoustu nesympatických držek ... nechtěl bych tam ztroskotat ... ani za nic ... seriál je vykreslil jako úplná hovada ... dějově docela nuda ... zkouknuto pro srovnání s novým remakem 2024 ... který je i po stránce dějově na tom mnohem lépe ... vzhledem ke stáří však odpuštěno ... na zabití času ok ... ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Seriál bol natočený podľa rovnomenného románu Jamesa Clavella. Po stáročia bolo Japonsko pre všetkých len legendou. Potom ale Portugalci objavili cestu Pacifikom a roky ju držali v tajnosti. Až kým ju nenašiel i lodivod John Blackthorne. Velil holandskej lodi, ktorá stroskotala pri japonskom pobreží. Mini-seriál zobrazuje život v stredovekom Japonsku so všetkou jeho drsnou krásou, životom a zákonmi nepochopiteľnými pre Európana. Žilo sa tu jednoducho podľa iných pravidiel. Hoci bol Blackthorne niektorými zvyklosťami pobúrený, nesmieme zabúdať, že prišiel z Európy 16. storočia, kde sa diali poriadne divné veci. Navzájom sa však tieto rôzne kultúry považovali za opice a krvilačných divochov, či barbarov. Chamberlaina ako herca nemám moc v láske, musím však uznať, že rola lodivoda mu sadla a v jeho úlohe si neviem predstaviť nikoho iného. Seriál je miestami zdĺhavý a mnoho obrazov by sa dalo vypustiť. Vznikla aj zostrihaná verzia, ktorá išla v našich kinách ako film pod názvom "Zajatec japonských ostrovov". Pri svojej dĺžke však neobsahuje niektoré dôležitejšie scény, čím vznikajú medzery a nelogickosti. ()

CerKar 

všechny recenze uživatele

Nádherně zpracovaná milovaná předloha. Jelikož je tomu již nějaký pátek, co jsem Clavellovu knihu četl, nemůžu být typický škarohlíd prohlašující, že "tohle přece zfilmovaný bejt nemůže". Osmihodinová minisérie nebyla omezena formátem celovečerního filmu a tak vás Jerry London prostě zatáhne do Japonska přelomu 16. a 17. století a pohled je to vskutku detailní, náderný, skvělý ... Jinak bych asi těžko zvládl devítihodinový maraton :o) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Aby se diváci lépe vžili do Blackthorneovi situace, nebyl použit dabing ani titulky. Když hlavní hrdina nerozuměl, nerozuměl ani divák. (Terva)
  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)
  • Niekoľko týždňov pred premiérou seriálu ho v snahe zvýšiť záujem verejnosti vyšli herci oblečení v samurajských odevoch spropagovať do ulíc New Yorku, zatiaľ čo v prístave kotvila replika lode Erazmus. (Dr.Cilka)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama