Reklama

Reklama

Magalhãesova plavba kolem světa

(TV film)
  • Německo Terra X: Magellans Reise um die Erde - Das Abenteuer der ersten Weltumsegelung (více)
Německo, 2020, 45 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Mořeplavec Fernão de Magalhães se v září 1519 vydal na výpravu, která měla jednou provždy změnit lidské chápání světa... Podobně jako Kryštof Kolumbus věřil Fernao de Magalhaes v existenci západní námořní trasy do Asie. Ta měla výrazně zkrátit cestu k východoasijským Ostrovům koření. Hřebíček a muškátový oříšek patřily počátkem 16. století v Evropě k žádanému zboží a vyvažovaly se drahými kovy. Navíc když se slavnému mořeplavci dostal do ruky dopis jeho přítele Francesca Serrana, v němž vychvaloval bohatství a krásu ostrovů Tidore a Ternate, rozhodl se Magalhaes svého kolegu napodobit, nicméně pro svou odvážnou plavbu nenašel v rodném Portugalsku odpovídající finanční podporu. Obrátil se tedy na španělského krále, který svolil a nechal vypravit pět lodí s více než 200 námořníky. Přestože většina mužů plavbu nepřežila, včetně samotného cestu Magalhaes, který nespatřil ani vysněné ostrovy, Evropané ji považovali za veleúspěšnou. Sebastiano Elcano, jenž za mnohem slavnějšího kapitána plavbu dokončil, a tedy jako první námořník se zbylými 17 muži obeplul svět, však záhy upadl v zapomnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkně , stručně vykreslená cesta tohoto mořeplavce. Zvrat je až v závěru a týká se nebohého Elcana., který sice jako první obeplul svět, ale nebyl na internetu, aby zde rozšiřoval své selfíčko a nikdo o něm dodnes neví. Na Wikipedii je to převyprávěno takto: Garcia Jofre de Loaisa (1485 Španělsko - 30. července 1526 Tichý oceán) také Loaysa, byl španělský mořeplavec. V červenci roku 1525 byl vyslán se sedmi loděmi, aby opakoval plavbu Fernanda Magellana. Na cestu se s ním vydal také Juan Sebastián Elcano, mořeplavec, který jako první v roce 1522 dokončil plavbu kolem světa. I tentokrát Elcano zastával funkci hlavního navigátora. Loaisa se vydal západním směrem. Po proplutí Magellanova průlivu bylo loďstvo v bouři rozptýleno, některé lodě ztroskotaly. Jedna loď plula na sever do Mexika podél Jihoamerického pobřeží, čímž byl určen rozsah tohoto kontinentu, o němž se domnívali, že se táhne mnohem víc na západ. Plavbu přes Tichý oceán dokončila jen Loaisova loď, která objevila ostrov Taona v Marshallových ostrovech a přes Mariany (Landrony) a Mindanao se 1. ledna 1527 dostala k ostrovu Tidore na Molukách. Sám Loaisa však už s nimi nebyl, zemřel krátce po překročení rovníku. Zbytek posádky byl na Tidore zajat Portugalci. Vysvobodil je až španělský mořeplavec a bratranec Hernána Cortése Álvaro de Saavedra Céron. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Škoda tých moderných vstupov, radšej by som dokument videl čisto historický s popisom, obrázkami a ilustračnými zábermi. 15. a 16. storočie je obdobím obrovských prevratov. Magalhaes operoval na pozadí udalostí, ktoré menili svet, vrátane Luthera či Koperníka. Dosiahol ale tak veľa to len pre "blbé" korenie, ktoré bolo vtedy najdrahšou komoditou na svete. Prešiel vyše 60 000 míľ., aby sa už živý nevrátil. A predsa sa stal nesmrteľným. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavé zatoulat se do míst, která tehdejší námořníci s obdivem prozkoumávali. Ráda jsem poznala i Sebastiana Elcana o jehož existenci jsem doposud neměla ani ponětí. ()

Reklama

Reklama