Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byla to krutá náhoda, jež si zahrála podivnou hru s lidskými životy dvou lidí, kteří se neznali, ale něco je spojuje. Lehkovážný, bohatý playboy Bob Merrick je zachráněn před utonutím v okamžiku, když nesobecký a obětavý dr. Wayne Phillips umírá po autonehodě. Zůstává po něm vděčný tým spolupracovníků nemocnice, kterou dosud vedl, a krásná vdova Helena Phillipsová. Právě ona neobyčejně silně zaujme nevypočítavého Merricka, s nímž přitom nechce mít nic společného… Divácky působivé drama, plné zášti, lásky a touhy po toleranci, natočil americký režisér Douglas Sirk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Disk 

všechny recenze uživatele

Dnešní divák, který si dopředu nezjistí, co točil Douglas Sirk, musí být z jeho melodramat nemile zaskočen. Děj Nádherné posedlosti by si dnes těžko někdo dovolil zrealizovat do celovečerního snímku, a pokud ano, vyklubala by se z toho srágora a la Rosamunde Pilcher. Zvláštním způsobem jeho filmy fungují... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nádhernú posadnutosť treba hdnotiť v kontexte svojej doby a žánrových pravidiel melodrámy. V týchto ohľadoch sa jedná o nadpriemerný film, ktorému scenárista venoval dosť pozornosti na to, aby sme v jeho priebehu nevedeli, kam sa príbeh dostane o desať minút. Nádherná posadnutosť nie je vyjadrením milostnej túžby hlavných hrdinov, ale označením posadnutosti človeka pomáhať druhým. Táto myšlienka je síce vo filme viackrát spomenutá, ale nemal som pocit, že by nám ju režisér otrepával o hlavu. Rock Hudson predstavuje postavu, ktorá prekoná výrazný osobnostný posun a nie nadarmo je na začiatku príbehu spomenutý Ježiš. V úlohe jeho partnerky si viem predstaviť skôr Jean Simmons, ako síce sympatickú, ale trochu tuctovú Jane Wyman. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyla Pytlákova schovanka natočena pět let před Nádhernou posedlostí, člověk by si řekl, že byla jednou z inspirací Friče a Nového. Proti české produkci tohoto typu je natočena ovšem mnohem zajímavěji, přesto proti takovému Psané ve větru ji chybí více kritičtější osten a nabízí mnohem méně temných proudů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„ Veľkolepá posadnutosť ” niekomu nezištne (vy)pomáhať v nepriazni osudu. Určite to sami poznáte. Akákoľvek nehoda sa stane veľmi rýchlo, ak si o ňu zároveň aj sám niekto koleduje. A zase trebárs na druhom konci jazera potrebuje voľakto úplne iný pomoc, ktorý dostal infarkt na móle. Čiže, takmer v rovnaký moment, sa udejú dve, vyhrotené situácie. Tak najprv namyslený švihák Bob Merrick sa extrémne svižne preháňa na svojom vysokorýchlostnom člne, červenej farby, značky G-2 Hurricane IV, až sa totálne vykoľají, ako vlak z trate, totiž postihla ho nebezpečne vypadajúca havária, kedy je na tom vskutku naozaj dosť bledo, že nebyť zrovna resuscitátor k dispozícii, mohol by skončiť až na samý psí tridsiatok, pričom tento "oživovací zázrak" , bezprostredne práve teraz vyžaduje i Dr. Wayne "CHIRURG" Phillips, ktorý inak pracuje pre brightwoodsku nemocnicu, kde sa bohužiaľ záchranári ponáhľali k prvému, roztržitému pánovi s vysokým egom už na pohľad. Summa summarum: „Očividne prežil iba ten, ktorý si to vôbec nezaslúžil” ? Medzitým pozorujem nič netušiace, ženské postavy, idúce v aute, keď jednou z nich je i "novopečená" manželka už nebožtíka Dr. Phillipsa, Helen, kde tou druhou je taktiež aj jeho dcéra Joyce. Vysmiate, v pozitívnej nálade sa pripravujú na večierok, na ktorý už nikdy nedorazia v citovanej zostave. Od tohto okamihu sa im zrútil celý svet... Toto všetko sa udeje v úvodných, desiatich minútach, keď už ďalší vývoj udalostí, by som nerád prezrádzal, pretože by som vyzradil hlavnú POINTU, ktorá je tak vyšperkovaná, až sa stáva automaticky neuveriteľnou, a predsa stráviteľnou. / Postava Dr. Phillipsa je maximálne záhadnou, lebo ho nikdy neuvidím na vlastné oči, iba sa o ňom neustále hovorí, že ani jediný portrét s ním vidieť absolútne nehrozí, ani na (mikro)stotinu ho nezazriem, a tým je kompletne obalená rúškom tajomstva, podobne ako v detektívnom seriáli Columbo, kde by ste márne čakali na poručíkovu ženu. I keď by sa medzi sebou trošku bili: mŕtvy/živá. Ešte Rebecca, Alfreda Hitchocka, je na tom navlas rovnako. Režisér Sirk je povestný svojimi melodramatickými počinmi, keď tentokrát ide rôznymi kľučkami na vec, až to ani neočákavate. Daný časový úsek sledujete filmovú tragédiu, ktorú čochviľa obráti naruby, že už ani nemohlo byť ešte horšie, než vôbec je, ak to tak môžem nazvať ? Scenáristicky ide o emotívnu bombu, ktorá môže kľudne vybuchnúť ? Miestami naivné. Ako celok - isto obstojí, ako sa mi ani nesnívalo ! ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Začátek s řádícím a chlastajícím Rockem Hudsonem je výborný, směrem ke konci ale film upadá do čím dál větší naivity a melodramatičnosti (což samozřejmě není chyba melodramatu, ale mě to moc po chuti není :). Sirkova režie je čistá a přesná, technicolorová kamera je hezká, stejně tak hudba. Jane Wyman bohužel jako femme fatale opravdu příliš nefunguje a tudíž se stává Hudsonovo chování nelogickým i na poměry amerických filmů z 50. let. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ja tým Sirkovym melodrámam s Rockom Hudsonom nemôžem prísť na chuť. Len kvalitnejšie natočená Rosamunde Pilcherová. A Jane Wyman s tým otrasným účesom... ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nádherná posedlost je zdánlivě postavená na sérii náhod, jejichž provázanost ale vytváří pevně sevřenou strukturu a jednoduchou dedukcí by se už po 20 minutách dal uhádnout celý děj. Tahle ucelenost může působit klišovitě, v nablýskaném melodramatickém světě Douglase Sirka plném barevně sladěné výpravy a pečlivých kamerových kompozic vypadá naivně upřímně i přirozeně zároveň. Slabší 4*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Cely film je postaveny na serii nahod, ktore spolu zdanlivo nesuvisia .. ale len zdanlivo. Roka Hadsna naznasam a prism mam zurivy odpor k jeho odpornym, prersladenym komediam. Fuj, mnohe z nich su tak sladke -az su odporne. Toto je len taka odlahcena spolocenska konzervacka - riesia sa tam hlavne kadejake ludske emocie, dejova linia ani poriadne nejestvuje : 42 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opravdové romantické drama z 50.let s velmi charistmatickým hercem, který si film ukradne jen pro sebe. Líbil se mi jeho rozvoj postavy, od namyšleného frajírka po velmi kultivovaného doktora a co ho změnilo? No přece láska, jak to tak bývá ve všech filmech. Jane Wyman, vůbec netuším co si o téhle blondýnce mám myslet. Rozhodně bych si jí nevybrala do takového filmu jako hlavní a ústřední ženskou postavu, protože (omlouvám se) ona není vůbec hezká, vůbec to není žena, do které by se zamiloval každý chlap, za kterou by se každý otočil. Marilyn Monroe by se do té role možná hodila daleko vice. Jane Wyman prostě není herečka, do které by se divák zamiloval, naopak občas mi byla I protivná. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tahle padesatkova barevnost se mnou zatim nic nedela, preferuju cb. Film je pekna scenaristicka divocina a nejlepe by zapadal do kategorie "romanticky" nebo "melodrama". A protoze ani Jane Wyman neni zadna extra trida, davam prumerne hodnoceni. .. Treba tomu casem prijdu na chut, ale v soucasnosti to vidim takto. ()

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Trpěla jsem – strašně. Chvíli jsem přemýšlela, jestli si v sebeobraně nevyškrábat oči, ale Sirk by podobný extrém jistě považoval za poctu svému filmu... Většina hollywoodských melodramat má vedle Magnificent Obsession grády asi jako sunárek a pokud jde o vašeho prvního Sirka (v mém případě ano), žádný komentář vás na něj nepřipraví. Na druhou stranu, pokud na danou hru přistoupíte, zatlačí vás do křesla už jen zavilá urputnost děje pokračovat. Fascinovaně zíráte přes kolik tragických událostí, absurdně vykonstruovaných náhod, osudových setkání, toporných dialogů a hystericky přepjatých pohnutí lidské duše se musíte proklestit ke kýženému happyendu. Na vedlejší dráhu pak odsunete i takové obskurnosti jako andělský chorál coby hudební podkles nebo Merrickovu horkou linku s božským vnuknutím. Pozitivně překvapí jen kvalita obrazu: vizuál je zpracován v nejlepší tradici padesátých let a hraním si s technicolorem připomíná Hitchcocka (syté barvy v kontrastních kompozicích), ikdyž většina si na to asi nepotrpí. Vše podtrhává vcelku pravděpodobná teorie, že extrémní poloha filmu byl autorův záměr – což Sirka usvědčuje jako jednoho z největších sadistů komerční kinematografie. ()

biletarka 

všechny recenze uživatele

Melodramatická pohádka o zázračném obrácení lehkomyslného playboye v milujícího, obětavého, nezištného muže a talentovaného neurochirurga. Jane Wyman je milá, ale nepůsobí příliš jako fatální žena. Na Rocka Hudsona je příjemno pohledět, jen ta proměna je (to na vrub scénáře) poněkud náhlá. A způsobila zázrak proměny zvláštní víra doktora Phillipse nebo láska k jeho vdově? Protože mám pohádky ráda a bavilo mě film sledovat celé téměř dvě hodiny, hodnotím ho na slabší 4 hvězdičky. ()

SuzukiZ 

všechny recenze uživatele

Mám ráda na staré filmy do 60.let, ačkoli je někdy zápletka od začátku trochu průhledná. Nicméně když se ze záporné postavy stane kladná - ne, díky (lehkovážný pracháč je přiveden k rozumu a nakonec zachrání před smrtí druhou hlavní postavu). Byť bylo zajímavé, že se neřešil věkový rozdíl mezi filmovými postavami, který by pro tehdejší společnost mohl být zvláštní, navíc vdova.. dejme tomu. Na druhou stranu co se týče hereckých výkonů, ty byly celkem pěkné. Ale jako celek průměr - 50%. ()

Reklama

Reklama