Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajemný hrabě Alucard (Lon Chaney Jr.) přijíždí na americkou plantáž, aby se zde oženil s Katherine (Louise Allbritton), dcerou bohatého obchodníka. Jeho žena a on mají plán stát se upíry a být spolu navěky. Katherinin snoubenec na to však přijde a rozhodne se Alucarda zničit. (ČSFD)

Recenze (22)

obitus 

všechny recenze uživatele

Film, stojici mimo klasickou radu horroru od Universalu, vypravi o Draculove prijezdu do Ameriky, protoze v Rumunsku uz je populace oslabena a vymirajici. Cele je to pomerne nudne a neatmosfericke a Lon Chaney jr. v roli Alucarda (Draculi), nikoli jeho syna, ten se tu nevyskytuje, sice neni tak hroznej jako Carradine, ale k Lugosimu se ani nepriblizuje. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Oproti Draculovi a Draculově dceři vyloženě slabé, už jenom pro ten nesmyslný cast Chaneye Jr., ale na druhou stranu Louise Allbritton má cosi do sebe jako nemrtvá nevěsta a spojení draculovského mýtu s plantážemi na americkém jihu, to už vytváří základ pro budoucí odnož žánru, kterou je vedle univerza Anne Rice svět Charlaine Harris a jejích The Southern Vampire Mysteries / The Sookie Stackhouse Novels. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, je to brak, ale aspoň to není jako brak natočené. Jsem navíc asi jeden z mála, kterým se Lon Chaney v hlavní úloze líbil, protože jeho herectví bylo tak nejednoznačné, až si člověk říkal, jestli tenhle Alucard (och, jak mazaný pseudonym, setkal jsem se s ním už v Drákulovi roku 72´) bude opravdu skrznaskrz záporný, nebo jestli to nakonec nebude jinak. A já myslím, že to nakonec jinak bylo, protože na film se dá dívat i jako na velmi tragickou, naruby obrácenou romanci v hlavní roli s upírem a jeho nevěstou, kterým nepřáli američtí plantážníci. Jestli to tak tvůrci zamýšleli, je jiná věc. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pribeh to ma celkom dobry a v zavere prekvapivo funguje aj v emocnej rovine. Body tomu dost zraza Chaney, ktory sa do ulohy aristokratickeho upira absolutne nehodi. Ale inak v pohodicke zanrovka. Slabsich 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vpravdě klasický universalský horor, který potěší především příznivce starých černobílých příběhů s upíry. Krásná Allbrittonová, trochu tajemný Chaney Jr., odlehlé sídlo, močál, cikánská čarodějnice a přerostlý netopýr. Vcelku působivá je proměna upíra v obláček mlhy a naopak. Průměrný snímek nijak zvlášť nevybočuje, ale svým lehce mysteriozním romantismem potěší. A jako takový samozřejmě skončí špatně. Kupodivu hrabě i jeho společnice jsou sympatičtější než ostatní postavy. Milovníky současných hororů samozřejmě asi příliš nenadchne, já byl ovšem spokojený. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Strašné. Lon Chaney, potom čo bravúrne stvárnil vlčieho muža a dôstojne prebral žezlo Frankensteinovho monštra po Borisovi Karloffovi, sa zapísal do dejín aj prevedením poslednej zo svätej trojice universalovských monštier - Draculu. Bohužiaľ Lon na plnej čiare svoj boj s postavou prehral. Nielen, že mu nesedia fúziky, ale najmä jeho starý smutný pohľad sedí na melancholické stvorenia ako vlčí muž či monštrum a nie na dravého, vášnivého a hrozivého Draculu. Chaney je ale len vrcholom ľadovca. Samotným problémom je už triviálny dej, mdlá hudba a minimum atmosféry (oceniť treba fajn hmlisté močariská v závere). Jedna z najhorších universaloviek, úpadok v najčistejšom prevedení. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Atmosférický sice tenhle film není, ale rozhodně jsem se nenudil. Drákula tady totiž hraje až druhé housle a Lon Chaney mu dává tolik charismatu, kolik se od něj očekává. Máme tu totiž ještě jednoho mnohem většího zmetka, na kterého je i transylvánský hrabě krátký. Autoři si pohráli s nasvícením scén a s různými stínovými efekty, které ze začátku vypadají moc hezky hlavně v momentech, kdy se objevují upíři. A vůbec zhmotňování upírů, jejich proměna v mlhu nebo netopýra, jsou na svou dobu natočeny sympaticky efektně. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Docela nuda. Film mě zaujal snad jen efekty přeměny Drákuly, které jsou hodně dobré a efektivní. Chaney je důstojným nástupcem Lugosiho, ale má ve filmu tak málo prostoru, že na něj za chvíli zapomenete. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Son of dracula je dalším počinem spin-offů který mám upřímě moc rád. I když už není tak zábavný jak jiné díla tak pořád jsem se poměrně bavil, jen ten Chaney se do role moc nehodí, ten jeho výraz mi přišel spíše k smíchu. Nicméně mám tyhle filmy rád. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Od předchozího příspěvku do klasické draculovské série je tu znát silný kvalitativní propad. Zatímco Draculova dcera byla originálním a svěžím dílkem přispívajícím do upírského mystéria, kde sice hororové prvky tak úplně nehrály první housle, tak syn jen vaří z již převařené vody původního snímku a námětu. Nová je tu snad jen nadužívaná přeměna upíra v kouř a zase zpět, kterou si zřejmě tvůrci předsevzali jako tu nejděsivější součást upírských schopností a tak se ve filmu kouří o sto šest a ve všech lokacích. Otravně pak působí i přemíra vysvětlujících dialogů. Potěšily však všechny scény s Allbritonovou, která působila jako upírka mnohem démoničtěji než chabý Dracula hvězdy Chaneyho a rovněž poslední dvacetiminutovka, která jinak unylému příběhu konečně vlila do žil trochu klasického univerzálního hororu, těch pár střípků z mlžných blat předtím nestojí za řeč. Tři paprsky slunce do hrobky vnikají. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Atmosféra nikde, postavy se chovají jako idioti, ačkoli jsou skoro vševědoucí (doktor Brewster od začátku ví, že Alucard bude padouch, Frank se chová jako úplný pitomec, už vůbec nemluvím o profesorovi Laszlovi), děj mizerný a rozuzlení tragické a slabé. Jo, tenhle universalovský spin-off se moc nepovedl, zachraňuje ho opravdu jen fantastický Lon Chaney, který se s charismatickým hrabětem popasoval na jedničku (jasně, Lugosi je Lugosi, ale při té bídě, co následovalo po něm, je Chaney hvězda). Dracula ani pod primitivně průhlednou přezdívkou Alucard jednoduše nepatří ani na plantáže amerického Jihu, ani do Kalifornie a prostě nikam do Ameriky, jak nás další filmy poučily dokonale. Škoda, Son of Dracula je jen slabší jednohubka, nic víc. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Lon Chaney je jediný člověk, který si zahrál všechna čtyři klasická monstra Universalu - Vlčího muže, Frankensteina, Mumii a nyní i Drákulu. Bohužel kromě Vlčího muže hrál vždycky role, které už před ním hráli jiní, a tak zcela logicky přichází srovnání. A ve srovnání s takovými mistry jako byli Boris Karloff nebo bela Lugosi může obstát málokdo. Přesto Chaneymu role upíra docela sedla. Bohužel měl v celém filmu velmi málo prostoru, ale i tak působil daleko výrazněji než John Carradine. Film mohl být možná maličko kratší. Místy působil trochu rozvlekle. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zbytočné naťahovanie už aj tak natiahnutého. Useknúť z toho tak 10-15 minút, získalo by to rozhodne svižnejší spád. A rovnako Lon Chaney sa svojou robustnou postavou hodí skôr do úloh vlkolaka či Frankensteinovho monštra, ako do úlohy grófa D. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký snímek „Drakulův syn“ se prostě jen vezl na vlně pokračování, která se natáčela ve 40. letech celkem ve velkém. Jejich kvalita byla oproti 30. létům upadající, což je patrné na chabém scénáři i na podivném názvu. Lon Chaey Jr. je legenda, ale do tohohle filmu nemohl ani on přinést nic navíc, protože nebylo moc co. Tady už by mohlo překvapit jedině to, že by to bylo krvavé nebo odvážené. Ani jedno se nestalo. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé, nevýrazné, děj naprosto nahodilí, nijak nedávající smysl, minimálně tedy půlku filmu, pak už je to trochu lepší, ale i tak ve srovnání s předchozími díly vychází tento dost bídně. 45%. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Lon Chaney (který dokáže zahrát každé monstrum výborným způsobem) místo aby kopíroval Lugosiho, se vydal vlastní cestou a jeho Dracula se s tím Belovým může směle rovnat, kdyby měl víc prostoru bylo by to skvělé, režie dobrá, scénář zajímavý, excelentní herecké výkony všech (chybí snad jen Van Helsing, bohužel), hodně slušné efekty (přeměna na netopýra a zpět) a hudba. Trochu horší 4*. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Lugosi je sice v téhle roli absolutně nepřekonatelný, ale proč ne, pojetí LOna Chaneyho jr. mi taky přišlo poměrně sympatické. A i tento film je sympatický. Atmosféru to má celou dobu skvělou, příběh je taky super (je to sice klasika, ale t vůbec nevadí, protože to funguje) a herci jsou taky velmi slušní. A proto taky zasloužený nadprůměr, protože já jsem se fakt bavil a je fajn na tom poznat, že to tvůrci skutečně zamýšleli natočit jako horor. Povedlo se ale i pár vtípků - například, když jedna postava říká druhé, že upír se může v místnosti zjevit třeba jako oblak kouře a zrovna v ten moment se Alucard (rafinovaný pseudonym) zjevuje v místnosti jako oblak kouře. Jen to finále je takové nedotažené (a je z toho znát, že opět ne zcela definitvní), ale jinak je to fakt super. Škoda je jedině té absence mistra Bély. 75%. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Lon Chaney Jr. jako Alucard / Dracula nepůsobí až tak špatně, ale nabízí se srovnání s jeho předchůdcem. A tady to prohrává na celé čáře - nepůsobí tak vznešeně jako Bela Lugosi, handicapem je pro něj i jeho angličtina, kde Lugosi se svým přízvukem působil mnohem autentičtěji. Líbilo se mi i trikové zázemí, hlavní posun je vidět v přeměně Draculy a jeho vylézání z rakve. Příběh nijak nenadchnul, ale ani nenudil, hudba se povedla a dobře dokresluje atmosféru. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších universalovských hororů. Nezajímavý děj a přílišná délka. Ani Dráculův syn není děsivý. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nepříliš záživný horor. I na tu dobu a standarty je to silná nuda se spoustou nezajímavých postav. Celé osazenstvo plantáže s černoskými sluhy působí jak z občanské války, v upíry tradičně nikdo nevěří i když jim důkazy ožívají v márnici a celé to korunuje naprosto tragický Drákula s vizáží lázeňského šviháka po padesátce. Za zmínku tak stojí převážně efekt proměny v netopýra a závěr se spálenými rakvemi. ()

Reklama

Reklama