Reklama

Reklama

Spider Baby, or The Maddest Story Ever Told

  • USA Attack of the Liver Eaters (více)

Recenze (7)

bvlrm 

všechny recenze uživatele

The maddest story ever told...? To je veľmi bold statement. Je inak strašne smiešne koľko mien tento film má, a ani jedno nekorešponduje s tým o čom vlastne je. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jedno z nezdařilejších spojení komedie a horroru, jaké jsem kdy viděl. Na zchátralé venkovské sídlo rodu Merryeových přijedou v doprovodu právníka chamtiví příbuzní a nárokují si tři osiřelé děti. Rodinný šofér Bruno (ustaraný Lon Chaney, jr.), který o ně po smrti rodičů pečuje, jim marně vysvětluje, že Ralph, Virginie a Elizabeth jsou poněkud zvláštní a nechat je stranou civilizace je pro všechny nejlepší řešení. Jsou to totiž adolescenti, postižení tzv. Merryeovým syndromem - došlo u nich k mentální regresi, mají tedy dětskou mentalitu, jejich stav se zřejmě zhoršuje, rozlišování dobra a zla se vytrácí a jakmile je Bruno nechá bez dozoru, jsou schopní povraždit, koho potkají... Není radno příliš detailně přemýšlet o logice zápletky a o tom, proč se obě sestry chovají jako prepubertální dívky, zatímco jejich bratr jako zhruba pětileté dítě. Osobně si myslím, že celý ten Merryeův syndrom je buď nadbytečný, anebo málo promyšlený a k vysvětlení jejich chování by úplně stačila dlouhodobá izolace od lidí. Ale nešť. Film byl natočen už v roce 1964 za peníze dvou pochybných obchodníků s nemovitostmi, kteří zkrachovali, než byla vyřešena distribuce. Film Spider baby (který se tehdy bez jakékoli souvislosti s dějem jmenoval Cannibal orgy) byl spolu s veškerým jejich majetkem zabaven a promítal se proto až po čtyřech letech jako dvojprogram s tehdy už obehraným filmem Dr. Terror´s Gallery of Horrors. Ten film má ale na víc než být jedním z mnoha obskurních spotřebních horrorů na jedno vidění. Zaprvé je opravdu vtipný. Dialogy jsou chytré a plné poměrně odvážných dvojsmyslů a s výjimkou trochu ušišlaných hereček v rolích retardovaných sester jsou i s jistotou podané. Zadruhé netrpí neduhy svých laciných druhů a znamenitě se mu daří vyvolat dojem, že vidíme jen část něčeho, co existuje i mimo rámec filmu a žije si vlastním životem. Dům Merryeových je zaplněný rozmanitými zaprášenými předměty a temnými kouty, odkud může kdykoli vyskočit naprosto cokoli, aniž by to film okázale zdůrazňoval, napříč dějem jsou troušeny záhadné letmé poznámky o nějakých dalších příbuzných, naplno není vysvětlována ani smrt otce atd. atd. Zkrátka byl odbourán problém, který mi často znemožňuje si staré horrory užít - jejich trapná doslovnost. Spider baby je trošku buranštější alternativou k uhlazené Addamsově rodině a méně zjevně souvisí i s britskou komedií Mumsy, Nanny, Sonny and Girly, která mě k němu díky častému srovnávánív internetových referencích přivedla. 80% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla dobrá ujetost. Horor u kterýho se člověk tu a tam i zasměje. Takže řízlej komedií. Lon Chaney Jr. tady hraje rodinnýho řidiče Bruna kterej se stará o tři zdegenerovaný sourozence(slíbil to totiž jejich otci než zemřel). Ralph(Sid Haig) a jeho dvě psycho sestřičky. (Spider)Virginie a Elizabeth. A jelikož to tihle sourozenci mají v hlavě pěkně pomotaný a nerozeznají dobro od zla, život je pro ně hrou. Takže jakmile je nechá Bruno chvilku o samotě je zle. O tom se hned na začátku přesvědčí i černošskej poslíček. Ta pravá zábava však začne až když se začnou sjíždět jejich vzdálení příbuzní. Tady už se může divák jen domýšlet kdo z nich návštěvu přežije. Je jasný, že tenhle bizárek nemusí sednout každýmu ale za mě OK. Myslím si, že Lon Chaney Jr., Sid Haig i jeho psycho sestřičky odvedli dobrou práci. Slabší 4hvězdy ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Podcenil som tento film, alebo precenil? Kto vie? Rozhodne nie som nadšený z toho, čo som videl, ale podľa môjho hodnotenia budem zrejme sám. Obľubujem komédie, ešte viac horory, táto skomolenina mi nesedela ani v jednom a ani v druhom. Mal by som sa pýtať, či som náhodou nemal svoj deň? A pozrieť si to znovu? Pomohlo by to? ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Very weird film, za jehož zhlédnutí vděčím Joe Dantovi, který ho na collideru uvedl jako jeden z pěti svých oblíbených hororů. Normálním způsobem bych se k tomuto dílku asi nikdy nedostal. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bizarnost snímku spočívá právě v tom, že vidíme dospělé mladé lidi, jak se chovají jako děti a jak nejsou schopny rozlišovat, zda nedělají něco, co by neměli. Smrt člověka je pro ně součástí hry a oni si nejsou schopni uvědomit, že je něco špatně. To samozřejmě musí zákonitě vést k tragickým událostem, které díky svému podání vyznívají hodně černohumorně a šíleně. Film nesedne každému a mně úplně nesedl. ()

Reklama

Reklama