Reklama

Reklama

Epizody(11)

Obsahy(1)

Televizní seriál natočený podle klasického románu Evelyna Waugha vypráví o zakázané lásce, ztrátě nevinnosti i o vlivu přehnané katolické víry. Příběh začíná v Druhé světové válce v roce 1944. Skupina vojáků se ubytuje na anglickém zámku Brideshead v čele s kapitánem Charlesem Ryderem, kterého k tomuto sídlu pojí vzpomínky z mládí. Ryder začne vzpomínat, jak se ve dvacátých letech v Oxfordu spřátelil se šarmantním a provokativním aristokratem Sebastianem Flytem, synem lorda a lady Marchmainových. Seriál popisuje vývoj Ryderova vztahu k bohaté aristokratické rodině, která osudově poznamenala jeho život. Charles, chudý mladík ze střední třídy, záhy podlehl svodům kamarádova fascinujícího blahobytného světa a nadšeně poznává jeho výhody. Sebastian si sice užívá radosti privilegovaných, ale zároveň má pocit nesvobody, ze které obviňuje svoji matku a její oddanost katolicismu... Jedenáctidílná adaptace románové předlohy má výborné herecké obsazení v čele s Jeremy Ironsem v roli Charlese Rydera. Seriál zdobí velkorysá výprava se zajímavými interiéry a exteriéry. Děj se nesoustředí jen na lákavou povrchní rovinu - dekadentní svět bohatého oxfordského studentstva 20. let a na lesk upadající anglické aristokracie, ale dává prostor i filosofické rovině díla. Ukazuje, jak jednotlivce utváří náboženská víra, a dotýká se rozdílů ve vnímání hodnot v různých společenských vrstvách. Zpočátku na hranici homosexuality balancující přátelství dvou mladých mužů vystřídá v průběhu vyprávění pohled na vztahy hlavního hrdiny k ženám. Seriál ukazuje mladické okouzlení a jeho ztrátu, důvody útěků před odpovědností, úpadek způsobený alkoholismem i citové zrání. Naznačuje erozi kultury a vliv politické situace na lidské osudy. Seriál získal mnoho prestižních nominací a ocenění, například dva Zlaté Glóby v roce 1982. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Díky této adaptaci mám románovou předlohu Evelyna Waugha ještě raději. Dříve jsem jí tolik nerozuměl, ale seriál mi ji doslova odhalil. Jednak díky výtečným hereckým výkonům, krásné výpravě a hudbě, ale především proto, že se nesoustředí jen na lákavou povrchovou rovinu - totiž na dekadentní svět bohatého oxfordského studentstva 20. let a na lesk upadající anglické aristokracie - nýbrž dává prostor i povětšinou skryté, jen vespod tiše zaznívající spirituální rovině díla. V poslední třetině se ukazuje, že příběh, v jehož středu se zprvu zdálo stát přátelství (na hranici homosexuality balancující) dvou mladých mužů, se ve skutečnosti dotýká témat mnohem hlubších - víry (katolické zejména) a duchovního povolání. K tomuto seriálu by se dalo napsat mnoho a určitě by to všechno bylo málo. Je třeba jej pomalu vychutnat - pokud možno bez dabingu, neboť vypravěčský hlas Jeremyho Ironse je úžasný - a v klidu strávit. Říci, o čem to všechno je, se mi stále zdá těžké - snad o mladickém okouzlení a o jeho ztrátě, o o smutném dvacátém století, o erozi kultury a tradice, o útěcích před rodinou, dospělostí a povoláním, o manželství, ale především o lidech a o Bohu... a tady je každá sumarizace těžká. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

Takové seriály už se dnes bohužel netočí a ani už zřejmě točit nebudou. Děj je jednoduchý, nijak dramatický, hodně popisný, ale přesto má celý příběh i jeho zpracování úžasnou nostalgii, melancholii, zvláštní napětí... Kvalitní scénář a skvělé herecké výkony jsou samozřejmostí a člověk může obdivovat i prostředí Oxfordu nebo sídlo Castle Howard, kde se natáčelo a které v seriálu představuje Brideshead. Díky ČT, že seriál po letech reprízuje (2010) - kdysi na Nově mi utekl... Navíc se jedná o mimořádně podařené zpracování slavného románu Evelyna Waugha. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál vlastní spoustu věcí, kvůli kterým ho lze buď milovat, nebo nenávidět, ona témata jako Anglická aristokracie, střet katolicismu a anglikánctví, nebo ne úplně běžné přátelství dvou mladých mužů (ne, Jeremymu Ironsovi sem bujaré mládí fakt nevěřil, ačkoli hraje perfektně) prostě zas tak lehce stravitelná nejsou... Mě osobně se asi víc líbila první polovina, kde ještě není děj tak na tvrdo vážný, ale ani ta druhá za ní o moc nezaostává, obzvlášť některé scény jsou až nechutně silné. Karasuš kura la karakaš! ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Brideshead Revisited je pro mě velmi těžké hodnotit, protože celý jeho záměr je převést Waughovu předlohu na obrazovku co nejpřesněji, nejpečlivěji, nejpoctivěji - v zásadě se jedná o jednu z mála téměř 1:1 adaptací. Vzhledem k tomu, že kniha sama je pro mě nevýslovně důležitá, ba zásadní, těžko se mi na seriál (resp. spíše minisérii) kouká přísným okem kritickým. Odpusťte tedy, pokud jen podotknu, že obsazení byla rovněž věnována velká péče a postavy v seriálu se mi vyloženě slévají s postavami v knize, že režie je asi televizní, ale ono se to pro tak ukecanou a tak literárně založenou věc ani jinak nehodí a nechte mi dát tomu kdoví jestli spravedlivých pět hvězd a místo v mých oblíbených seriálech, protože... prostě tak. Must-see. Resp. must-read, ale "see" stačí. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Asi to, co mě nejvíc ovlivnilo za posledních několik let. Pane, to je seriál! Úplně mě to dostalo. Obvykle nebývá příliš nadšená jak z filmů, natož se seriálů. Nejsem žádný filmový ani televizní fanoušek, a většinou když něco sleduji, tak stále kontroluji čas kolik ještě musím vydržet do konce. Samozřejmě, občas je to jinak. Vždycky mě zláká cokoli co se odehrává mezi začátkem minulého století, a lety čtyřicátými. Nevím, něčím mě ta doba neskutečně fascinuje, a mám z toho pocit jako bych tam patřila, jako bych tam už jednou byla... Brideshead Revisited je v Británii v podstatě klasikou, ať už jako kniha, nebo jako tenhle výjimečný seriál. Anthony Andrews a Jeremy Irons jako dvě hlavní postavy, Charles a Sebastian... Jsou nepřekonatelní! (Škoda že takový lidé jako oni dva neexistují) Celá ta atmosféra, ten příběh, vztahy, kostýmy, (Ach ty úžasné kostýmy!!) postavy, okolí, výprava, dialogy, doba... To všechno mě tak neskutečně lahodilo! Hrozně jsem si užívala každou vteřinku seriálu, a co nejvíce jsem ho odkládala, aby to trvalo do konce co nejdéle. Je to už pár týdnů co jsem to dokoukala, a pořád jsem se nějak neodvážila tomu napsat komentář, až teď, po nějaké delší době co jsem si to nechala dobře projít hlavou. Samozřejmě že tam jsou věci se kterými jsem nesouhlasila, nebo které se mi zdály poněkud divné, a nepravděpodobné, a že bych si samozřejmě úplně odpustila ty nahé scény, ale jinak je to pro mě skvost. Mám k tomu dost osobní vztah, jestli se to vůbec k televizní mini sérii dá. Bylo to jako bych si to třeba sama vymýšlela, a jako bych to s postavami ze seriálu sama zažívala, jejich problémy a tak. Neříkám že je to pro každého, dokonce si ani nemyslím že je to nějak zvlášť dobré, ale mě to zkrátka naprosto dostalo... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • V 90. letech šel seriál na TV Nova a díky tomu znovu vyšla po letech i románová předloha Evelyna Waugha. (NinadeL)
  • Původně byl pro roli Sebastiana Flyta vybrán Jeremy Irons a pro roli Charlese Rydera Anthony Andrews, ovšem po blížím seznámení s postavami si role vyměnili. (CSSML)

Reklama

Reklama