Reklama

Reklama

Festival pana Rifkina

  • USA Rifkin's Festival (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Manželství Morta Rifkina a jeho ženy Sue už delší dobu není právě idylické. Přesto, nebo možná právě proto, doprovází Mort svou manželku, publicistku Sue na filmový festival v San Sebastianu. Obává se, že její fascinace mladým režisérem Philippem, může být víc než jen profesionální. Philippův film sklízí ze všech stran nadšení a chválu. Mort však jeho režijní počin považuje za naprosto banální. Skuteční mistři jsou pro něj Bergman, Fellini, Godard, Truffaut či Buñuel. Jeho nemilosrdné názory na Philippa rozhodně pošramocenému manželství neprospívají. Mortovu náladu však projasní setkání s doktorkou Jo Ronasovou, jejíž manželství s bouřlivákem Pacem je plné bolesti. A tak zatímco Sue tráví dny s Philippem, Mortův vztah s Jo se prohlubuje. Když se Mort zamýšlí nad svým životem prostřednictvím milovaných filmů, nachází novou naději pro budoucnost. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (68)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Pokud Festival pana Rifkina skutečně znamená tvůrcovo ,,labutí píseň,, , musíme se na ten film dívat dvěma páry očí. Diváckým a tvůrčím. Ten divácký pohled bude z valné většiny tedy asi velmi podobný, tedy plný zmaru a zklamání, plný citací, jak se Woody již stále jen opakuje, ne-li až vykrádá, jak je to celé vlažné, nezáživné, plné otřepaných dialogů, a tak podobně, no a já s tím v podstatě i souhlasím. Jenže když to skutečně zvážím právě i z pohledu pana Allena, nejednomu musí dojít, jak osobitě a zároveň rafinovaně se tímto filmem dokázal rozloučit. Festival pana Rifkina totiž není tentokrát jako obvykle primárně jen o mezilidských vztazích, ale spíše o naprosté lásce a oddanosti světu filmového umění. Veškeré postavy tak sice na první pohled mluví o sobě, o partnerech, o vztazích a o životě, jenže vše to dělají právě prostřednictvím klasických filmových děl a jejich tvůrců, čímž v podstatě právě Allen dává na všeobecné vědomí, k jakým filmům a režisérům celou svou kariéru vlastně vzhlížel a chtěl jim právě prostřednictvím tohoto snímku vzdát svůj hold. To, že pak film samotný zrovna nepředstavuje žádnou hitparádu zábavnosti a přesvědčivosti je sice bohužel velice nemilý fakt, ale minimálně publikum, které Woodyho celoživotní tvorbu obdivuje, by mu to mělo jistě odpustit a film si mimořádně užít, jelikož jsem přesvědčen, že právě tento snímek je možná jeho největší srdcovka. Jinak si nemohu ještě odpustit poznámku k obsazení Wallace Shawna do ústřední role, jelikož to je jako vážně kardinální castingový přešlap, ten chlap je fakt šílený zjev, nabízející jen naprosto nepřesvědčivý, až odpudivý herecký výkon, na druhou stranu, stále neuvěřitelně sexy šedesátka Gina Gershon a více než půvabná Elena Anaya to sakra vyvažují, ale opakuji, ten Shawn je vážně extra rušivý element, který celému filmu hodně zavařil. ()

drella_lover 

všechny recenze uživatele

Pouze jen další klasický Woody Allen. Myslím si, že Woody by už měl přemšlet o důchodu, přeci jen natáčet každoročně skoro tentýž film je již nuda a už nemůže vycházet ze svých hipsterských 70. let na Manhattonu. Postavy jsou sice někdy vtipně napsané, ale jejich rozhodnutí až moc předvídatelné. 2 a půl hvězdičky + půl hvězdičky za transtextuální scény, i když se jedná zrovna o nejkanoničtější díla. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

A je to tu. Nový film od Woodyho Allena. A tentokrát sa nič prekvapivé neudialo. "Rifkin's Festival" je dokopy všetko, čo v tomto bode už od Woodyho očakávam. Vždy viem, že film bude skvele natočený, viem, že herci budú super, no rovnako je mi jasné, že príbeh dokopy bude recyklovať podobné príbehové línie. A presne to tu aj je. Čo však na filme celkom oceňujem sú jednotlivé čiernobiele filmové a snové referencie, ktoré nás celkom dostávajú do hlavy Morta Rifkina. A hoci nie všetky mi boli zrejmé, tak minimálne dobre osviežili tento film. Najlepšia je asi záverečná na "The Seventh Seal". Neviem ani čo reálne viac povedať. Postavy a príbeh sú vyslovene zo scenára Woodyho Allena, situácie takisto a aj vyvrcholenie. Ak ste fanúšikom Woodyho, viete čoho sa dočkáte a budete spokojní. A hoci je únavné neustále vidieť ako prináša tie isté situácie dokola, tak tentokrát mi to prišlo oveľa zaujímavejšie ako v prípade niektorých starších filmov. Hodnotenie: B ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Wallace Shawn nemá ani kúsok charizmy, pardón pane. Čož devastuje akékoľvek kúzlo sansebastiánskeho Woodyho dostaveníčka. Jeho hypochondria, uekacanosť a otravnosť sú nekonečné ako španielske móla. Naopak, Gina, Elena a Louis sú skvelí, ale ani ich trojnásobná charizma a sex appeal nevytiahli Woodyho posledný príspevok zo dna jeho filmografie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typická Allenova pohodovka, nič viac, nič menej. Typická hudba, konanie postáv a vtelenie sa samotného Allena do hlavnej postavy. Allen rieši krízu veľmi pokročilého veku, vzťahy a snahu naštartovať sa znova. Ale už má dávno po osemdesiatke, možno by mal začať už myslieť aj na iné, lebo čas nezastavíš. Gina i Elena ale výborne zvolené dámy v zrelom veku, ktoré vyzerajú zachovale. Teda najmä u Giny urobili chirurgovia kus dobrej roboty. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo od července do srpna 2019 v San Sebastiánu ve Španělsku. (SONY_)

Související novinky

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

18.09.2022

Pro fanoušky legendárního herce, scenáristy a režiséra Woodyho Allena přichází smutná zpráva, oblíbený a oceňovaný filmař se totiž po více než sedmdesáti letech u filmu rozhodl pro odchod do důchodu,… (více)

Reklama

Reklama