Reklama

Reklama

Festival pana Rifkina

  • USA Rifkin's Festival (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Manželství Morta Rifkina a jeho ženy Sue už delší dobu není právě idylické. Přesto, nebo možná právě proto, doprovází Mort svou manželku, publicistku Sue na filmový festival v San Sebastianu. Obává se, že její fascinace mladým režisérem Philippem, může být víc než jen profesionální. Philippův film sklízí ze všech stran nadšení a chválu. Mort však jeho režijní počin považuje za naprosto banální. Skuteční mistři jsou pro něj Bergman, Fellini, Godard, Truffaut či Buñuel. Jeho nemilosrdné názory na Philippa rozhodně pošramocenému manželství neprospívají. Mortovu náladu však projasní setkání s doktorkou Jo Ronasovou, jejíž manželství s bouřlivákem Pacem je plné bolesti. A tak zatímco Sue tráví dny s Philippem, Mortův vztah s Jo se prohlubuje. Když se Mort zamýšlí nad svým životem prostřednictvím milovaných filmů, nachází novou naději pro budoucnost. (Bioscop)

(více)

Recenze (68)

drella_lover 

všechny recenze uživatele

Pouze jen další klasický Woody Allen. Myslím si, že Woody by už měl přemšlet o důchodu, přeci jen natáčet každoročně skoro tentýž film je již nuda a už nemůže vycházet ze svých hipsterských 70. let na Manhattonu. Postavy jsou sice někdy vtipně napsané, ale jejich rozhodnutí až moc předvídatelné. 2 a půl hvězdičky + půl hvězdičky za transtextuální scény, i když se jedná zrovna o nejkanoničtější díla. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

ALKOHOL SICE ŠKODÍ ZDRAVÍ, ALE OBČAS JE TO JEDINÉ, CO POMÁHÁ. Standardní Allenův kousek, chtělo by se napsat, jen kdyby okolnosti vzniku filmu nebyly tak smutné a vtipné zároveň, jenže mnoho diváků a potažmo i Woody už se zřejmě moc nesmějí. Takže dojde na klasické atributy tvůrcovy tvorby, tu povedenější, tu méně, ale to už bychom se dostali zpátky k tomu standardu. Snad Woody Allen i těm největším blbečkům vysvětlil, že pokud máte zájem o druhé pohlaví, není důležité jen tělo, ale i hlava. PS jediné, co snímek sráží vyloženě do podprůměru, je Wallace Shawn. Nejde o úplně o to, kolik let má jeho filmová manželka, ale o to, že svou roli prostě blbě hraje. Tváří se pořád stejně a emoci abys z něj doloval. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zrovna Allen rozhodně nemusí nikomu nic dokazovat, ale závěr jeho kariéry je ve znamení značného ústupu ze slávy. Strašně se opakuje a recyklace některých témat je přímo otravná. Obsazení Wallace je pak střelou úplně mimo a jeho spárování se stále žhavou Gershon je komedie i sci-fi zároveň. V závěru se dostaví klasická otázka. To je jako všechno? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Woody už sice není v kurzu, ale tahle jeho autobiografická ironická láska k dějinám filmu a filmovým festivalům je bezmála geniální. Všechno funguje jako vždycky, od prvního záběru je vše důvěrné známé a nic není překvapivé. Postavy procházejí různými situacemi, na kterých je důležité si to všechno hlavně pořádně pojmenovat. A aby toho nebylo málo, je tu celá řada černobílých snových sekvencí, u kterých se cinefilové mohou potěšit, ale obávám se, že běžný divák to zas tak tolik nedocení. Zvlášť, pokud jsou to všechno ty slavné špičky ledovce jako Jules & Jim nebo U konce s dechem. A bohužel to tak je, pokud to lidi s těmi filmovědnými poučkami myslí příliš vážně, tak mají velkou šanci, že nebudou oslňovat ve společnosti, ale stanou se podivíny. Což je poznání, které s Woodym sdílím. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Wallace Shawn mi do hlavní role moc neseděl, víc by se mi líbilo nějaké jedovatější Woodyho alter ego, jakým byl třeba Larry David v Užívej si, co to jde. Nicméně film se mi líbil a neměl jsem z něj ani pocit, že by se Woody Allen vykrádal, protože sice řešil to, co řešil už několikrát (ne-li mnohokrát), ale šel na to zase trochu jinak. Tentokrát formou terapie a s výborným nápadem ukázat hrdinovy představy ve stylu filmů, které miluje. Dozvěděl jsem se tedy, že i hypochondrie může být fajn, pokud k ní má člověk krásný důvod, a že ty nejlepší rady do života dává Smrt (s tváří Christopha Waltze). ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem to sledoval v poloprázdném kině - kde se nikdo nezasmál jedinému vtipu (na rozdíl ode mě) - nemohl jsem se ubránit dojmu, že poslední Allenův film je už jen odlesk jeho dřívější skvělé tvorby (byť o jejím úpadku se samozřejmě mluví už dlouho), o čemž svědčí i ten nezájem publika. Ano, místy tam sice probleskuje starý dobrý Allen, a teoreticky bych i celkem byl ochotný vzít ten film na milost, pobavit se u něj, a ztotožnit se s některými myšlenkami či momenty, které se tam objevují. Ale ve výsledku mi ty postavy prostě jen přišly nepříliš přesvědčivé, děj mě moc nebavil, na Wallace Shawna mě vyloženě vadilo koukat - mimořádně nesympatický herec (neubránil jsem se myšlence, co by na něm někdo jako o 18 let mladší Gina Gershon proboha viděla - jejich filmoví manželé nemají absolutně nic společného), a hlavně je to prostě celé jen recyklát toho, co jsme u Allena už dávno viděli (a ne jednou - podobnost s dřívějšími Allenovými filmy bije do očí). Kdybych nikdy nic od Allena neviděl, asi by se mi Rifkin líbil víc, ale takto za mě bohužel jen skrz naskrz průměrný dojem - ta laťka z minula byla prostě nasazená příliš vysoko a už ji zcela jistě nepůjde překonat (pokud ještě Allen vůbec něco natočí). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najhravejší Woodyho film od Midnight in Paris. A podľa mňa o nič horší. Len neviem, či priemerné hodnotenia stoja za tým, že tie odkazy sú pre filmových fanúšikov až príliš prvoplánové, alebo že mnohí sú už tak zdegenerovaní streamovacími službami, že ich vôbec nechápu a preto je pre nich film nepochopiteľný. Potešia viaceré cameá, López ako bohémsky manžel alebo Waltz ako smrtka zo Siedmej pečati. Allenova hlavná postava rieši zmysel života, ale Allen už toho veľa nerieši, komercia už nad artom a klasikmi zvíťazila, napriek tomu nesmúti a jeho film je veľmi príjemný. "Sú všetky vaše filmové orgazmy zvukové efekty?" ()

silentname 

všechny recenze uživatele

A je to tu. Nový film od Woodyho Allena. A tentokrát sa nič prekvapivé neudialo. "Rifkin's Festival" je dokopy všetko, čo v tomto bode už od Woodyho očakávam. Vždy viem, že film bude skvele natočený, viem, že herci budú super, no rovnako je mi jasné, že príbeh dokopy bude recyklovať podobné príbehové línie. A presne to tu aj je. Čo však na filme celkom oceňujem sú jednotlivé čiernobiele filmové a snové referencie, ktoré nás celkom dostávajú do hlavy Morta Rifkina. A hoci nie všetky mi boli zrejmé, tak minimálne dobre osviežili tento film. Najlepšia je asi záverečná na "The Seventh Seal". Neviem ani čo reálne viac povedať. Postavy a príbeh sú vyslovene zo scenára Woodyho Allena, situácie takisto a aj vyvrcholenie. Ak ste fanúšikom Woodyho, viete čoho sa dočkáte a budete spokojní. A hoci je únavné neustále vidieť ako prináša tie isté situácie dokola, tak tentokrát mi to prišlo oveľa zaujímavejšie ako v prípade niektorých starších filmov. Hodnotenie: B ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když i já říkám, že už je to prostě, nuda, Woody je na odpis. Kdyby aspoň něco bylo trochu jinak, ale do úvodní hudby po závěrečné titulky posledních 5 filmů pořád ta samá písnička. Hlavní postava velmi dobře hraje to co by před dvaceti lety hrál WA, sám sebe. Ani sexappeal hereček není tentokrát to co by film utáhl, lokality fajn, ale jináč buď pořádnou změnu, anebo už raději nic. Skandál okolo WA mě fakt nezajímá. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože jsou herci, prostředí a příběhy jiné, přijde mi, že je Woody Allen tak posledních 10 let pořád stejný a já už jeho filmy od sebe nedokážu rozeznat. Rifkin má příjemnou atmosféru ale vše už jsem viděl tolikrát, že mě to už přestává bavit. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na Allenovi jsem nebyla v kině roky a jasně, pokud jeho tvorbu známe, můžeme zcela férově podlehnout dojmu, že nás stařík asi težko překvapí, přesto mi to sedlo, zajímalo mě to, smála nahlas, laskavé, tradičně sebeironické, plus romantika a sny, Christopher Waltz vystřížený ze Sedmé pečeti vyloženě zabil, hodnocení možná mírně nadsazuji, ale činím tak radostně, přišlo mi to jako osvěžující Woodyho epizodka, která spoustě lidem nedá nic, no mně nečekaně dobře padla. Hláška, že by Ježíš, jako syn tesaře neměl vstávat z mrtvých na Velikonoce, ale na Svátek práce, mi byla vyloženým políčkem, protože si říkám, jaktože jsem na cosi tak logického dávno nepřišla sama? :) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typická Allenova pohodovka, nič viac, nič menej. Typická hudba, konanie postáv a vtelenie sa samotného Allena do hlavnej postavy. Allen rieši krízu veľmi pokročilého veku, vzťahy a snahu naštartovať sa znova. Ale už má dávno po osemdesiatke, možno by mal začať už myslieť aj na iné, lebo čas nezastavíš. Gina i Elena ale výborne zvolené dámy v zrelom veku, ktoré vyzerajú zachovale. Teda najmä u Giny urobili chirurgovia kus dobrej roboty. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Cestovanie Woody Allena po mestách pokračuje... aj San Sebastian dokázal ponúknuť prívetivé prostredie pre jeho už klasický námet pochybujúceho muža plného vnútorných rozporov. Tentokrát však zostal na polceste, nie je to tá povestná allenovská sila dialógov a humoru. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Wallace Shawn nemá ani kúsok charizmy, pardón pane. Čož devastuje akékoľvek kúzlo sansebastiánskeho Woodyho dostaveníčka. Jeho hypochondria, uekacanosť a otravnosť sú nekonečné ako španielske móla. Naopak, Gina, Elena a Louis sú skvelí, ale ani ich trojnásobná charizma a sex appeal nevytiahli Woodyho posledný príspevok zo dna jeho filmografie. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Juj toto nie. Celý čas ten film pôsobí ako film od Woodyho Allena, ktorý nenatočil Woody Allen a paradoxne to nie je pravda. Ale je to tak strašne...umelé. Oceňujem, že sa snažíme dostať do filmov, ktoré utvárali aj náš cinofilný svet. Jules a Jim, Siedma Pečať, Persona, Na konci s dychom atď., ale sledovať putovanie Walleca Shawna San Sebastianom, pričom aj samotný Storaro tu skôr rutinne svieti, než aby skutočne budoval atmosféru je až trestuhodne nezaujímavé, nepoetické a skôr tragické. Mám rád neskoršiu tvorbu Woodyho Allena. Páči sa mi jeho hra s postavami aj témy, ktoré recipročne využíva, aby poukázal na absurdnosť života. Ale toto je film, ktorý nielenže neponúka v jeho tvorbe nič nové, ale je aj významovo veľmi slabý, hoci sa tvári, že nie je. Humor mi tu prišiel silený a vôbec nie taký odľahčený ako u neho býva zvykom. Jedna hviezda ide za najlepšiu scénu s Christophom Waltzom a druhá ide za Elenu Anayu. Tá jediná tu bola čarovná. Inak ukecaná nuda. Vyzerá to, že Woodymu došiel dych. A aj nápady. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Woody by to už mal zabaliť. Neustále sa opakuje a už to vôbec nefunguje. Naviac Wallace Shawn ako jeho alterego je podstatne horší ako keby tú úlohu zahral sám Woody. Wallace a Gina ako manželský pár sú absolútne nevierohodní. 4/10. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Hezky natočená nuda v příjemném prostředí a v místech, která tak dobře znám. Občas lehce úsměvná typicky Allenovská připomínka/hláška, absence zajímavosti či překvapení. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

Woody sa uz prilis nesnazi ako reziser a uz vobec nie ako scenarista. Da sa to prezit vdaka relativnej kratkosti a Storarovy na kameramanskej stolicke. Vzdavanie pocty klasikam je asi jedine co vam zostane v pamati. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Woody Allen se vrací do Španělska a na stará kolena rekapituluje v podobě parafrází klasik. Některý jsou trapný, jiný zas úplně bez důvtipu, ale verze SEVENTH SEAL s Waltzem rozhodně stojí za to. Každopádně jeho nekonečný léčení si celoživotního komplexu v podobě obsazování atraktivních žen do rolí partnerek svých alter eg tady totálně zabil, když do role sebe sama obsadil snad ještě většího hnusáka než je on sám. Starý, zakrslý a plešatý dědek Wallace Shawn vedle stále zachovalé milfky, Gině Gershon, tomu teda říkám špatný vtip. Něco tak nechutnýho člověk nevidí ani u castingů Pierra Woodmana. Totální sci-fi z palice starýho úchyláka, ale jinak celkově, jako vždy od žiďáka, příjemná oddechovka. ()

Související novinky

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

18.09.2022

Pro fanoušky legendárního herce, scenáristy a režiséra Woodyho Allena přichází smutná zpráva, oblíbený a oceňovaný filmař se totiž po více než sedmdesáti letech u filmu rozhodl pro odchod do důchodu,… (více)

Reklama

Reklama