Reklama

Reklama

Transformers

(seriál)
USA / Japonsko, (1984–1987), 37 h 17 min (Minutáž: 21–23 min)

Tvůrci:

Henry Orenstein

Hrají:

Frank Welker, Peter Cullen, Corey Burton, Christopher Collins, John Stephenson, Gregg Berger, Michael Bell, Jim Cummings, Ken Sansom, Walker Edmiston (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(98)

Obsahy(1)

Po tisíce let probíhá na planetě Cybertron válka mezi dvěma znepřátelenými klany stejného druhu, pro nás známého jako Transformers. Tito Transformeři ale nejsou jen tak obyčejní tvorové. Nejen že jejich fyziologický základ není organický, nýbrž robotický, ale dokáží se navíc „transformovat“ do podoby zdánlivě neživých strojů, díky čemuž se mohou snadno ukrýt před nepřítelem, nebo se naopak změnit v hrozivou zbraň či rychlé plavidlo.

Když jsou po vleklé válce na Cybertronu vyčerpány veškeré energetické zdroje, vůdce mírumilovných Autobotů Optimus Prime (Peter Cullen) se rozhodne postavit velikou loď, Archu, a pokusit se najít nový domov někde ve vesmíru. Během letu jsou však Autoboti napadeni svými rivaly, zlými Decepticony a jejich hrozivým vůdcem Megatronem (Frank Welker). Decepticoni se dostanou na palubu Archy, strhne se boj mezi nimi a Autoboty a loď havaruje na neznámé planetě, kde z důvodu velice nízké teploty upadají do kryospánku. Probouzejí se až o čtyři miliony let později, do roku 1984 a zjišťují, že planeta, na které ztroskotali, je Země. Využijí svou schopnost transformace a vezmou na sebe alternativní podoby pozemských aut a letadel. Válka mezi Autoboty a Decepticony pokračuje na nové planetě!

Tento seriál vznikl v roce 1984 původně za účelem lepšího prodávání stejnojmenných hraček. Seriál (a vlastně všechno okolo Transformerů) se pak stal hitem a tak přicházely další a další příběhy ze světa těchto robotů, které postupem času vytvořily velice komplikované a rozsáhlé Transformers universum.

Takzvaná „První generace“ se skládá ze seriálu The Transformers, který má pět sérií na který navazuje celovečerní animovaný film Transformers: The Movie z roku 1986, dále pak televizní série Transformers: The Headmasters, Transformers: Super-God Masterforce, Transformers: Victory a celá První generace je tak zakončena video seriálem Transformers: Zone, který byl ale zrušen hned po první epizodě. Na První generaci tak navazuje generace druhá, která se zabývá hlavně takzvanými „Beast Wars“. V této spletité síti seriálů pak stojí za zmínku snad ještě seriál Unicron Trilogy, skládající se ze sérií Transformers: Armada, Energon a Cybertron.

Po desítkách postupně upadajících seriálů, komiksů a hraček Transformers znovu ožívají v celé své kráse ve stejnojmeném akčním filmu Michaela Baye z roku 2007. (Hurley)

(více)

Recenze (37)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě zasáhl v dětství, tedy v době, kdy mě mohl oslovit a naprosto se zapsat do mého vědomí. Dnes už by mi možná vadilo černobílé rozdělení postav (autoboti- ti hodní vs. decepticoni- ti zlí), ale tenkrát jsem to žral a společně s dalšími seriály té doby na ně dodnes nostalgicky vzpomínám. "Já, Megatrone, já Optimus primus se Ti postavím!" A mojí nejoblíbenější postavou (Po Optimovi) byl Premiant) "transformujícíˇse Šimpy ()

Jango_Fett 

všechny recenze uživatele

Transformers! Když jsem byl malý tak jsem viděl pár dílů, dnes jsem si to mohl díky internetu zopakovat v originále (jako přípravu na Bayův film) a musím říct že jako doprovod k filmu je to suprové. Jsou zde bezvadně propracované charaktery jednotlivých transformerů, takže tam kde film jen lehce něco naznačí, tak to seriál vyplní. Například takový Starscream u něj je jen slabě naznačeno ze nemá Megatrona moc v lásce a chtěl by vládnout sám, jenže v seriálu s tim otravuje od prvního dílu. Jistě některé scény působí nelogicky nebo infantilně, ale nad tím musí člověk přimhouřit oči když se původně jednalo o seriál pro děti. A i tak se mi to zdá celkem dost necenzurované, je to ten jeden z mála dětských seriálů kde se ještě autoři nebáli používat násilí. Krom toho další japonské remaky už nestáli za nic a sráželi tenhle fenomén celkem dolů, nemluvě o novém připravovaném infantilním seriálu pro rok 2008. Takže klasika zůstane klasikou... ()

Reklama

iolaos 

všechny recenze uživatele

"NO, MEGATRON LIVES! I FEEL HIM INTO MY CENTRAL PROCESSOR!" .....bylo mi asi pet a nebylo cesty zpet.... jednoznacne nejoblibenejsi serial meho detstvi... zrusil bych Kouzelne skolky, popelky a dalsi priblble princezny a radeji napral detem do hlav toto :)... az v zavesu byly zelvy ninja (Teenage Turtle Heroes), Smoulove a rychla rota... AUTOBOTZ !!! TRANSFORM !!! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Začnem prítomnosťou. Michael Bay spracoval tento námet svojím klasickým dynamickým štýlom, nabúchal doň extrémne veľké množstvo audiovizuálnych atrakcií a spravil takmer neprekonateľný sci-fi blockbuster. A predsa sa tomuto animovanému skvostu nevyrovná. Vo fantázii a celkovej komiksovosti. Plus nostalgia. ()

morbn 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si to po 40 rokoch ako seriálom nedotknutý fanúšik Transformerov bola celkom fuška (ak nerátam The Movie z 1986, čo je pre mňa kultový animák, aj vďaka zvukovej stope), odsýpalo to pomaly, ale nakoniec celkom fajn. Je to akčné, ale naivné a čiastočne zastaralé? Áno, ale oproti filmom je to aspoň nedotknuté vojnovou propagandou USA Army, jej militarizmom a nesrší z toho propaganda o statočných amerických vojakoch (čo je samozrejme lož, možno bežný vojak je v pohode, no vždy vie do čoho ide... Vedenie ich zahraničnej politiky je ale absolútny hnus). Na tú dobu naozaj zaujímavý seriál so super nápadmi. Problémom je chabý vývoj príbehov, scenár sa opakuje v pointe dookola. A pre dnešného diváka sú staré série v podstate ťažko pozerateľné. Dôvodom projekcie bolo zistiť ako sa to vlastne dopracovalo k animovanému filmu a čo bude po udalostiach v tomto filme. Púť je to ešte dlhá, ale teším sa, pretože kvalita v ďalších sériách stúpa, aj keď jemne. Nakoniec sú 80´roky super inšpiratívny doba, čo dokazuje aj nostalgia po tomto období, nie je to len brak a gýč, ale aj iskra a revolta viď. podzemné hudobné hnutia Punk, HC, Metal a čerpanie dnešnej popovej hudby z tejto doby je neprehliadnuteľné. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (37)

  • Skyfire je jediným Transformerem, který přešel od Deceptikonů k Autobotům. (.Zmolda.)
  • Hot Roda/ Rodima Prima měl původně namluvit v 3. a 4. sérii Ted Schwartz. (.Zmolda.)
  • Vůbec první Transformer, který se v seriálu objeví, je Wheeljack. (.Zmolda.)

Související novinky

Bayovi roboti a nováček

Bayovi roboti a nováček

31.03.2006

Donedávna byl devatenáctiletý Shia LaBeouf znám především jako jeden z osazenstva seriálu Báječní Stevensovi, pak přišli větší role ve filmech Constantine či Já, robot a nyní se jeho talent stal… (více)

Bay sa pohrá s robotmi

Bay sa pohrá s robotmi

14.07.2005

Bayova dovolenka na Ostrove sa pomaly končí a režisér už všetok svoj pracovný čas venuje príprave akčného (a primerane drahého) sci-fi plného pestrofarebných robotov s názvom TRANSFORMERS. Jedným z… (více)

Reklama

Reklama