Reklama

Reklama

Transformers

(seriál)
USA / Japonsko, (1984–1987), 37 h 17 min (Minutáž: 21–23 min)

Tvůrci:

Henry Orenstein

Hrají:

Frank Welker, Peter Cullen, Corey Burton, Christopher Collins, John Stephenson, Gregg Berger, Michael Bell, Jim Cummings, Ken Sansom, Walker Edmiston (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(98)

Obsahy(1)

Po tisíce let probíhá na planetě Cybertron válka mezi dvěma znepřátelenými klany stejného druhu, pro nás známého jako Transformers. Tito Transformeři ale nejsou jen tak obyčejní tvorové. Nejen že jejich fyziologický základ není organický, nýbrž robotický, ale dokáží se navíc „transformovat“ do podoby zdánlivě neživých strojů, díky čemuž se mohou snadno ukrýt před nepřítelem, nebo se naopak změnit v hrozivou zbraň či rychlé plavidlo.

Když jsou po vleklé válce na Cybertronu vyčerpány veškeré energetické zdroje, vůdce mírumilovných Autobotů Optimus Prime (Peter Cullen) se rozhodne postavit velikou loď, Archu, a pokusit se najít nový domov někde ve vesmíru. Během letu jsou však Autoboti napadeni svými rivaly, zlými Decepticony a jejich hrozivým vůdcem Megatronem (Frank Welker). Decepticoni se dostanou na palubu Archy, strhne se boj mezi nimi a Autoboty a loď havaruje na neznámé planetě, kde z důvodu velice nízké teploty upadají do kryospánku. Probouzejí se až o čtyři miliony let později, do roku 1984 a zjišťují, že planeta, na které ztroskotali, je Země. Využijí svou schopnost transformace a vezmou na sebe alternativní podoby pozemských aut a letadel. Válka mezi Autoboty a Decepticony pokračuje na nové planetě!

Tento seriál vznikl v roce 1984 původně za účelem lepšího prodávání stejnojmenných hraček. Seriál (a vlastně všechno okolo Transformerů) se pak stal hitem a tak přicházely další a další příběhy ze světa těchto robotů, které postupem času vytvořily velice komplikované a rozsáhlé Transformers universum.

Takzvaná „První generace“ se skládá ze seriálu The Transformers, který má pět sérií na který navazuje celovečerní animovaný film Transformers: The Movie z roku 1986, dále pak televizní série Transformers: The Headmasters, Transformers: Super-God Masterforce, Transformers: Victory a celá První generace je tak zakončena video seriálem Transformers: Zone, který byl ale zrušen hned po první epizodě. Na První generaci tak navazuje generace druhá, která se zabývá hlavně takzvanými „Beast Wars“. V této spletité síti seriálů pak stojí za zmínku snad ještě seriál Unicron Trilogy, skládající se ze sérií Transformers: Armada, Energon a Cybertron.

Po desítkách postupně upadajících seriálů, komiksů a hraček Transformers znovu ožívají v celé své kráse ve stejnojmeném akčním filmu Michaela Baye z roku 2007. (Hurley)

(více)

Recenze (37)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud je vám deset a nikdy předtím jste neviděli žádný animovaný seriál, a tudíž nevidíte tu žebrotu a bídu, která se na vás s prvním políčkem filmu začne linout z obrazovky, asi se vám to bude vzhledem k okolnostem dost líbit. Na tom ovšem bude mít velmi podstatný podíl fakt, že auta a stíhačky měnící se v bitevní roboty jsou přece zatraceně kchůl;) Myšlenka seriálu? Ééééé...jo, žádná;) Takže co zůstává? Správně, vcelku nic. Těch 40% je tak nějak z nostalgie a z dnešního pohledu také za to pobavení z několikametrového Lugera, protože debilnější morf si už snad opravdu vybrat nejde:)) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Fenomén čo sa vracia po niekoľkých rokoch mlčania už skoro zo zabudnutia späť, aj vďaka hranému filmu Transformers od Michaela Baya, v našich končinách tento kreslený seriál prerazil začiatkom 90.rokov a spôsobil veľkú poptávku po autobotoch, autách premieňajúcich sa v robotov, v tej dobe to bolo niečo mať vo svojej detskej zbierke Transforméra, seriál bol jeden z Top. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výbornej seriál, kterej přesně uhodil na hlavičku, Transformeři jsou fakt nápad za milion. Nejlepší ze všech je stroprocentně Soundwave (i když se transformuje v rádio), ale zase má hrozně cool hlas a vysílá takový ty malý hustý roboty. Když jsem chodil do školky tak "Transformers" byla po "Želvách ninjách" druhá nejvíc cool věc na světě. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po těch letech, co už jsem odrostl z plínek a přestal doma pořádát malé války s palstovými robůtky je to bohužel už jen statická, uboze zrežírovaná guilty pleasure s odfláknutou animací. Ale ta nostalgie přetrvává. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V 80-tých to bolo moderne,nikto sa nesťažoval a každému sa to páčilo. Ma to super nápady, príbeh, akcie a nechýba ani štýlovy hlas Petra Cullena (Optimus Prime). Jeden s Top animákov môjho detstva. 90% - 5* ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí trilogie Transformers jsem se pídilpo dalších příbězích. Tenhle mně však nějak nesedl. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Začnem prítomnosťou. Michael Bay spracoval tento námet svojím klasickým dynamickým štýlom, nabúchal doň extrémne veľké množstvo audiovizuálnych atrakcií a spravil takmer neprekonateľný sci-fi blockbuster. A predsa sa tomuto animovanému skvostu nevyrovná. Vo fantázii a celkovej komiksovosti. Plus nostalgia. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem to miloval! Pamatuju si, že než to začali dávat u nás, tak jsem to sledoval přes satelit na rakušákách. Vůbec jsem tomu nerozuměl, ale jako malému klukovi mi stačily ty skvělé obrázky :). Hrané verze od Baye miluji teď :). ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Dnes už téměř nekoukatelné. Hl. díky Bayovi. Což není myšleno jako výtka. Jinak jde o spoustu hranatých krabic, které mluví s dalšími krabicemi, pletichaří a považují oblé a kulaté tvary za něco sprostého, haha. Snad s vyjímkou Arcee, k jejímžto v rámci Cybertronu oblým tvarům snad chybí už jen vysoké podpatky.;-) Chudák Megatron (vedle Skeletora jeden z právem slavných padouchů) v této pův. verzi dopadl prostě ujetě. Já bych tedy nesnesl, aby si ze mě mí podřízení doslova...stříleli.:)) Pokud chcete věděti více...přečtěte si komentář Geminiho:) Hl. song...KLASIKA. Ovšem pozor, hlas Petera Cullena je prostě..boží.;-) Je super, že všechny verze Optima co přišli po tomto, jsou jen s jeho hlasem. Jako v př. Trona, kdy si nedovedu představiti nikoho jiného než Bruce Boxleintera. A to nemluvím o největším z největších...Darth Vaderovi. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

"NO, MEGATRON LIVES! I FEEL HIM INTO MY CENTRAL PROCESSOR!" .....bylo mi asi pet a nebylo cesty zpet.... jednoznacne nejoblibenejsi serial meho detstvi... zrusil bych Kouzelne skolky, popelky a dalsi priblble princezny a radeji napral detem do hlav toto :)... az v zavesu byly zelvy ninja (Teenage Turtle Heroes), Smoulove a rychla rota... AUTOBOTZ !!! TRANSFORM !!! ()

Jango_Fett 

všechny recenze uživatele

Transformers! Když jsem byl malý tak jsem viděl pár dílů, dnes jsem si to mohl díky internetu zopakovat v originále (jako přípravu na Bayův film) a musím říct že jako doprovod k filmu je to suprové. Jsou zde bezvadně propracované charaktery jednotlivých transformerů, takže tam kde film jen lehce něco naznačí, tak to seriál vyplní. Například takový Starscream u něj je jen slabě naznačeno ze nemá Megatrona moc v lásce a chtěl by vládnout sám, jenže v seriálu s tim otravuje od prvního dílu. Jistě některé scény působí nelogicky nebo infantilně, ale nad tím musí člověk přimhouřit oči když se původně jednalo o seriál pro děti. A i tak se mi to zdá celkem dost necenzurované, je to ten jeden z mála dětských seriálů kde se ještě autoři nebáli používat násilí. Krom toho další japonské remaky už nestáli za nic a sráželi tenhle fenomén celkem dolů, nemluvě o novém připravovaném infantilním seriálu pro rok 2008. Takže klasika zůstane klasikou... ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

"Transformers! More than meets the eye!" Opravdu více než se zdá, přes veškerou naivitu a infaltní nápady a akce, to žeru i ve svých postpubertálních letech. ()

Gabbo 

všechny recenze uživatele

Někde to mám ještě na VHS a jediné co si pamatuju, je to, že jsem to absolutně žral a když Optimus Prime zemřel tak jsem brečel. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě zasáhl v dětství, tedy v době, kdy mě mohl oslovit a naprosto se zapsat do mého vědomí. Dnes už by mi možná vadilo černobílé rozdělení postav (autoboti- ti hodní vs. decepticoni- ti zlí), ale tenkrát jsem to žral a společně s dalšími seriály té doby na ně dodnes nostalgicky vzpomínám. "Já, Megatrone, já Optimus primus se Ti postavím!" A mojí nejoblíbenější postavou (Po Optimovi) byl Premiant) "transformujícíˇse Šimpy ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Serial je stejne stary jako ja :) Dneska bohuzel nenabizi naprosto nic, co by stalo za to si to zopakovat. Co nam nabizel tenkrat uz netusim...naprosto jsem na nej zapomnel nez jsem si sjel par epizod z YouTube (v ramci pripravy na film Michaela Baye) a vzpomnel si alespon trosku... Je dost desive na cem jsme vyrustaly (nicmene je to alespon lepsi jak Pokemoni). ()

pugs 

všechny recenze uživatele

"We're Autobots. We're from planet Cybertron" Transformers patria k nostalgickým seriálom (napr. Spider-man alebo TMNT). Neovplýva skvelou grafikou, či zvukovými efektami. Úvodná pesnička je typická pre animáky z 80. rokov, lenže - tento seriál má svoje kúzlo. Vďaka jedina Bayovi, že ma s týmto oboznámil, pretože by som na Transformerov totálne zabudol. Moje prvé spoznanie s transformermi bolo, keď som mal štyri roky a dostal som loďku, z ktorej sa vyvynul robot, s ktorým sa prakticky nedalo vôbec hýbať. To bolo vtedy fascinujúce, stále som nevedel pochopiť ako to funguje. Vezmime si to tak, že jediná hračka podobná Transformerom - bola Rubikova kocka.___---___Keď to vezmeme z hľadiska 21. stor. je to nekvalitné a zastaralé. Transformeri sa úplne nelogicky transformujú ala "z pnematiky sa mi vytvorí ruka". Bay tomu dal skrátka šarm a efekt, ktorý Transformeri potrebujú. Aj tak to hodnotím vysoko, lebo som zaťažený na takéto staré seriáliky. Síce si to už viac nepozriem, ale som rád, že som to videl. Vďaka YouTube!!! 7/10 ()

Související novinky

Bayovi roboti a nováček

Bayovi roboti a nováček

31.03.2006

Donedávna byl devatenáctiletý Shia LaBeouf znám především jako jeden z osazenstva seriálu Báječní Stevensovi, pak přišli větší role ve filmech Constantine či Já, robot a nyní se jeho talent stal… (více)

Bay sa pohrá s robotmi

Bay sa pohrá s robotmi

14.07.2005

Bayova dovolenka na Ostrove sa pomaly končí a režisér už všetok svoj pracovný čas venuje príprave akčného (a primerane drahého) sci-fi plného pestrofarebných robotov s názvom TRANSFORMERS. Jedným z… (více)

Reklama

Reklama