Reklama

Reklama

Transformers

(seriál)
USA / Japonsko, (1984–1987), 37 h 17 min (Minutáž: 21–23 min)

Tvůrci:

Henry Orenstein

Hrají:

Frank Welker, Peter Cullen, Corey Burton, Christopher Collins, John Stephenson, Gregg Berger, Michael Bell, Jim Cummings, Ken Sansom, Walker Edmiston (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(98)

Obsahy(1)

Po tisíce let probíhá na planetě Cybertron válka mezi dvěma znepřátelenými klany stejného druhu, pro nás známého jako Transformers. Tito Transformeři ale nejsou jen tak obyčejní tvorové. Nejen že jejich fyziologický základ není organický, nýbrž robotický, ale dokáží se navíc „transformovat“ do podoby zdánlivě neživých strojů, díky čemuž se mohou snadno ukrýt před nepřítelem, nebo se naopak změnit v hrozivou zbraň či rychlé plavidlo.

Když jsou po vleklé válce na Cybertronu vyčerpány veškeré energetické zdroje, vůdce mírumilovných Autobotů Optimus Prime (Peter Cullen) se rozhodne postavit velikou loď, Archu, a pokusit se najít nový domov někde ve vesmíru. Během letu jsou však Autoboti napadeni svými rivaly, zlými Decepticony a jejich hrozivým vůdcem Megatronem (Frank Welker). Decepticoni se dostanou na palubu Archy, strhne se boj mezi nimi a Autoboty a loď havaruje na neznámé planetě, kde z důvodu velice nízké teploty upadají do kryospánku. Probouzejí se až o čtyři miliony let později, do roku 1984 a zjišťují, že planeta, na které ztroskotali, je Země. Využijí svou schopnost transformace a vezmou na sebe alternativní podoby pozemských aut a letadel. Válka mezi Autoboty a Decepticony pokračuje na nové planetě!

Tento seriál vznikl v roce 1984 původně za účelem lepšího prodávání stejnojmenných hraček. Seriál (a vlastně všechno okolo Transformerů) se pak stal hitem a tak přicházely další a další příběhy ze světa těchto robotů, které postupem času vytvořily velice komplikované a rozsáhlé Transformers universum.

Takzvaná „První generace“ se skládá ze seriálu The Transformers, který má pět sérií na který navazuje celovečerní animovaný film Transformers: The Movie z roku 1986, dále pak televizní série Transformers: The Headmasters, Transformers: Super-God Masterforce, Transformers: Victory a celá První generace je tak zakončena video seriálem Transformers: Zone, který byl ale zrušen hned po první epizodě. Na První generaci tak navazuje generace druhá, která se zabývá hlavně takzvanými „Beast Wars“. V této spletité síti seriálů pak stojí za zmínku snad ještě seriál Unicron Trilogy, skládající se ze sérií Transformers: Armada, Energon a Cybertron.

Po desítkách postupně upadajících seriálů, komiksů a hraček Transformers znovu ožívají v celé své kráse ve stejnojmeném akčním filmu Michaela Baye z roku 2007. (Hurley)

(více)

Recenze (37)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Perfektný oldschool klasický animovaný seriál a v podstate pôvodní Transformeri. Sledovával som to kedysi na nejakom prastarom detskom kanáli, len si nespomeniem na názov, ale Cartoon Network to myslím nebol. ()

foundation 

všechny recenze uživatele

Samozrejme pri nedávnom opätovnom pozeraní z toho sršala nostalgia ako sviňa, ale aj tak nemám pocit že by to hodnotenie ovplyvnila nejak super výrazne. Mám veľké nutkanie tomu vraziť rovno plný počet pretože Transformeri, akokoľvek sa teraz animácia zdá zastaralá, stále u mňa bodujú príbehom a jednotlivými postavami robotov. Aj po tých 15 stich rokoch sa na to skrátka pozerá stále skvele. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem měl na VHS a pouštěl jsem si ho jako kluk dokola. Proto jsem s takovým nadšením čekal na film od Baye ()

aLCaP0Ne 

všechny recenze uživatele

Spoločne s G.I.Joe patrí medzi top top animované seriály aj napriek takmer 20tim rokom života. Skvelé spomienky detstvo a s tým veľké napätie pred každou jednou časťou čo nás čakala.. Dnes som už rád, že Transformeri sú v dnešnem dobe už na filmovom plátne v perfektnej kvalite.. seriál 80% ()

amyth 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tohle zbožňoval a Optimus Prime byl jediný ze všech filmových a komiksových klaďasů, kterého jsem měl rád ..... ()

morbn 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si to po 40 rokoch ako seriálom nedotknutý fanúšik Transformerov bola celkom fuška (ak nerátam The Movie z 1986, čo je pre mňa kultový animák, aj vďaka zvukovej stope), odsýpalo to pomaly, ale nakoniec celkom fajn. Je to akčné, ale naivné a čiastočne zastaralé? Áno, ale oproti filmom je to aspoň nedotknuté vojnovou propagandou USA Army, jej militarizmom a nesrší z toho propaganda o statočných amerických vojakoch (čo je samozrejme lož, možno bežný vojak je v pohode, no vždy vie do čoho ide... Vedenie ich zahraničnej politiky je ale absolútny hnus). Na tú dobu naozaj zaujímavý seriál so super nápadmi. Problémom je chabý vývoj príbehov, scenár sa opakuje v pointe dookola. A pre dnešného diváka sú staré série v podstate ťažko pozerateľné. Dôvodom projekcie bolo zistiť ako sa to vlastne dopracovalo k animovanému filmu a čo bude po udalostiach v tomto filme. Púť je to ešte dlhá, ale teším sa, pretože kvalita v ďalších sériách stúpa, aj keď jemne. Nakoniec sú 80´roky super inšpiratívny doba, čo dokazuje aj nostalgia po tomto období, nie je to len brak a gýč, ale aj iskra a revolta viď. podzemné hudobné hnutia Punk, HC, Metal a čerpanie dnešnej popovej hudby z tejto doby je neprehliadnuteľné. ()

Riivy 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie je subjektívne ale hlavne to je ovplyvnené asi tým, že je rozprávka môjho detstva... resp. som videl niekoľko tých málo dabovaných častí a potom neskôr som si pozrel všetko v originále... Najviac je pôsobivý ten nápad a akú mániu to spôsobilo skrze film.... Je tu typická predstava boja dobra so zlom.... animácie sú pravda na nižšej úrovni, ale na druhú stranu ma dokázal drźať samotný príbeh a Optimus... Niekomu sa páčiť bude a niekomu nie.... Podľa mňa je to už pomaly klasika, takže záleží len na tom ako sa k tomu postavíte.... Výber je samozrejme na Vás.... P.S. osobne odporúčam každému fanúšikovi filmu, ale nie tým čo išli na efekty, ale tým čo to majú radi príbeh..... ()

LukasCL 

všechny recenze uživatele

Klasika a srdcovka. Todle jsem měl jako malej kluk moc rád. Proto mě nějak extra neuchvátily Transformeři ve filmovém zpracování. 3,5 hvězdičky. ()

Utnapishtim odpad!

všechny recenze uživatele

Stodílná reklama na hračky, ve které se jednotliví aktéři objevují podle toho, jak šly jejich figurky na pulty obchodů. Na nic jiného seriál neaspiruje - naprosto slabomyslný scénář, snad všechna žánrová klišé a podprůměrná animace plná nejrůznějších animačních chyb. Pro diváky nad 10 let prakticky nesledovatelné, snad leda jako nostalgická připomínka začátku 90. let, kdy se u nás seriál objevil v půjčovnách na VHS. ()

Hornet.CZ 

všechny recenze uživatele

64% / Transformers G1 seriál je něco kouzelného ale zároveň odstrašujícího, na jednu stranu jde o kultovní začátek dnes již megalomanské franšízy, která celkově je takový lepší nadprůměr, avšak na stranu druhou je tento seriál (hlavně) v třetí a čtvrté řadě docela dost odfláknutý, první řada je klasika s relativně obstojnou animací i dějem, dvojka kvůli vstupu animačního studia AKOM nemá sice až tak bezchybnou animaci ale za to dějem i nadále dokáže okouzlit, třetí a taktéž nejhorší řada, která navazuje na film už oproti oběma před-filmovým řadám hraje na tvrdší a temnější notu a upřímně už není moc vhodná pro děti, sám sem se sice nad těmi hovadinami v tom spíše jen pousmál ale být mladší, tak bych rozhodně asi tak v pohodě nebyl. Mimo to animačně je to ještě větší propad než předchozí série a oproti filmu je to rovnou rána pěstí, na kterou se mimo výjimky ("Call of the Primitives") nedá ani koukat, dějově pak z velké části nic moc, nové týmy transformerů jsou dosti nudné a samotným charakterům není ani tolik věnováno prostoru jako dřív, avšak světlé body se najdou, např. ve formě Sky Lynxe nebo Grimlocka, kteří díky svým vtipům vlastně celou sérii prakticky táhly. Čtvrtá řada je pak mírné zlepšení aspoň co se týče obsahu, objeví se zde hromada nových postav a například stvoření hedmasterů, targetmasterů nebo titánů Scorponoka a Fortress Maximuse je dosti zajímavé, jenom animačně to není díky studiu AKOM žádná sláva. Celkově doporučuji hlavně první dvě řady, sice tam pár chyb je ale i tak jde o docela slušnou podívanou, kterou si den nutně s dětmi nezkazíte, dvě zbylé pak doporučím jen na vlastní uvážení, je zde hromada chyb a blbostí + temnější atmosféra také není pro každého. Hodnocení sérií: S1 = 82%, S2 = 62%, S3 = 52%, S4 = 58% ()

Související novinky

Bayovi roboti a nováček

Bayovi roboti a nováček

31.03.2006

Donedávna byl devatenáctiletý Shia LaBeouf znám především jako jeden z osazenstva seriálu Báječní Stevensovi, pak přišli větší role ve filmech Constantine či Já, robot a nyní se jeho talent stal… (více)

Bay sa pohrá s robotmi

Bay sa pohrá s robotmi

14.07.2005

Bayova dovolenka na Ostrove sa pomaly končí a režisér už všetok svoj pracovný čas venuje príprave akčného (a primerane drahého) sci-fi plného pestrofarebných robotov s názvom TRANSFORMERS. Jedným z… (více)

Reklama

Reklama