Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když je přepadena Attilova rodná vesnice a jeho otec i babička jsou zavražděni, podaří se mladému chlapci uniknout a přežít. O několik týdnů později ho najde otcův bratr Rua,, král jednoho z hunských kmenů, který mladého Attilu adoptuje, přesto ho mnozí varují, že se chlapec stane příčinou potíží, protože jeho adopcí se stává nejasným následnictví jeho syna Bleda. Svou cestu za slávou začne Attila setkáním s Galen, věštkyní, která mu vysvětlí hunské legendy a dá mu cíl i směr jeho příštího snažení. Když Attila dospěje, stává se jeho hlavním sokem nevlastní bratr Bled, se kterým zápasí nejen o trůn, ale také o krásnou N'Karu, do které se Attila zamiluje, přestože ji Bled prohlásil za svou. S pomocí Galeny se Attila stává králem, ožení se s N'Karou a zahájí velké tažení ke sjednocení hunských kmenů. Zprávy o Attilových smělých vojenských činech a jeho rostoucí armádě se šíří Římskou říší, kde Placida, matka neúspěšného římského císaře Valentiniana osvobodí z vězení generála Flavia Aetia, protože doufá, že je jediný, kdo by mohl zachránit Řím před rostoucí hrozbou Attilovy válečné síly. Aetius uznává Attilovy schopnosti válečníka a vůdce. Věří, že jediný způsob, jak zabránit Attilovi v napadení Říma, je najít společného nepřítele, proti kterému by se spojili. Vytvoří alianci založenou na vzájemném respektu, jejich přátelství však nedokáže přemoci politické rozpory a nepřátelství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

T2 

všechny recenze uživatele

Až príliš moc z toho srší jednoduchá televíznosť, k tomu fádny dej, herecké výkony a súboje rovnako tak moc nepovedia. /35%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slabě průměrný historický film o jednom velkém vojevldci. Od začátku dokonce z filmu čiší jeho televizní pojetí, které je velmi naškodu. Žádná krásná scéna obrovské armády, místo toho malé potulné armády na jedné straně krásných a upravených Římanů a na straně druhé Attilovi muži v rukou sekyry a oblečení jak bezdomovci. Kdyby to nevypadalo zas tak levně dalo by se to rozdýchat. Attilova vyvolenná ve mě aspon vzbudila pochopení nad důvody Attilova konání(ale v mnohem menším měřítku než on učinil :)). Celkově se tento televizní historický (stěží) epos dá sledovat, tak aby neunudil. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Proč pokaždé, když člověk zadoufá, že Američané konečně natočili historický film, na který se dá dívat bez záchvatu hysterie, epilepsie nebo aspoň dávení, musí vyinkasovat takový pravý hák na sanici? Od Attily taková šlupka totiž opravdu bolí...Proboha, kdyby tam aspoň dali pravdivou verzi Attilovy smrti - že ho kleplo při jisté radostné a zdraví a budoucím generacím prospěšné činnosti. Jak by ovšem řekl jeden americký komik "ale to voni nééé..." a je z toho zase jedna tupá a k zešílení nudná metamorfóza původně bezvýznamného chlapce v postrach světa trápícího se nešťastnou láskou. Bič Boží, to ano, ale na divákovy nervy. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Slušné televízne spracovanie legendárneho hunského kráľa Attilu. Gerard Butler je úplne super, no problém spočíva v americkej produkcii a historických nepresnostiach. Napriek tomu som sa slušne bavil, dokonca čakal, čo nám američania naservírujú v ďaľšej a ďaľšej scéne :) Táto téma túži po veľkofilmovom spracovaní! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Historicko-válečné drama o Mongolovi, co téměř dobyl celou Evropu. Na filmu samozřejmě nejvíce zaujmou boje, které vážně stojí za to. Kdo má rád bitvy ze starověkých dob, tak si rozhodně příjde na své. 60% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Na to jak mám rád historické filmy, mě tento zklamal snad úplně vším, hlavně, že byl nezáživnej a prostě hroznej.... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Viac sa stotožňujem s hodnotením na IMDb, pretože čsfďáci sú moc náročný. Áno je to nízkorozpočťák, ale na TV produkciu to vyzerá podľa mňa celkom dobre. Hordy armád tu nečakajte, aj keď v jednom či v dvoch záberoch vyzerá vojsko celkom obrovské, v tých ďalších, to vyzerá len ako keby sa schyľovalo k menšej šarvátke. Po väčšinou tu Attila drancuje len obyčajné dedinky, no nájde sa aj jedná pevnosť, či pekné šíky rímskych légii. Kostýmy a vypráva nie je úplne zlá. Celé sa to odohráva v tých istých priestoroch, interiéroch, lesoch, lúkach a lokáciách, ale nevyzerá to zlé. Ďalšie plus čo ma potešilo je herecké obsadenie. Butler je podľa mňa super a dosť mu sedela úloha vodcu Hunov. Veď o pár rokov s prehľadom dal aj ďalšieho veľkého kráľa (Leonidasa). Tak isto mu kvalitne kontruje aj Poweers Boothe ako rímsky Flavius Aetius. Chcel by som dať viac, pretože ma bavili herci (v ďalších vedľajších úlohách sa objavujú aj tváre ako Cunningham alebo Curry) a aj príbeh (aj keď historicky to nie je presne), no bohužiaľ nestrhlo ma to v akčných scénach. Pekne sa na ne pozeralo, ale chcelo by to trošku viac krvi, trošku viac drámy, trošku viac taktiky alebo trošku lepšieho režiséra. Ak nerátam zaujímavý súboj Attilu s Bledom, tak väčšinu akcie tvorila len taká hromadna mela komparzu. Ďalšie veľké plus, na ktoré nemôžem zabudnúť je hudba. Nick Glennie-Smith niekedy zo svojou hudbou pomáha Attilovi viac, ako jeho vojaci na bojisku. Na záver už iba taká drobnosť. Tu sa uvádza, že to má 3 diely, na IMDb, že to má 2. Ja som videl len jeden trojhodinový film. 70% - 3* ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá historická dráma, kde však neuvidíte žiadne potlapkávanie po pleci v aréne plnej zabijakov či férový boj ani podobne nereálne výmysly, o akých nás presviedčajú oveľa drahšie a (bohužiaľ aj) úspešnejšie filmy. Prvý historický film, kde ma zaujalo aj detstvo hlavného hrdinu. Láska, zrada, inrigy sprevádzajú Attilu a vy všetkému uveríte, lebo herci (hlavne Gerard "Dracula" Butler) vás o tom presvedčia. Bitky sa síce nevyrovajú počítačovým armádam blokbasterov ale aj tak držia krok aj napriek menšej pompéznosti. Čo by sa stalo, keby mal Attila väčší rozpočet a reklamu? ALEXANDER by rozhodne vznikol ovaľa skôr... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na TV film slušné, hoci malý, krpatý, šikmáč Attila asi nemal modrooký butlerovkský kukuč. No ale kto by sa chcel pozerať na zhnitého Mongola, keď môže mať hollywoodsku celebritu s platinovým úsmevom? Ako rozprávka pozerateľná, inak ale samozrejme silne nehistorický film bez poriadnych bitiek, nie to ešte reálnych. Ale v tomto formáte natočiť pravdu ani nejde, lebo inak boli Huni len tlupa primitívnych mäsiarov a nie ušľachtilí romantickí hrdinovia. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Průměrný historický film o jednom velkém vojevůdci. Asi i laik pozná že takhle to určitě nebylo. Ale i pohádky jsou hezké, na jedno podívání to docela ujde. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Máloktorá televízna produkcia s historického obdobia strhne svojou veľkoleposťou. Ani toto nieje výnimka. Priemer. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Prostě televizní verze velkého příběhu. Televizní = nízkonákladová + stupidně jednoduchá (hlavně scénářem) + nekorektní. Butler a Boothe jsou ale skvělí a svoje ploše vykreslené charaktery zahráli opravdu na jedničku. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch méně povedených historických velkofilmů.. Špatně natočené bojové scény, scénář bez špetky originality a zatraceně nevýrazný hlavní hrdina.. Na to,že se jedná o televizní projekt to mohlo dopadnout i hůře a jako film na jedno skouknutí se to dá přežít, ale jinak obrovské zklamání... ()

Reklama

Reklama