Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Renomovaný režisér Douglas Sirk natočil portrét bohatého muže, kterému nedostatek morálky přinesl úpadek a nakonec i smrt. Robert Stack se představí v hlavní roli jako Kyle Hadley, požitkářský syn texaského magnáta Roberta Keitha, jehož dynastie se začíná hroutit. Ve vedlejších rolích uvidíme hvězdy jako Lauren Bacall v roli Stackovy nešťastné ženy a Rocka Hudsona jako jeho nejlepšího přítele. Dorothy Malone získala za roli Kyleovy nymfomanské sestry Oscara za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivím, že je Douglas Sirk oslavovaným králem melodramatu, obzvláště toho v 50. letech. Jeho práce s technicolorovými barvami je chvílemi pozoruhodná a právě v takovýchto momentech jsem neměl problém přijmout zvolený žánr, a to, co se přede mnou odehrávalo, jsem vnímal spíše jako film, ve své nejryzejší a nejhodnotnější podobě.Takhle na mě ale fungovaly pouhé úseky snímku, a když jsem se v průbehu děje trochu více zamyslel nad tím, co sleduji, nedokázal jsem se přenést přes určitou plytkost a patetickou sentimentalitu, kterou v sobě tenhle filmový žánr nutně skrývá. 5/10 ()

Foma 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru by to bylo na 5 hvězd, ale mě někdy trochu vadí taková ta tragičnost postav za každou cenu. Všichni jsou tak zaujatí svým neštěstím, že trochu nadhledu by neuškodilo. A aby to mělo skutečnou tragiku shakespearovských či schillerovských rozměrů, to by tam muselo bejt víc přesahu a metafyziky. Takže takový morální obrácení postavy při soudním procesu, kterou hraje Dorothy Malone, působí jako svěží vánek do dusna přílišnýho neštěstí. Ale filmově zajímavý, rozhodně atraktivní a určitě nenudící dílko. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Melodráma nemusí byť iba hanlivým názvom pre dojímavé filmy určené pre ženy. Written on the wind zaujme viac svojim nepredvídateľným scenárom, ako prvoplánovo dojímavým príbehom nenaplnenej lásky. Je aj tým, ale hlavne som v jeho priebehu vôbec netušil, kam sa príbeh o 5 minút posunie, resp. úplne otočí a bol som až do konca v napätí, ako to celé skončí, pretože možností tu bolo viacero. Odvrátená strana peňazí, respektíve lesk a bieda zbohatlíckej vrstvy v maximálne profesionálnom žánrovom balení. Záverečný záber na ohrdnutú Dorothy Malone pod obrazom otca je zo Sirkovej strany príznačne viacznačný. Bol majstrom žánru aj v detailoch. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

S Douglasem Sirkem asi kamarádi nebudeme. Uznávám jeho řemeslné kvality (z technicolorových barev opravdu oči přecházejí) a práci s herci, ale nejsem cílová skupina pro melodramata. A hledat v nich údajný subverzivní podtext (viz např. závěrečná scéna, kde zkažená Marylee láskyplně hladí model těžařské věže :o)) mě upřímně řečeno moc nebaví. Na druhou stranu aspoň člověk ví, kde se inspirovali např. tvůrci Dallasu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Obidve babenky Lauren aj Dorothy sú dve rozdielne ženy,ktoré neurobia zrovna dobré rozhodnutia,jedna sa vydá za pracháča,ktorý ju zaujme,neskôr ho jeho povaha donúti konať tak akoby nikdy nemal,dostáva totiž zlé informácie od svojej diabolskej sestry Mary-Lee,ktorá je síce sexy až až,ale konanie ju dovedie na pomstu zo žiarlivosti k jeho najlepšiemu kamarátovi Mitchovi(Rock Hudson),ktorý o ňu nejaví takmer žiadny záujem,keďže je zabuchnutý tajne do bratovej,t.j do Kyleovej manželky Lucy Moore(Lauren Bacall),a tak sa Kyleovi (Robert Stack) dostávajú do uší informácie,ktoré z neho robia alkoholika a vola,ktorý robí osudné rozhodnutia... Klasická dráma 50 rokov,kde dominujú herecké výkony súrodencov Kyleových,t.j Dorothy Malone a Robert Stack,ktorí sú perfektne zohraní,že nie je problém uveriť,že ich spája súrodenecké puto,ale aj nenávisť,ktorá pramení z ich neuskutočniteľných túžob...Technicolor výborne predstaví dve krásne babenky,výborný príbeh,ktorý by dnes pôsobil možno zastaralo,ale z neho sa do budúcnosti inšpirovali tvorcovia mydlových opier... Určite sa to oplatí vidieť,najmä kvôli začatiu jednej divokej hry medzi štyrmi ľudmi,kde to začína spieť do nepríjemných následkov. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama