Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle námětu Jacka Londona vznikl - po povídkovém triptychu Kaňon samé zlato - další pokus o westernovou podívanou o dospívajícím chlapci, jenž po otcově smrti živoří ve zlatokopeckém městečku. Dokonce se stane svědkem krutého zápolení dvou kovbojů o údajný poklad. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mě se jako klukovi tenhle western líbil, vzdor těm nadutým kecům uvedeným jako text distributora, ač jde o slova Václava Březiny z Lexikonu českého filmu (s jeho komentáři ostatně nesouhlasím častěji než je zdrávo). Edit 23.10.2019: O víkendu jsem si film docela rád zopakoval i jako dospělý. Dobrodružné, s docela propracovanými charaktery v podání dobře obsazených herců (Schmitzer, Čepek a Podhůrský) a skvělými lokacemi na sibiřské Altaji. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sirového starší výlety na Aljašku se mi líbily o poznání víc, byť byly černobílé. Tenhle kousek není špatně obsazený, ale má slabší scénář. Na tři hvězdičky ale spolehlivě stačí. Celkový dojem: 55 %. Dnes ideální film pro desetileté kluky. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na české poměry luxus. Sirový většinu zvládá s přehledem, bohužel příběhu chybí spád. Možná ho i malinko brzdí dětská předloha. Hodně zachraňuje krásná altajská příroda, která simuluje Aljašku více než zdatně, a slušné herecké výkony. Schmitzer je tahoun, Strach vypadá za mlada normálněji než v dospělosti. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem tenhle kousek nesrovnávala s klasickými westerny. V takovém srovnání by neobstál. Ale je to příjemný filmek na sobotní odpoledne. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se vrátil v čase do let svého dětství za dobrodružstvím dalekých krajů. V tomto ohledu mohu podotknout, že český filmový přepis se nijak zvláště neodchyluje od ducha jeho poutavých povídek. Ve filmu je vidět i důraz na exteriéry, kde tvůrci nahradili Aljašku sibiřskou Altajskou divočinou a také lomem u Karlštejna, zvaném Amerika, kde je výsledkem docela příjemná podívaná s nádechem trampské romantiky. Ostatně Jack London je a bude vždycky moje srdeční záležitost. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První western pocházejicí z naší tvorby který jsem viděl a škoda že pouze průměrný, bez atmosféry, řádného napětí a lepších triků. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Eastern western pro mládež. Říkejte si, co chcete, ale tenhle film jasně definuje lidské hodnoty a na nedělní odpoledne je myslím ideálním pokoukáním pro sračkami přesycené děti. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Westernů nebylo, z pochopitelných důvodů, v bývalém Československu natočeno mnoho. De facto se dají spočítat na prstech jedné ruky a jmenovat by většina z nás dokázala asi jen jeden, ten kolalokový. Cesta na jihozápad je tak vlastně velkou výjimkou, jedná se navíc o western čistokrevný a hlavně i povedený.  Báječné exteriéry, tehdy sovětské pohoří Altaj jakoby Skalistým horám z oka vypadlo a lom v České Americe jako lokace taky skvěle zapadá.  Už úvodní scéna s cválajícími jezdci svému žánru ostudu nedělá a atmosféru londonovské dobrodružné vyprávěnky se rozhodně podařilo vytvořit. Kaubojové jsou dostatečně drsní i osobití, Jirka Strach nepůsobí jako dětský hrdina trapně ani otravně a osudový závěr fanouška žánru nezklame. Čtyři desperáti na koně nasedají. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

K westernům si cestu zatím pořád spíše hledám, zkouším to z času na čas různými klikatými stezkami a rozumím i žánrovým fanouškům, kteří tento film hodnotí nízce coby průměrný pokus o western a pro které v konkurenci světoznámých klasik určitě neobstojí. Já se nakonec rozhodl Cestu na jihozápad více hodnotit jako rodinný či mládežnický film, který žánr westernu a jeho tradiční prvky spíše využívá pro vyprávění dobrodružného příběhu o pevném poutu a klukovské odvaze... a v tomto duchu mě potěšila i mile (včetně ne úplně čistého happyendu) překvapila. Slabší složkou tvoří vizuál a kamera, která by mohla uprostřed výborně zvolených scenérií doslova kouzlit poetické záběry, ale moc tenhle potenciál nevyužívá. Nicméně patřičnou atmosféru i napínavou akci se v rámci možností podařilo vytvořit skvěle, děj s příjemně kratší stopáži plynul přesně tak, aby neztrácel na napětí a dokázal mě stále něčím zaujmout. Jiřímu Schmitzerovi poloha málomluvného chlápka s mírně rozporuplnou minulostí opravdu výborně padne, ale ani ostatní herci v možná nezvyklých rolích nedělají filmu ostudu. [70%] ()

anais 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem to viděl v kině a zanechalo to ve mně docela nesmazatelnou stopu. Jiří Schmitzer pro mně byl na nějakou dobu těsně za Old Shatterhandem. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco nevzrušivý film, ktorému nie je čo vytknúť, nie je ale ani za čo chváliť. Príbeh nemá potrebnú šťavu, chýba mu dramatický oblúk, westernové "tóny" posobia smiešne a ako tak ho zachraňuje záver zaujímavo nectiac(i) pravidlá žánru. Keďže ale ide o "žánrový pokus", je to skor paradox ako kompliment. Herecky každopádne čistá záležitosť, preto (pre to) * * { a pol } ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není film pro hnidopichy a věčné kverulanty, ale mně přinesl osvěžující potěšení. Výběr chlapáků československého filmu se zde úspěšně popral s tématem, které je tak vzdálené našim krajinám. Zajímavý příběh odvahy a dobrodružství v peřejích průzračných řek a ve stínu skalistých hor. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

western je pro nás trošku cizí žánr, takže naši herci v rolích gangsterů z divokého západu působí trošku nevěrohodně, místy i legračně, ale přece jenom, tento film má něco do sebe.... :) pro mě lepší *** ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Český western nedopadl nijak vítězoslavně... Schmitzer je sice výborný a Strach se celkem snaží, ale nadšen jsem nebyl. Ovšem ani zklamán. Ucházející příběh, předvídatelná koncovka... Průměrný film... ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv byli Československé pokusy o natočení koukatelného westernu neůspěšné, tak tento se mi docela zamlouval. Krásné prostředí, kamera a vlastně i obsazení, dělají z tohodle dobrodružného filmu vcelku zajímavou podívanou. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dávali často na Vánoce... V mládí mi z něj bylo smutno, ale později jsem té, trošku hořké, náladě přišel na chuť. ()

corona 

všechny recenze uživatele

pokiaľ ma pamäť neklame tak to bolo natáčané na Bajkale a v TV to dávali ešte ked deťom čas cez jarné prázdniny vypĺňalo prázdninové vysielanie ()

Reklama

Reklama