Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Historický seriál z 15. storočia so znakmi dobrodružného žánru zobrazuje prvé sedliacke vzbury proti feudálom, ktorí šliapali po ich základných právach. Vzburu feudáli využijú na svoje mocenské zámery... (oficiální text distributora)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (7)

Válka volů (1987) 

Viděno po 30 letech (poprvé to bylo při televizní premiéře, ani nevím, zda to pak bylo někdy opakováno). Z dětství mi utkvěla v paměti monumentální výpravnost, považoval jsem ten seriál za něco, čemu se říká velkofilm. Po dospělém zhlédnutí zjišťuji, že velkofilmové parametry to nemá, ale tu syrovou atmosféra, neslušivé účesy a zachycení špinavosti středověku by tomuto seriálu mohly velkofilmy závidět. Skvělé dílo, které se nikdy nedočkalo docenění, jaké by si zasloužilo. ()

Sedlákovo právo (1987) (E01) 

Seriál má trochu pomalejší rozjezd, ale to ošuntělé a sešlé ztvárnění středověku je snad nejlepší, co jsem kdy viděl. Ta tíživost dýchá snad z každého záběru. ()

Zrada (1987) (E02) 

V druhém dílu už se nám to docela rozjíždí. Mallimese přejde jeho úsměv, zatímco celou vesnici sedláků přešel už dávno. Taktická chyba horlivého správce vede knížete k rozhodnutím, která budou mít kruté následky... Spousta silných scén a opět (a to budu opakovat u každého dílu - dokonale špinavě zfilmovaný středověk). ()

Trestní výprava (1987) (E03) 

Upřímně řečeno, trochu jsem se v tom zamotal, jak tam všichni nosí podobné ohozy, takže jsem si docela rád po zhlédnutí přečetl obsah zde. Každopádně, děj se nám zamotává a napětí se stupňuje. Všechno, co bylo skvělé na předchozích dílech, samozřejmě pokračuje. ()

Vítězství (1987) (E04) 

Mocenská taktika, čekání na válku... Kníže rekapituluje, z jakých banálností mohou vznikat krveprolití, která ho stojí sídla, území, prestiž, klid a dost možná ohrožují jeho samotnou existenci. Na samotných scénách dobývání už jsem našel dost nedostatků, které mě bavily. Vojsko samozřejmě nefunguje jako namazaný stroj, rozhodují maličkosti, někdy lajdáctví, ale tu bránu mohli obránci pevnosti možná stihnout zavřít včas. To je samozřejmě detail, který vídáme i ve velkofilmech, ale rušivě na mě působila nevěrohodnost Julinina varování Lamberta i to, jak to proběhlo. Vše samozřejmě vynahrazuje silná scéna na konci, kdy Jula komentuje všechnu tu spoušť kolem sebe "Tak takto tedy vypadá vítězství." ()

Pomsta (1987) (E05) 

Hodně silný díl, ve kterém vrcholí naléhavé sdělení celého seriálu, kdy sedláci slouží jen jako stafáž k poměřování pindíků jednotlivých pánů. A cena za naivní důvěru je vysoká (viz obsah výše). Jak vidno, s postupem historie se nic nemění. Zajímavý je v seriálu vývoj postavy zpočátku nesmělého a naivního Lamberta, který čím dál víc chápe, co se kolem něho děje, a i přes vděk, který nutně musí pociťovat ke knížeti Pienzenhauerovi za okamžité jmenování do funkce,neváhá se ozvat. Zajímavostí je i to, že kníže asi ví, že má Lambert pravdu a jeho "výstřelky" přijímá téměř s otcovským pochopením, leč šlechtická pýcha velí jednat jinak, než by měla velet morálka. Nejednoznačnost knížete Pienzenhauera je možná největší scénáristickou devizou seriálu. ()

Před mnichovskými branami (1987) (E06) 

Závěrečný díl není kupodivu nějakým vyvrcholením, nýbrž podtrhuje celou tu absurditu celého konfliktu, malichernost šlechticů a definitivní vyj*bání se sedláky, kteří doufali, že by něco mohli změnit. ()

Reklama

Reklama