Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stavební inženýr Luděk Turna přijme lákavou nabídku pražské projekční kanceláře. Pokouší se prosadit i za cenu podvodu, ale včas se vzpamatuje a dobrovolně odchází budovat dálnici... Jiří Bartoška zde debutoval a Karel Höger hrál jdenu ze svých posledních filmových rolí. (oficiální text distributora)

Recenze (28)

BaronX 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavá sonda do prostředí architektury, práce na stavbě a světa neomezené protekce, kdy Vám cestu vyšlape někdo jiný, ať chcete nebo nechcete. Navíc ego Vám pořád nalhává, že jste tady proto, abyste vykonal něco velkého, malé věci - pro obyčejné lidi, ale jděte, to není nic pro nás. Mladý Bartoška se role zhostil s přehledem, a kdyby film ubral na svém patosu a naivitě, mohlo to být ještě mnohem kvalitnější dílo. Ale i tak film ukázal jednu věc, pod kterou se můžeme i dnes s klidem podepsat, s pokorou se ... dojde nejdál. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Budovatelský film v roce 1975. Tentokrát však ne až tak o budování socialismu jako spíš o stavění dálnice. Celý příběh, který se točí okolo tenisu, architektury a bohužel ke konci i okolo vševědoucí a všeobjímající strany je o tom, jak suverén s buržoazními sklony najde tu pravou cestu v budování dálnice pro všechny. Má však výbornou atmosféru, kterou umocňuje skvělá hudba, dobrý Bartoška a charismatický Höger. Nebýt příchodu svazáka Kratiny na scénu a lokální satiry o nepravostech ve výrobním procesu, byl by to jeden z lepších filmů 70. let. Takto jen průměr. A ještě něco. Balzerová snad ani jednou netrefila kurt, všechno pánubohu do oken... ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

No, už po dvaceti minutách jsem tušil ztracený čas a přinesl si brambory a začal je škrábat. Aby to byl čas strávený užitečně. Tupé dialogy typu půjdeš na dálnici - půjdeš do kanceláře se opakovaly, aby se pak změnily na ještě tupější dialogy, nakreslíš projekt – nenakreslíš projekt. Mezitím občas hnusná „hudba“ a do toho poskakuje Bartoška u rýsovacího prkna. Téma je to jistě důležité, bez těžce pracujících architektů by se svět neobešel. Tohle by prostě nestálo za nic ani jako inscenace. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Höger úžasný, jinak šedivá a šablonovitá nuda o práci. Herci neměli, co hrát. Bartoška workoholik- "úžasná peripetie" ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Film podle jednoho ze socialistických schémat: pomýlený intelektuál napravuje svou chybu na stavbě dálnice pod kladným vlivem dělníků a SSM. Kresba charakteru hlavního hrdiny není přesvědčivá, je tu spousta nelogičností. Hrdina nejedná podle svého charakteru, ale podle vůle autora (dnešní pravicový a provládní pisálek Steigerwald). Tak třeba: když je hrdina takový namyšlený a sebevědomý floutek, jak je vylíčen na začátku, proč se tak dlouho rozmýšlí, zda má vzít místo v prestižním ateliéru ? Takový člověk by se vůbec nerozmýšlel. A pokud je na začátku vylíčen jako jeden z nejlepších studentů, proč potom nemůže hnout s jednoduchým úkolem postavit hornické sanatorium a musí nápad ukrást ? Tak geniální architekt by to sfoukl levou rukou. A i když tohle překousneme, pak závěrečná třetina na stavbě je totálně nepřesvědčivá: z hrdiny je najednou úplně jiný člověk, pokorný, hodný, angažovaný atp. S takovou postavou si nevěděl rady ani Bartoška. Menšík je tu bohužel jen asi šest minut. ()

rodl 

všechny recenze uživatele

Normalizace v plném proudu, stejně jako byla doba plná prázdných frází, je plný prázdných frází i tento film. "Mladí musí dostat šanci", "Chci zpátky mezi chlapy" atp. Kdyby to autoři mysleli jako kritiku, bylo by to dobré, oni to bohužel mysleli vážně. Aspoň dnes víme, proč je D1 tak nekvalitní - stavěli jí Bartoška s Heřmánkem a Menšíkem. ()

JohnnyCinema 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kde si člověk vychutná herecké obsazení, skvělou kameru a střich, filmovou hudbu a celkový dějový spád. I když zápletka není kdovíjaká, jedná se o velice příjemný film. ()

Reklama

Reklama