Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes by se rád stal hudebníkem. Do cesty se mu však stále pletou kriminální případy, které musí řešit... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (38)

topi 

všechny recenze uživatele

Ilja Hurník se měl držet svého řemesla a to hudby, tu umí dobře, ale jako autor povídky podle které Skalský film natočil, vyhořel. Nudné, zdlouhavé, bez nějakého záživného příběhu, kde selhala i dramaturgická stránka. Český Sherlock v podání nudného Lukavského a ještě nudnějšího Vosky jako Wattsona prostě vůbec nefungují. A děj, ve kterém si Sherlock chce odpočinout od vyšetřování případů a chce se věnovat hudbě, ale neustále se mu do toho pletou různé případy, tak vyšumívá do ztracena. Nezachrání to ani konfident Landovský, který Holmesovy neustále staví do cesty různé překážky. Skvěle funguje jen neurotický italský dirigent v podání Juraje Herze a nádherná Marie Drahokoupilová jako violoncellistka orchestru. Tato herečka byla jedna z nekrásnějších žen, které se v československé filmové tvorbě objevovaly. Obsazení dalších herců je sice košaté, ale v záplavě nudy nevýrazné. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja u toho zival od zacatku do konce. Divny sled scenek s Holmesem Lukavskym a jeho houslemi, a s Watsonem Voskou. Spickove obsazena podivna freska, ktera neni ani cistokrevnou komedii a uz vubec ne kriminalkou. Pokud chcete toho spravneho Holmese a Watsona, sahnete radeji jinam. Obsazeno vytecne. Nejlepsi byl Herz. 2+ ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Hudba je krásná jako zločin..." Námět hudebního skladatele Ilji Hurníka udělat se slavného detektiva Sherlocka Holmese zaníceného hudebníka vůbec není špatný. A některé ty repliky, kde se Sherlock vyjadřuje k hudbě, nezapřou, že je psal opravdový hudební znalec (viz třeba "hudba to jsou city a vášně"). Celkově to vyznění filmu je mírně parodické (viz třeba postava Landovského pokoušející se opakovaně Holmese zastřelit), což ale vůbec není špatné. A dvojice Lukavský s Voskou jsou ve svých partech Sherlocka s Watsonem naprostá špička. A tak jen škoda, že Skalský to scénáristicky a hlavně režijně poněkud podcenil a místy je to maličko zdlouhavé až mdlé. Asi by si to tak objektivně zasloužilo spíše jen tři hvězdičky, ale já si tu proměnu detektiva Sherlocka v Sherlocka hudebníka jako milovník hudby docela užíval, tak jednu hvězdu ještě přidám. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes je unaven z věčného chytání zločinců, které mu nepřináší žádné uspokojení. Jeho kriminalistická genialita je pro něho tak samozřejmá, že již nemusí ani vyvíjet žádné úsilí. A stejně jako je znuděný Sherlock, je znuděný i film a Lukavský. Naprosto bezpříběhová a náhodná skladba je ubíjející. Holmes jen někde neustále stojí, vede rádoby hluboké hovory o smyslu hudby, která mu nyní jako jediná přináší vzrušení, a vůbec nic se neděje. Charisma měl Lukavský na rozdávání, ale jeho Holmes je neskutečně nudný a nezajímavý otrava, jenž odpovídá SH jen vzhledem. Voskův Watson je na tom o chloupek lépe. Velká škoda neskutečné napěchované herecké sestavy a kvalitní výpravy (byť si SH posouvá v čase do modernější doby). Film nemá jedinou zapamatovatelnou scénu a už během sledování jsem si uvědomil, že si nepamatuji, co se dělo před pár minutami. Jediné pozitivum bez much je tu famózní Juraj Herz, jehož šílený multinárodní dirigent Yawayoga je nezapomenutelný a geniální. Ale pravděpodobně si za pár dní nebudu pamatovat, v jakém filmu jsem ho viděl... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Duchaplné hříčky Ilji Hurníka došly svého naplnění v lehce úsměvné poněkud nudné televizní inscenaci. 1) 52letý Radovan Lukavský (Sherlock Holmes) a 53letý Václav Voska (doktor Watson) vytvořili životaschopné ironické portréty obou postav a především díky nim se na film dá se zalíbením (chvílemi) koukat. Plejáda špičkových herců své doby pak zajišťuje tomuto snímku nesmrtelnost...z nostalgie. 3) Výstižný koment: Němi ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Ilja Hurník je podepsán pod filmem nejen jako hudebník, ale navíc také jako autor námětu a spoluautor scénáře. (sator)
  • Lokomotíva pochádza z Dobrovického cukrovaru. V zábere je úmyselne iba jedna strana lokomotívy, pretože čelo a dosadená vodná vaňa boli namaskované v anglickom štýle. (Raccoon.city)
  • Filmovalo se v Praze na Novém Městě, Vinohradech, Vyšehradu,Bubenči, Dejvicích, letohrádku Kinských a ve Stromovce. Filmovalo se také na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)

Reklama

Reklama