Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér a scenárista Olivier Assayas natočil kultovní celovečerní snímek, pojmenovaný podle hrdinky němého filmového seriálu Les Vampires z roku 1915; záludné, démonické i svůdné lupičky šperků. V této zvláštní hře s pravidly a povahou kinematografie do současné Paříže přijíždí skutečná hongkongská herečka Maggie Cheung, aby ztvárnila Irmu Vep v adaptaci upírské klasiky. Tehdejší hvězda akčních filmů je vtažena do chaotického natáčení pod vedením vyhaslého režiséra nové vlny Reného Vidala (Jean-Pierre Léaud). Ten si stejně jako zbytek štábu není zcela jist tím, co a proč dělá, a produkce je od počátku odsouzena k neúspěchu. Assayas vytvořil nejen film o filmu, ale také o stavu a problémech v branži. A zároveň stvořil vizuálně úchvatnou poctu slavnému dílu. (Cinemax)

(více)

Recenze (30)

kagemush 

všechny recenze uživatele

A věděli frantíci v r. 1915 , že točí film pro pogumované fetišisty z r. 2000 a dál? A není už trochu klišé navléct asiatku do gumového oblečku ,abychom ten fetiš ještě víc zdůraznili? A protože neznám legendu původního dílka, mělo by mě tohle zajímat proč? ()

TO 

všechny recenze uživatele

Divný film, ale tak nějak obyčejně, standartně divný, já bych raději zajímavěji divný. Určitě dokáže připoutat k televizní obrazovce, ale po skončení jsem z něj nějaký velký zážitek neměl. Kromě mimořádně úžasného výkonu Maggie Cheung na něm nic nadprůměrného nevidím. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"VŠECHNO JE FANTAZIE, POUHÝ KLAM." Je možné, že pro diváky, kteří jedou ve filmovém umění tzv hardcore a viděli i němý černobílý "seriál" z roku 1915, pro ty to může být jako výtrysk blaha, fan-servis jako prase, fakt tomu věřím a nic proti tomu nemám, naopak, ale pro ty ostatní, běžné, to musí být náročné... takový krapet nesoustředěný balast. Já cítím, že film nebyl natočený bez jasné ideje, ale proniknout se mi tím úplně nepodařilo... Když se novinář (nebo kdo to byl) ptá Maggie, jestli si nemyslí, že intelektuální film zabíjí filmový průmysl, instinktivně bych vystřelil, že ano, ale mám takové tušení, že tvůrci to vidí přesně naopak a implicitně se obyčejnému divákovi vysmívají. A to není hezké :) Navíc já mám Batmana od Burtona rád a nemyslím si, že je pro debily :) 50% ()

skinnee 

všechny recenze uživatele

Pred 20 rokmi by som vo filmovom klube UKF pri tomto filme krochkal (pseudo?)inetlektuálnym blahom. Ale nevadí že sa Irma Vep dostala ku mne až teraz. Užil som si to. Taký francúzsky Woody Allen s veľmi dobrou kamerou a so štipkou avantgardy. ()

pmftsc 

všechny recenze uživatele

pěkný pohled na téma tvorby a věci okolo, z pohledu jednotlivců i kolektivů, profesního i osobního, aniž by se v tom přehnaně rýpalo. Na konkrétní scény/věci/perspektivy mě bavilo se dívat přihlížeje k jejich dejme tomu protějškům, jakože tyto mě tam bavilo i hledat, a odnášet si něco z jejich srovnávání (tzn. rýpat se v tom můžu sám, když budu chtít). Např.: dlouhý záběr na střeše a naprosto sestříhaná verze, "Irma" a zločin, mocná vraždená zbraň, způsoby docílení pohybu, někteří lidé tam, a tak. Na Maggie a Irmu povšechně se pěkně kouká - obzvl. některé scény. Dobře zvolený hudební doprovod. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Náměte Hong-Kong herečku a objevte vše o francouzském art filmu. Snad trochu zkrátit, ale jinak echtovni. ()

vodkasesemte

všechny recenze uživatele

Jak mužou (trapně) předstírat, že před nima nestojí bohyně nasoukaná v těsný šprcce? Manýr režiséra, to především, proto z toho zbyl pouze "intelektuány" film, ale proč ne, když to je přesně to, po čem publikum prahne. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

"Irma Vep" je připomínkou Feuilladových "Upírů", blíženkou Truffautovy "Americké noci" (ale i Morettiho "Zlatých snů"), postmoderní hříčkou, satirou na devátou komnatu filmového řemesla a zpovědí z propadnutí témuž, příležitostí špehovat rozkošnou Maggie Cheung a po letech se potkat s už zvetšelými pěstmi v kapsách Lou Castela - samé příjemné zážitky. Jen závěr mi dal zabrat ; poté co jsem ho ani napodruhé nepochopil, jsem se musel poddat a nechat se poučit internetem. ()

Reklama

Reklama