Reklama

Reklama

Divoké včely

  • angličtina Wild Bees (festivalový název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Osmnáctiletý Kája bydlí ve vesnici kdesi na severní Moravě s otcem-filozofem a s energickou babičkou. Pracuje se ženskými v lese a tajně zbožňuje svou vrstevnici, prodavačku v místním krámku Božku. Ta však chodí s frajírkem Laďou. Když do vesnice přijede z Prahy Kájův starší bratr Péťa, který se živí jako cesťák, začnou se vztahy mezi jednotlivými postavami proměňovat. Zatímco Božka, pociťující snad nejvíce vesnickou nudu a beznaděj, nakonec zůstává, Kája, který přišel o panictví, odjíždí s bratrem... (Magic Box)

(více)

Recenze (275)

src 

všechny recenze uživatele

Vice nez zdarily celovecerni debut Bohdana Slamy, ktery je bohuzel misty trochu zdlouhavy, i kdyz scenar se mi dost libil. Vilhelmova a Hybnerova predvadi vynikajici vykony, coz se o hlavnim predstaviteli rict neda, zrejme to mel hrat jako Pucholt, ale spis to hraje jako Stallone. ()

vaeg 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější postava: Otec Káji (Miloš Černoušek) ... Film, u kterého se dá smát i brečet už proto, že to, co se děje na plátně, se ve skutečnosti děje i kdesi v zapadlých vesničkách na Moravě, kde se zastavil čas. A vyčítat Divokým včelám tuhle jejich hlavní přednost je podle mě blbost. Z filmu přímo čiší beznaděj a jakási odevzdanost lidí, žijících na tomhle ztraceném venkově, absolutní nemohoucnost s životem cokoliv udělat, nějak ho změnit a zároveň smířenost s tím, že člověk tady prostě shnije navždycky, ať chce nebo ne. Film je neuvěřitelně depresivní, i přes řadu humorných vložek, součástí obyčejného každodenního života, ale to vám dojde až na konci, kdy spolu oba bratři odjíždějí pryč. I komických figurek, včetně Pavla Lišky, je vám nakonec líto... Hereckým výkonům nemám co vytknout, topornost Zdeňka Raušera je přesná, nehraná a jeho postava to tak vyžaduje. Jeho otec je dokonalý a jeho úvahy o duševním pohybu nezapomenutelné. Tatiana Vilhelmová je skvělá jako vždycky a spolu s Vandou Hybnerovou tvoří tragickou dvojici mladých pohledných žen, které chtě nechtě musí přijmout svůj neveselý uděl, že navždycky zůstanou trčet ve vesnici, kde je jediným pojítkem všech lidí a jejich osudů flaška zelené... ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Škoda že jsem Divoké včely skoukl až nyní, když už je pro mě Bohdan Sláma Pan Režisér díky filmu Štěstí, které se mi opravdu hodně líbilo (Venkovského učitele jsem zatím neviděl,ale asi to brzy napravím). Kdybych si totiž tento debut pustil ještě v době kdy byl pro mě Bohdan Sláma jen někdo, asi bych to hodnotil daleko lépe než nyní, kdy už je pro mě Pan Někdo. Každopádně i v jeho režijní prvotině je znát opravdu silný cit pro práci s herci - ať již známými tvářemi, kterých zde moc není (prakticky jen Vilehlmová, Dušek a Liška) nebo naprosto neznámými amatéry. Skutečně jsem měl pocit že sleduji venkovský burany na hospodský zábavě a ne Pavla Lišku jak hraje venkovskýho burana na hospodský zábavě,totéž s Táňou Vilhelmovou apod.. Stejně jako u Štěstí mám i po shlédnutí Včel silný pocit vděku, že žiji svůj život, který je relativně klidný a pohodový. Každopádně bych se nikdy nechtěl ani na okamžik octnout v situaci kterékoliv postavy prakticky libovolného Slámova snímku. Mohl bych jmenovat i další elementy díky kterým se mi Včely opravdu líbí, ale omezím se pouze na konstatování faktu, že jsem Bohdana Slámu zařadil do (bohužel poměrně úzké) skupinky nových domácích tvůrců, na jejichž nový film se můžeme vždy opravdu těšit.Takže silné tři hvězdy a palec nahoru. P.S.:Teď mě tak napadá jak by si asi tvůrce jako on poradil s totálně zpackaným filmem Václav, kdyby se mu dostal včas do ruky námět... ()

KdG 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě celkem zaujal, hlavně atmosférou ale i tak trochu zklamal. Liška s Vilhelmovou to zahráli moc pěkně, ale ostatní mě přišli trochu toporný. Děj to příliš nemělo ale jinak to celkem uvěřitelné bylo. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuhle filmu bych chtěla dělat anglické titulky. Vystačila bych si s „fuck“, „shit“, „bitch“ a sem tam nějakou tou spojkou. Dokoukat tuhle „epopej o ničem“ do konce byl pro mě nadlidský výkon a nebýt postavy Pavla Lišky, asi bych bídně zahynula ještě před polovinou. Zajímavý záběr se sice objevil (Tatiana Vilhelmová pumpující, vyvrcholení zábavy), ale dalo mi práci, abych ho nezaspala. Ubíjející martyrium všedního dne na vesnici málem ubilo i diváka... PS: Radek99 má ve všem pravdu, ale koukat se na to fakt nedá. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Malej příběh o jednom zapádákově ovšem hodně velkolepě a komicky natočen. Mladej Liška je v roli Ladi famozní - si dej Pepsi ne, sem tě pozval na Pepsi :) Dušek, Kája, no prostě v tomto filmu není malých rolí. Jeden z top Českejch filmů a zaslouženě plnej počet hvězdiček :) 90 % ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Pocházím vlastně z venkovského prostředí a 90. léta se všemi jejich trendy v hudbě nebo oblékání ještě pamatuji. Divoké včely mi tak vlastně svým vizuálem připomínají moje dětství. Přesně takovouto vesnici pamatuju. Co se ale Bohdanu Slámovi podařilo navíc, to je přesné zpodobnění mentality venkovských lidí (což mi připomíná roky mého dětství, chlapectví i jinoštví, že). Zhmotnělá vidláckost a močůvka stříká z tohoto kousku na všechny strany. Kdo to nezažil a nepoznal, ten to asi nepochopí. Ale chápu, že i těm lidem, kteří to zažili a poznali, může přijít film jako celek nadmíru nudný, nezajímavý a především bez děje. Některé hlášky používám dodnes ("Máš okurek?" "To ne, to by smrdělo." "Jestli to takhle brousíš v té Praze..." aj.). Nechápu, co mají všichni proti Z. Raušerovi v roli Káji - ten trouba, který nejeví žádné známky duchovního pohybu, je vlastně hrozně k sežrání, protože přímo personifikuje zoufalost a bezcílnost počínání některých venkovských synků. I když bezcílnost je to určitě jenom z pohledu nás zhýralých naplavených městských floutků. Ovšem doba je už jaksi jiná, že. :-) Jinak Divoké včely jsou filmem, ke kterému jsem si cestu našel až postupem času. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Snímek je jakýmsi karnevalem svérázných figurek z bohem zapomenuté  lokality kdesi na chudém severu Moravy. Zdánlivě je to film "o ničem", ovšem zdařile a s příjemným nadhledem vystihuje bezútěšnost osudů ĺidí, kteří zde trvale žijí, aniž by si svou situaci sami příliš uvědomovali a chtěli s ní něco dělat. Smířenost s osudem je jejich štěstím i neštěstím zároveň. V tomto směru je nejspíš příznačný i reálný životní příběh hlavního hrdiny -  neherce Zdeňka Raušera, soudě alespoň podle jeho zdejší stručné biografie. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Taková drsná a lehce komediálně učesaná česká realita... Vždycky mě nejvíc pobaví když si u filmu přečtu komedie/drama , ale pak se na ten film podívám a zjistím že to tak opravdu je... :) ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Když si vzpomenu na řečnění otce o "jsoucnu" :), tak se musím smát. Naprosto ulítlýfilm o lidech, kteří žijí pod psa, ale mají své úlety a radosti. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní filmek z prostředí pro mne kdysi velmi blízkého. Proto věčná škoda velmi špatného zpracování a jistých nedotažeností v některých scénách. Herci – neherci se líbili, celkově to také ušlo. Na české poměry prostě dobré. Ač Lišku nemusím, tady je velmi dobrý trotl. 201401128904/8237 ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

Film naprosto o ničem s absurdními charaktery. Zamýšlená ňoumovitost hlavního hrdiny je vykreslena jako retardovanost, táta-filosof vypadá jak salonní blb a ten "frajírek" nepůsobí jak frajírek, ale jak totálně infantilní egoistickej magor se začínající schizofrenií, s kterým by celkem normální holka (Božka) nebyla ani sekundu. Filmu chybí příběh a pointa -- jsou představeny charaktery, zachycen stav věcí...a až to je hotovo, film skončí. Nic se v něm neodehrává. To, že v jedné scéně se pracuje, pak se de na pivo, pak si někdo koupí šlapku, pak se jde na hřbitov apod....tzn. že se střídají různé scény...to ještě netvoří příběh. To je prostě střídání scén...ty scény ale nic nevypovídají, je to jak kladení nesouvisejících obrázků vedle sebe. Na druhé straně, přišlo mi to místy celkem vtipné a rád jsem si zavzpomínal na své dětství (viz koupání se v kovové vaničce). 30% ()

joelly01 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo ZLO! Tuhle hodinu a pul meho casu uz zpatky nedostanu. Ne ne ne, milionkrat ne. Muzu se snazit zapomenout ze jsem tuhle hruzu videla, ale obavam se ze Tatiana "eeeeeeeee" Vilhelmova a nahy Dusek spolu s "mentalnim" Liskou se mi budou objevovat pred ocima jeste docela dlouho. Fujtajbl... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Božka ty mě chceš nasrat? Já to snad nikdy neviděl až teď v TV a je to teda něco. Nebýt Jardy Duška, tak jsem se nad ani nezasmál. 50% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohdan Sláma má skvělé filmy. Tento mezi ně ale nepatří. Nejsem si tak úplně jist, zda by mu venkov za tento film poděkoval. Jistě, drby se tam nesou rychleji než vzduch, každý každému vidí do talíře, ale udělat z venkovanů neschopné balíky, z holek věčné kur.y a z děcek uřvané parchanty? Ne, za tohle zobrazení venkova vám na venkově metály neudělí přestože to tak klidně někde fungovat může. Na první pohled zápletka jasná. Nově příchozí inženýr rozvíří klidné vody vesnice. Ale...na pohled druhý se ve filmu vlastně nic neodehrává a včely nejsou tak divoké, ale spíše jemné a klidné jako beránci na nebesích. Film působí autenticky neboť v něm hraje celá řada neherců, ale to je tak asi jeho jediný skutečný klad. Podle mě nefunguje dost dobře scénář a hlavně hudba. Ta mě přišla již po pár desítkách minut neskutečně protivná. Na druhé straně se snímek může pyšnit kvalitními hereckými výkony a to napříč všemi postavami. Ostatně, bylo zde mnoho kvalitních herců. Jako nezvyklý pohled na jednu nezvyklou vesnici, která po odjezdu inženýra bude nejspíš fungovat tak, jak fungovala do jeho příjezdu, je to zajímavá sonda. Sice nepravdivá, ale místy, ovšem opravdu jen místy, úsměvná. ()

Reklama

Reklama